Patutkah kita boikot Brg2 dari INDIA jg

Tun Teja

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
6
34
DragonCoin
6,049.00
Ada ke barang dari India yang dieksport masuk ke Malaysia dan vice versa. Jika ada boleh listkan dan buat carian kajian letak di sini boleh ajak ramai² sama² boikot juga.
79% keperluan daging di Malaysia diimport daripada negara India sbb Malaysia belum mampu untuk cover keperluan yang tinggi ni. Tapi kalau kita waswas dengan status kehalalan daging yang diimport, eloklah ramai2 beralih belanja ke Malakat Grocer sebab diorang dah bangunkan Halal Blockchain Network yang pertama di dunia beberapa bulan lepas. Dengan blockchain kita boleh tahu 'perjalanan' daging tu sehingga tiba ke Malaysia. Pengguna tinggal scan QR code pada bungkusan daging, kita boleh tahu sampai ke maklumat tukang sembelih lembu tersebut.

Ini link majlis pelancaran Halal Blockchain Network pd 5 Mac 2021...sila cepatkan video ke minit 22:44

 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,375
your lucid dream
DragonCoin
7,411,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
79% keperluan daging di Malaysia diimport daripada negara India sbb Malaysia belum mampu untuk cover keperluan yang tinggi ni. Tapi kalau kita waswas dengan status kehalalan daging yang diimport, eloklah ramai2 beralih belanja ke Malakat Grocer sebab diorang dah bangunkan Halal Blockchain Network yang pertama di dunia beberapa bulan lepas. Dengan blockchain kita boleh tahu 'perjalanan' daging tu sehingga tiba ke Malaysia. Pengguna tinggal scan QR code pada bungkusan daging, kita boleh tahu sampai ke maklumat tukang sembelih lembu tersebut.

Ini link majlis pelancaran Halal Blockchain Network pd 5 Mac 2021...sila cepatkan video ke minit 22:44

Info yang menarik. Malakat grocer/mall ni dibangunkan hasil usaha sama melalui kempen Buy Muslim First (BMF). Negara kita masih lagi bergantung kepada keperluan dari luar. Sangat penting bagi muslim untuk tahu status HALAL sembelihan binatang dan makanan² lain. Wajib ambil tahu sebab jadi darah daging. Betulkan saya kalau salah ya.​
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
79% keperluan daging di Malaysia diimport daripada negara India sbb Malaysia belum mampu untuk cover keperluan yang tinggi ni. Tapi kalau kita waswas dengan status kehalalan daging yang diimport, eloklah ramai2 beralih belanja ke Malakat Grocer sebab diorang dah bangunkan Halal Blockchain Network yang pertama di dunia beberapa bulan lepas. Dengan blockchain kita boleh tahu 'perjalanan' daging tu sehingga tiba ke Malaysia. Pengguna tinggal scan QR code pada bungkusan daging, kita boleh tahu sampai ke maklumat tukang sembelih lembu tersebut.

Ini link majlis pelancaran Halal Blockchain Network pd 5 Mac 2021...sila cepatkan video ke minit 22:44

Thanks for info... Tp at least kitakena tunjukkan bantahan terhadap india atas penganiyaan thadap org islam d sana...
 

Tun Teja

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
6
34
DragonCoin
6,049.00
Thanks for info... Tp at least kitakena tunjukkan bantahan terhadap india atas penganiyaan thadap org islam d sana...
Baguslah awak bersemangat untuk menuntut keadilan bagi saudara2 Islam kita di India. Bak kata orang cubit paha kanan, paha kiri terasa, sbbnya orang2 Islam umpama satu jasad, kan….

India sekarang dipimpin Presiden yang luar biasa dalam membenci Islam dan media2 di sana pun bekerja menyebarkan kebencian pada Islam utk mengipas kerajaan mereka. Saya fikir, selain berhenti bergantung pada India utk import yang sebenarnya Malaysia mampu hasilkan sendiri (kalau kita bersungguhlah), Malaysia juga perlu aktif dalam peperangan informasi supaya kita boleh mengumpulkan sebanyak2 negara (muslim dan non-muslim) berada di pihak kita utk mengecam tindakan2 tidak manusiawi kerajaan Modi.

Sebenarnya kita, Turki dan Pakistan dah signed MOU utk tubuhkan saluran tv berbahasa English ala2 BBC pada tahun 2019 lepas yg bertujuan utk melawan gerakan islamophobia [1]. Kerajaan kita pun dalam usaha utk upgrade RTM dengan peruntukan RM860 juta dan transform Angkasapuri menjadi MediaCity Malaysia sepertimana MediaCity UK [2]. Melihat pada situasi dunia sekarang ni dan kekuatan tentera bawang Malaysia serta hackers yang mampu utk gali maklumat berharga, saya fikir kita mampu menang dalam peperangan informasi ni kalau kekuatan kita disatukan, antaranya, dengan menyokong usaha kerajaan kita melawan islamophobia ini.

[1] Turkey, Pakistan, Malaysia unite to fight Islamophobia

[2]

p/s maaflah panjang berceloteh... :)
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,375
your lucid dream
DragonCoin
7,411,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Baguslah awak bersemangat untuk menuntut keadilan bagi saudara2 Islam kita di India. Bak kata orang cubit paha kanan, paha kiri terasa, sbbnya orang2 Islam umpama satu jasad, kan….

India sekarang dipimpin Presiden yang luar biasa dalam membenci Islam dan media2 di sana pun bekerja menyebarkan kebencian pada Islam utk mengipas kerajaan mereka. Saya fikir, selain berhenti bergantung pada India utk import yang sebenarnya Malaysia mampu hasilkan sendiri (kalau kita bersungguhlah), Malaysia juga perlu aktif dalam peperangan informasi supaya kita boleh mengumpulkan sebanyak2 negara (muslim dan non-muslim) berada di pihak kita utk mengecam tindakan2 tidak manusiawi kerajaan Modi.

Sebenarnya kita, Turki dan Pakistan dah signed MOU utk tubuhkan saluran tv berbahasa English ala2 BBC pada tahun 2019 lepas yg bertujuan utk melawan gerakan islamophobia [1]. Kerajaan kita pun dalam usaha utk upgrade RTM dengan peruntukan RM860 juta dan transform Angkasapuri menjadi MediaCity Malaysia sepertimana MediaCity UK [2]. Melihat pada situasi dunia sekarang ni dan kekuatan tentera bawang Malaysia serta hackers yang mampu utk gali maklumat berharga, saya fikir kita mampu menang dalam peperangan informasi ni kalau kekuatan kita disatukan, antaranya, dengan menyokong usaha kerajaan kita melawan islamophobia ini.

[1] Turkey, Pakistan, Malaysia unite to fight Islamophobia

[2]

p/s maaflah panjang berceloteh... :)
Maklumat yang bagus tuan. Saya suka maklumat macam ni. Hehe
 
  • Like
Reactions: Tun Teja

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Baguslah awak bersemangat untuk menuntut keadilan bagi saudara2 Islam kita di India. Bak kata orang cubit paha kanan, paha kiri terasa, sbbnya orang2 Islam umpama satu jasad, kan….

India sekarang dipimpin Presiden yang luar biasa dalam membenci Islam dan media2 di sana pun bekerja menyebarkan kebencian pada Islam utk mengipas kerajaan mereka. Saya fikir, selain berhenti bergantung pada India utk import yang sebenarnya Malaysia mampu hasilkan sendiri (kalau kita bersungguhlah), Malaysia juga perlu aktif dalam peperangan informasi supaya kita boleh mengumpulkan sebanyak2 negara (muslim dan non-muslim) berada di pihak kita utk mengecam tindakan2 tidak manusiawi kerajaan Modi.

Sebenarnya kita, Turki dan Pakistan dah signed MOU utk tubuhkan saluran tv berbahasa English ala2 BBC pada tahun 2019 lepas yg bertujuan utk melawan gerakan islamophobia [1]. Kerajaan kita pun dalam usaha utk upgrade RTM dengan peruntukan RM860 juta dan transform Angkasapuri menjadi MediaCity Malaysia sepertimana MediaCity UK [2]. Melihat pada situasi dunia sekarang ni dan kekuatan tentera bawang Malaysia serta hackers yang mampu utk gali maklumat berharga, saya fikir kita mampu menang dalam peperangan informasi ni kalau kekuatan kita disatukan, antaranya, dengan menyokong usaha kerajaan kita melawan islamophobia ini.

[1] Turkey, Pakistan, Malaysia unite to fight Islamophobia

[2]

p/s maaflah panjang berceloteh... :)
Betul usaha dari semua pihak kena diwujudkan ianya bermula dengan kerajaan memperuntukan budjet untuk pembangunan industry penternakan dan memfokuskan usaha dalam menjemput anak muda untuk mengusahakan penternakan daging lembu. Tanah malaysia luas Insya-Allah dapat menampung 70% dari permintaan daging mentah. Malaysia perlu tidak bergantung sangat kepada negara luar untuk mengimport makanan halal. Dengan situasi di india yang majority penduduk nya membenci kepada Islam negara islam patut bertindak dengaj lebih TEGAS jika tidak umat islam di seluruh dunia akan terus di ancam dan islamophobia akan menjadi trend semasa. Kerajaan jg perlu upgrade system dan mengembangkan jaringan telekomunikasi agar semua pihak dapat mengunakan secara menyeluruh tanpa gangguan, Sebuah negara yang hebat terbukti dengaj pemerintahannya yang bijak dan adil dan rakyat pula merealisasikan..
INSYA-ALLAH bersatu kita teguh bercerai kita roboh.
Ini Hanyalah pendapat dari marhean yang duduk kampung.
😊