Pan Roasted Potato

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk side dish.​

Pan Roasted Potato​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


  • Russet Potato - boleh jugak guna kentang lain, tapi russet ni dia besar so guna sebijik dua cukup dah.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Air - untuk rebus kentang
Jom masak!


Cara Penyediaan​


  • Pertama sekali, potong kiub-kiub kentang kita.
  • Rebus kentang sampai betul-betul empuk dan lembut. Bukan sekadar lembut je tau.
  • Dah empuk, angkat dan toskan air.
  • Gaulkan kentang tadi dengan garam, black pepper dan sedikit olive oil.
  • Panaskan pan dengan api sederhana dan masukkan kentang.
awQgQhd.jpg
  • Setiap 3-4 minit, alihkan kentang tu supaya setiap permukaan jadi garing.
Siap!​
iaNZDP9.jpg



Roasted potato ni buat snack pun layan jugak. Tekstur dia garing di luar, empuk di dalam. Sedap oi!

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk side dish.​

Pan Roated Potato​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


  • Russet Potato - boleh jugak guna kentang lain, tapi russet ni dia besar so guna sebijik dua cukup dah.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Air - untuk rebus kentang
Jom masak!


Cara Penyediaan​


  • Pertama sekali, potong kiub-kiub kentang kita.
  • Rebus kentang sampai betul-betul empuk dan lembut. Bukan sekadar lembut je tau.
  • Dah empuk, angkat dan toskan air.
  • Gaulkan kentang tadi dengan garam, black pepper dan sedikit olive oil.
  • Panaskan pan dengan api sederhana dan masukkan kentang.
awQgQhd.jpg
  • Setiap 3-4 minit, alihkan kentang tu supaya setiap permukaan jadi garing.
Siap!​
iaNZDP9.jpg



Roasted potato ni buat snack pun layan jugak. Tekstur dia garing di luar, empuk di dalam. Sedap oi!

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
mantap cikgu dari tadi lapar ni
 
  • Like
Reactions: raeus