Open Pelajar

whizz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
13 Dec 2021
4
19
DragonCoin
6,963.00
Harini aku ada join program dengan murabbi (cikgu) unit kaunseling sekolah. Lepastu, cikgu ada sebut pasal isu pelajar yang tak masuk kelas online. Kebanyakan pelajar yang belajar secara online alami stress dan tertekan. Aku tak nafi tentang benda tu. Sebab aku pun kadang-kadang nak muntah tengok phone, WhatsApp, Telegram pun terkadang benci nak tengok. Sebab tu ada yang tak masuk kelas (tapi aku masuk je) . Faktor lain mungkin sebab ada yang susah nak catch-up,jadi diorang malas nak hadap benda tu. Benda ni memang masalah besar bagi aku sebab ada mak ayah yang tak boleh nak tolong sebab pelajar tu sendiri tak cerita dekat ibu ayah diorang.

Jadi, ustazah pesan, kalau kita ada masalah ceritalah dekat mak ayah, sebab pada mak ayah tu ada benda yang mujarab sangat yang dapat tolong kita iaitu DOA. Time ustazah cakap tu kan, aku agak tersentakla sebab aku tak pernah share masalah dengan umi. Aku macam.. ya allah betul la apa ustazah cakap.. kalau aku mintak umi doa mesti allah makbul sebab doa ibu kan takde penghalang.

Lepastu, ada cikgu lain pesan yang kitaorang(pelajar) ni kena mulakan hari dengan perkataan positif. Cikgu cakap, kalau haritu awak bangun cakap " malasnya..." hah malas lah awak seharian jawabnya. Sebabtu kalau korang ingat masa-masa Ceramah Motivasi waktu sekolah kan, Motivator tu cakap "PAGI!" sebab mood pagikan positif dan semangat.

Jadi tu lah benda yang aku nak kongsi. Maaf cara penulisan pelik dan tak faham. Saya budak baru belajar hehe. Terakhirnya,jagalah keberkatan dengan ibubapa selagi diorang ada. Bunyi cliche kan ? Tapi itulah hakikat kenapa hidup rezeki melimpah ruah,belajar senang faham, sebab redha ibu bapa selalu dengan kita.

Sabda Rasulullah SAW: “Reda ALLAH bergantung kepada reda ibu bapa, manakala kemurkaan ALLAH bergantung kepada kemurkaan ibu bapa.” (Riwayat at-Tirmidzi)

wallahua'lam

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/arti...oa-ibu-bapa-penting-untuk-dapatkan-reda-ALLAH
 
Last edited:

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
9,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Harini aku ada join program dengan murabbi (cikgu) unit kaunseling sekolah. Lepastu, cikgu ada sebut pasal isu pelajar yang tak masuk kelas online. Kebanyakan pelajar yang belajar secara online alami stress dan tertekan. Aku tak nafi tentang benda tu. Sebab aku pun kadang-kadang nak muntah tengok phone, WhatsApp, Telegram pun terkadang benci nak tengok. Sebab tu ada yang tak masuk kelas (tapi aku masuk je) . Faktor lain mungkin sebab ada yang susah nak catch-up,jadi diorang malas nak hadap benda tu. Benda ni memang masalah besar bagi aku sebab ada mak ayah yang tak boleh nak tolong sebab pelajar tu sendiri tak cerita dekat ibu ayah diorang.

Jadi, ustazah pesan, kalau kita ada masalah ceritalah dekat mak ayah, sebab pada mak ayah tu ada benda yang mujarab sangat yang dapat tolong kita iaitu DOA. Time ustazah cakap tu kan, aku agak tersentakla sebab aku tak pernah share masalah dengan umi. Aku macam.. ya allah betul la apa ustazah cakap.. kalau aku mintak umi doa mesti allah makbul sebab doa ibu kan takde penghalang.

Lepastu, ada cikgu lain pesan yang kitaorang(pelajar) ni kena mulakan hari dengan perkataan positif. Cikgu cakap, kalau haritu awak bangun cakap " malasnya..." hah malas lah awak seharian jawabnya. Sebabtu kalau korang ingat masa-masa Ceramah Motivasi waktu sekolah kan, Motivator tu cakap "PAGI!" sebab mood pagikan positif dan semangat.

Jadi tu lah benda yang aku nak kongsi. Maaf cara penulisan pelik dan tak faham. Saya budak baru belajar hehe. Terakhirnya,jagalah keberkatan dengan ibubapa selagi diorang ada. Bunyi cliche kan ? Tapi itulah hakikat kenapa hidup rezeki melimpah ruah,belajar senang faham, sebab redha ibu bapa selalu dengan kita.

Sabda Rasulullah SAW: “Reda ALLAH bergantung kepada reda ibu bapa, manakala kemurkaan ALLAH bergantung kepada kemurkaan ibu bapa.” (Riwayat at-Tirmidzi)

wallahua'lam

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/arti...oa-ibu-bapa-penting-untuk-dapatkan-reda-ALLAH
Kenapa cita kat sini ;-;

Kan grimmy ? ;-;
 
  • Like
Reactions: Grimmy081

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,294
26,492
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,366.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Pasal belajar tu saya x nak ckp. Even org yg tgk buku pun nk muntah, sekarang dah zaman it. Even nt kalau kat university korg akan ada kelas online. Gmeet dan sebagainya.

Kedua doa ibu bapa mustajab 👍 kepada anak2 . Yes korg cite kat ibu bapa. Tp ada yg tiada rezeki untuk ibu bapa teman.

Ketiga be positive 😍👍 bagus tu. Tapi jangan over confident. Ramai saya tgk over confident lalu....emmmm dr 9A 4.00 flat tapi over confident semua bye2 .

Saya doakan anda terbaik 👍 terima kasih juga share experience anda k

Moga Allah dipermudahkan urusan anda amin.

Jgn lupa doa nangis ditikar sembayang. Mengadu pada yg maha Esa adalah yg paling baik bagi saya.

Grimmy out ☮️