Information Modus Operandi Terkini Scammer

Show informational about something

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Salam Jumaat buat warga DFM

✨✨✨
Hari ini saya nak kongsikan mengenai Modus Operandi (MO) terkini scammer kepada anda semua untuk dijadikan peringatan. Apa yang saya kongsikan ini adalah daripada pengalaman saya sendiri. MO ini diceritakan sendiri oleh Sergeant Major yang bertugas untuk menguruskan kes saya. Aduan mengenai kes seperti saya juga meningkat sejak akhir ini.



Scam Melalui Panggilan/Whatsapp

Scammer menyamar menjadi pemungut hutang, meminta hutang dilangsaikan kerana pihak yang berhutang melarikan diri. Mangsa dikatakan sebagai penjamin bagi pihak yang berhutang. Nombor mangsa digunakan jika pihak berhutang tidak dapat dihubungi.

Modus Operandi

  1. Mangsa menerima panggilan/whatsapp untuk menyelesaikan hutang.
  2. Mangsa diberikan butiran peminjam yang menjadikan mangsa sebagai penjamin.
  3. Mangsa diganggu berkali-kali dengan tujuan yang sama.
  4. Mangsa mengalami tekanan dan bimbang tanpa tujuan kerana sering diganggu
  5. Mangsa membuat keputusan untuk membayar saja hutang.
  6. Suspek menghilangkan diri setelah menerima wang / suspek menggunakan nombor telefon lain dan menganggu mangsa dengan tujuan yang sama.

Nasihat daripada pihak berkuasa

  1. Hentikan panggilan dengan segera dan block nombor berkenaan.
  2. Jangan layan pesanan whatsapp daripada scammer dan block.
  3. Tukar nombor telefon jika perlu.
  4. Buat laporan jika ada ugutan.


Sedikit kronologi ringkas daripada kes saya

17/11 @ 1546 : Dapat pesanan whatsapps daripada nombor tak dikenali beri video lelaki melayu buat pengakuan meminjam hutang dan bertanya sama ada kenal atau tidak. Kemudian menerima 2 lagi pesanan daripada nombor yang berbeza dengan tujuan yang sama.

19/11 @ 1500 : Dapat panggilan daripada nombor berlainan.
@ 1636 : Menerima pesanan whatsapp nombor berlainan juga

Menerima panggilan dan pesanan whatsapp daripada nombor berbeza sehingga beberapa hari kemudian berhenti untuk 2 ke 3 hari (mungkin waktu tu semua bahagian scammer cuti mungkin 😅😂) kemudian menerima kembali gangguan pada 24/11 @ 1449 . 2 pesanan whatsapp.

25/11 @ 1644 : Buat laporan/aduan polis.




Jadi itu saja daripada saya, semoga dijadikan ikhtibar dan jangan mudah terpedaya dengan scammer. Buat laporan/aduan jika perlu. Jangan takut dengan mereka. Jangan layan panggilan atau apa-apa pesanan. Mereka ketika ini mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang ringgit.


Salam sayang,
Nabilah ❤️
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,502
36,691
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,184,799.00
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Salam Jumaat buat warga DFM

✨✨✨
Hari ini saya nak kongsikan mengenai Modus Operandi (MO) terkini scammer kepada anda semua untuk dijadikan peringatan. Apa yang saya kongsikan ini adalah daripada pengalaman saya sendiri. MO ini diceritakan sendiri oleh Sergeant Major yang bertugas untuk menguruskan kes saya. Aduan mengenai kes seperti saya juga meningkat sejak akhir ini.



Scam Melalui Panggilan/Whatsapp

Scammer menyamar menjadi pemungut hutang, meminta hutang dilangsaikan kerana pihak yang berhutang melarikan diri. Mangsa dikatakan sebagai penjamin bagi pihak yang berhutang. Nombor mangsa digunakan jika pihak berhutang tidak dapat dihubungi.

Modus Operandi

  1. Mangsa menerima panggilan/whatsapp untuk menyelesaikan hutang.
  2. Mangsa diberikan butiran peminjam yang menjadikan mangsa sebagai penjamin.
  3. Mangsa diganggu berkali-kali dengan tujuan yang sama.
  4. Mangsa mengalami tekanan dan bimbang tanpa tujuan kerana sering diganggu
  5. Mangsa membuat keputusan untuk membayar saja hutang.
  6. Suspek menghilangkan diri setelah menerima wang / suspek menggunakan nombor telefon lain dan menganggu mangsa dengan tujuan yang sama.

Nasihat daripada pihak berkuasa

  1. Hentikan panggilan dengan segera dan block nombor berkenaan.
  2. Jangan layan pesanan whatsapp daripada scammer dan block.
  3. Tukar nombor telefon jika perlu.
  4. Buat laporan jika ada ugutan.


Sedikit kronologi ringkas daripada kes saya

17/11 @ 1546 : Dapat pesanan whatsapps daripada nombor tak dikenali beri video lelaki melayu buat pengakuan meminjam hutang dan bertanya sama ada kenal atau tidak. Kemudian menerima 2 lagi pesanan daripada nombor yang berbeza dengan tujuan yang sama.

19/11 @ 1500 : Dapat panggilan daripada nombor berlainan.
@ 1636 : Menerima pesanan whatsapp nombor berlainan juga

Menerima panggilan dan pesanan whatsapp daripada nombor berbeza sehingga beberapa hari kemudian berhenti untuk 2 ke 3 hari (mungkin waktu tu semua bahagian scammer cuti mungkin 😅😂) kemudian menerima kembali gangguan pada 24/11 @ 1449 . 2 pesanan whatsapp.

25/11 @ 1644 : Buat laporan/aduan polis.




Jadi itu saja daripada saya, semoga dijadikan ikhtibar dan jangan mudah terpedaya dengan scammer. Buat laporan/aduan jika perlu. Jangan takut dengan mereka. Jangan layan panggilan atau apa-apa pesanan. Mereka ketika ini mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang ringgit.


Salam sayang,
Nabilah ❤️
Tq @Nabilah info yg berguna buat semua
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Salam Jumaat buat warga DFM

✨✨✨
Hari ini saya nak kongsikan mengenai Modus Operandi (MO) terkini scammer kepada anda semua untuk dijadikan peringatan. Apa yang saya kongsikan ini adalah daripada pengalaman saya sendiri. MO ini diceritakan sendiri oleh Sergeant Major yang bertugas untuk menguruskan kes saya. Aduan mengenai kes seperti saya juga meningkat sejak akhir ini.



Scam Melalui Panggilan/Whatsapp

Scammer menyamar menjadi pemungut hutang, meminta hutang dilangsaikan kerana pihak yang berhutang melarikan diri. Mangsa dikatakan sebagai penjamin bagi pihak yang berhutang. Nombor mangsa digunakan jika pihak berhutang tidak dapat dihubungi.

Modus Operandi

  1. Mangsa menerima panggilan/whatsapp untuk menyelesaikan hutang.
  2. Mangsa diberikan butiran peminjam yang menjadikan mangsa sebagai penjamin.
  3. Mangsa diganggu berkali-kali dengan tujuan yang sama.
  4. Mangsa mengalami tekanan dan bimbang tanpa tujuan kerana sering diganggu
  5. Mangsa membuat keputusan untuk membayar saja hutang.
  6. Suspek menghilangkan diri setelah menerima wang / suspek menggunakan nombor telefon lain dan menganggu mangsa dengan tujuan yang sama.

Nasihat daripada pihak berkuasa

  1. Hentikan panggilan dengan segera dan block nombor berkenaan.
  2. Jangan layan pesanan whatsapp daripada scammer dan block.
  3. Tukar nombor telefon jika perlu.
  4. Buat laporan jika ada ugutan.


Sedikit kronologi ringkas daripada kes saya

17/11 @ 1546 : Dapat pesanan whatsapps daripada nombor tak dikenali beri video lelaki melayu buat pengakuan meminjam hutang dan bertanya sama ada kenal atau tidak. Kemudian menerima 2 lagi pesanan daripada nombor yang berbeza dengan tujuan yang sama.

19/11 @ 1500 : Dapat panggilan daripada nombor berlainan.
@ 1636 : Menerima pesanan whatsapp nombor berlainan juga

Menerima panggilan dan pesanan whatsapp daripada nombor berbeza sehingga beberapa hari kemudian berhenti untuk 2 ke 3 hari (mungkin waktu tu semua bahagian scammer cuti mungkin 😅😂) kemudian menerima kembali gangguan pada 24/11 @ 1449 . 2 pesanan whatsapp.

25/11 @ 1644 : Buat laporan/aduan polis.




Jadi itu saja daripada saya, semoga dijadikan ikhtibar dan jangan mudah terpedaya dengan scammer. Buat laporan/aduan jika perlu. Jangan takut dengan mereka. Jangan layan panggilan atau apa-apa pesanan. Mereka ketika ini mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang ringgit.


Salam sayang,
Nabilah ❤️
tq for sharing cip nabilah
 

J1ng0

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
284
2,029
33
1t1k Br0quen
DragonCoin
6,495.00
Eagle
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Salam Jumaat buat warga DFM

✨✨✨
Hari ini saya nak kongsikan mengenai Modus Operandi (MO) terkini scammer kepada anda semua untuk dijadikan peringatan. Apa yang saya kongsikan ini adalah daripada pengalaman saya sendiri. MO ini diceritakan sendiri oleh Sergeant Major yang bertugas untuk menguruskan kes saya. Aduan mengenai kes seperti saya juga meningkat sejak akhir ini.



Scam Melalui Panggilan/Whatsapp

Scammer menyamar menjadi pemungut hutang, meminta hutang dilangsaikan kerana pihak yang berhutang melarikan diri. Mangsa dikatakan sebagai penjamin bagi pihak yang berhutang. Nombor mangsa digunakan jika pihak berhutang tidak dapat dihubungi.

Modus Operandi

  1. Mangsa menerima panggilan/whatsapp untuk menyelesaikan hutang.
  2. Mangsa diberikan butiran peminjam yang menjadikan mangsa sebagai penjamin.
  3. Mangsa diganggu berkali-kali dengan tujuan yang sama.
  4. Mangsa mengalami tekanan dan bimbang tanpa tujuan kerana sering diganggu
  5. Mangsa membuat keputusan untuk membayar saja hutang.
  6. Suspek menghilangkan diri setelah menerima wang / suspek menggunakan nombor telefon lain dan menganggu mangsa dengan tujuan yang sama.

Nasihat daripada pihak berkuasa

  1. Hentikan panggilan dengan segera dan block nombor berkenaan.
  2. Jangan layan pesanan whatsapp daripada scammer dan block.
  3. Tukar nombor telefon jika perlu.
  4. Buat laporan jika ada ugutan.


Sedikit kronologi ringkas daripada kes saya

17/11 @ 1546 : Dapat pesanan whatsapps daripada nombor tak dikenali beri video lelaki melayu buat pengakuan meminjam hutang dan bertanya sama ada kenal atau tidak. Kemudian menerima 2 lagi pesanan daripada nombor yang berbeza dengan tujuan yang sama.

19/11 @ 1500 : Dapat panggilan daripada nombor berlainan.
@ 1636 : Menerima pesanan whatsapp nombor berlainan juga

Menerima panggilan dan pesanan whatsapp daripada nombor berbeza sehingga beberapa hari kemudian berhenti untuk 2 ke 3 hari (mungkin waktu tu semua bahagian scammer cuti mungkin 😅😂) kemudian menerima kembali gangguan pada 24/11 @ 1449 . 2 pesanan whatsapp.

25/11 @ 1644 : Buat laporan/aduan polis.




Jadi itu saja daripada saya, semoga dijadikan ikhtibar dan jangan mudah terpedaya dengan scammer. Buat laporan/aduan jika perlu. Jangan takut dengan mereka. Jangan layan panggilan atau apa-apa pesanan. Mereka ketika ini mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang ringgit.


Salam sayang,
Nabilah ❤️
Terbaik atas perkongsian tapi secara realiti la rakyat malaysia tetap buat tak endah dan apabila kena batang hidung sendiri baru la nak menyesal dan paling parah ckp pihak berkenaan hanya makan gaji buta ja xtau buat keje....Betul la kata Alim Ulama apabila kita berdebat dgn yg kurang cerdik maka tiada guna andai kata dia tetap dgn pendirian kurang cerdik dia tu....related to my job,yess saya dah terangkan dah apabila kena scam melibatkan duit ni lepas buat report tu pergi bank terus xyah dok lengah,nak kata org kampung xjugak sbb kalangan golongan professional dan student Ijazah.....Aishh ade lagi nak cakap tapi xpela ...Maaf la yerr semua
 

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Terbaik atas perkongsian tapi secara realiti la rakyat malaysia tetap buat tak endah dan apabila kena batang hidung sendiri baru la nak menyesal dan paling parah ckp pihak berkenaan hanya makan gaji buta ja xtau buat keje....Betul la kata Alim Ulama apabila kita berdebat dgn yg kurang cerdik maka tiada guna andai kata dia tetap dgn pendirian kurang cerdik dia tu....related to my job,yess saya dah terangkan dah apabila kena scam melibatkan duit ni lepas buat report tu pergi bank terus xyah dok lengah,nak kata org kampung xjugak sbb kalangan golongan professional dan student Ijazah.....Aishh ade lagi nak cakap tapi xpela ...Maaf la yerr semua
betul tu,, ramai yang tak ambil peduli sehingga terkena pada batang hidung sendiri.. banyak dah infografik atau media massa memaparkan isu scam ni.. yang mudah terjebak ni selalunya kerana ada perasaan takut atau cemas yang terlalu tinggi,, akhirnya terperangkap.. apepun memang kena belajar untuk bertenang dan kuatkan mental laa.. macam saya nak simpan no phone ni memang tahan jelaa block selalu wkwkwkwkwk
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim