Announcement Pemilihan Terbuka WhiteHat Crew

DFM Staff Announcement Prefix
Status
Not open for further replies.

DirbusterX

Geekers
DFM Administrator
LV
0
 
30 May 2021
833
7,813
Cebu, PH
dragonforce.io
DragonCoin
116,582.00
logo-trans.png

jFo8VW7.png



Assalamualaikum semua, forum DragonForce tatkala ini dilihat semakin berkembang dengan pendaftaran member dari pelbagai negara.
Oleh itu, forum DFM menerima pelbagai jenis perkongsian ilmu, tutorial, trick dan pelbagai jenis perisian. Keadaan ini jelas memberi satu gambaran dimana DFM adalah satu platform perkongsian dan juga menuntut ilmu. Dalam kita menuntut ilmu, janganlah kita lupa dengan ancaman yang menanti kita dek kerana kita alpa dan terlalu "eager" untuk menuntut ilmu baharu yang dikongsikan.​

2.png

WHT-CREW.png


Oleh itu, pihak admin dan staf bersepakat untuk menubuhkan satu tim yang diberi nama WhiteHat Crew. Tim ini akan berperanan sebagai pertahanan kepada member dalam forum ini. Apakah peranan whitehat crew ini?

1 - Berperanan sebagai anti-virus kepada member forum yang lain.
2 - Berkongsi tips dalam menjaga keamanan sistem operasi.
3 - Menganalisa file-file yang dikongsikan oleh pengguna lain.
4 - Berkongsi perisian yang digunakan dalam menganalisa sesuatu malware/backdoor.
5 - Berkongsi tips yang boleh dijadikan panduan kepada member forum supaya tidak terkena serangan ransomware / malware / backdoor.

Kepada mana-mana member forum DFM yang berminat untuk menyertai WhiteHat Crew ini, anda perlu melepasi satu proses pengujian yang akan diberikan kepada peserta kelak.

Jika anda mempunyai pengetahuan dalam reverse engineering, maka itu adalah kelebihan untuk anda. Bagi ujian ini, hanya pengetahuan asas yang akan diuji berkaitan dengan whitehat skills. Pengujian asas WhiteHat tersebut adalah seperti:

a - Spot location of malware / backdoor.
b - Explain the behaviour of malware sample test.
c - Catch domain contact (C2 domain).
d - Explain type of malware.
e - Explain method of detection.
f - List your favourite whitehat tools that you use to perform backdoor detection.

FAQ:

Soalan : Dimana pengujian ini akan dijalankan?
Jawapan : Pengujian akan dijalankan di forum DFM. Kesemua peserta akan diberi akses ke private section "WhiteHat Arena".

Soalan : Bagaimana cara untuk submit jawapan?
Jawapan : Kesemua peserta perlu menjawab dalam bentuk thread "write up" dalam section WhiteHat Arena tersebut. Jawapan hendaklah disertakan dengan screenshot dan penerangan yang jelas berdasarkan kepada sample malware yang telah diberikan.

Bagi yang berminat, sila reply komen ini dengan "Saya berminat pemilihan DFM WhiteHat Crew"



"Perkongsian ilmu yang bermanfaat akan beroleh keredhaan dari Allah SWT".
 
Last edited:

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,850
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
6,736.00
logo-trans.png

jFo8VW7.png



Assalamualaikum semua, forum DragonForce tatkala ini dilihat semakin berkembang dengan pendaftaran member dari pelbagai negara.
Oleh itu, forum DFM menerima pelbagai jenis perkongsian ilmu, tutorial, trick dan pelbagai jenis perisian. Keadaan ini jelas memberi satu gambaran dimana DFM adalah satu platform perkongsian dan juga menuntut ilmu. Dalam kita menuntut ilmu, janganlah kita lupa dengan ancaman yang menanti kita dek kerana kita alpa dan terlalu "eager" untuk menuntut ilmu baharu yang dikongsikan.​

2.png

WHT-CREW.png


Oleh itu, pihak admin dan staf bersepakat untuk menubuhkan satu tim yang diberi nama WhiteHat Crew. Tim ini akan berperanan sebagai pertahanan kepada member dalam forum ini. Apakah peranan whitehat crew ini?

1 - Berperanan sebagai anti-virus kepada member forum yang lain.
2 - Berkongsi tips dalam menjaga keamanan sistem operasi.
3 - Menganalisa file-file yang dikongsikan oleh pengguna lain.
4 - Berkongsi perisian yang digunakan dalam menganalisa sesuatu malware/backdoor.
5 - Berkongsi tips yang boleh dijadikan panduan kepada member forum supaya tidak terkena serangan ransomware / malware / backdoor.

Kepada mana-mana member forum DFM yang berminat untuk menyertai WhiteHat Crew ini, anda perlu melepasi satu proses pengujian yang akan diberikan kepada peserta kelak.

Jika anda mempunyai pengetahuan dalam reverse engineering, maka itu adalah kelebihan untuk anda. Bagi ujian ini, hanya pengetahuan asas yang akan diuji berkaitan dengan whitehat skills. Pengujian asas WhiteHat tersebut adalah seperti:

a - Spot location of malware / backdoor.
b - Explain the behaviour of malware sample test.
c - Catch domain contact (C2 domain).
d - Explain type of malware.
e - Explain method of detection.
f - List your favourite whitehat tools that you use to perform backdoor detection.

FAQ:

Soalan : Dimana pengujian ini akan dijalankan?
Jawapan : Pengujian akan dijalankan di forum DFM. Kesemua peserta akan diberi akses ke private section "WhiteHat Arena".

Soalan : Bagaimana cara untuk submit jawapan?
Jawapan : Kesemua peserta perlu menjawab dalam bentuk thread "write up" dalam section WhiteHat Arena tersebut. Jawapan hendaklah disertakan dengan screenshot dan penerangan yang jelas berdasarkan kepada sample malware yang telah diberikan.

Bagi yang berminat, sila reply komen ini dengan "Saya berminat pemilihan DFM WhiteHat Crew"



"Perkongsian ilmu yang bermanfaat akan beroleh keredhaan dari Allah SWT".
Semoga di permudahkan 🤲
 

xSensei

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
19 Jun 2021
138
253
DragonCoin
4,140.00
Saya sangat setuju untuk point yang ni "3 - Menganalisa file-file yang dikongsikan oleh pengguna lain." Kadang-kadang, bila saya check file dikongsikan oleh pengguna lain di totalvirus, ada yang mengandungi malware. Even file yang .txt tu pon saya check kt website tu dan ia mengandungi malware. Mungkin ianya adalah "false warning. Dan jika ia, mungkin WhiteHat Crew boleh terangkan mengapa file tu dianggap false warning untuk mengelakkan keraguan orang ramai. Saya berharap perkara ini tidak dipandang remeh.
 

Clonebrother

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jun 2021
79
261
pixiplanet.inc
DragonCoin
6,170.00
@Latz @Hasief ha korang nak masuk tadi kan..wkwkwkwk
Saya sangat setuju untuk point yang ni "3 - Menganalisa file-file yang dikongsikan oleh pengguna lain." Kadang-kadang, bila saya check file dikongsikan oleh pengguna lain di totalvirus, ada yang mengandungi malware. Even file yang .txt tu pon saya check kt website tu dan ia mengandungi malware. Mungkin ianya adalah "false warning. Dan jika ia, mungkin WhiteHat Crew boleh terangkan mengapa file tu dianggap false warning untuk mengelakkan keraguan orang ramai. Saya berharap perkara ini tidak dipandang remeh.
kadang² file zip pun banyak...
 

1lH4M

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Jun 2021
356
1,114
DragonCoin
9,327,819.00
logo-trans.png

jFo8VW7.png



Assalamualaikum semua, forum DragonForce tatkala ini dilihat semakin berkembang dengan pendaftaran member dari pelbagai negara.
Oleh itu, forum DFM menerima pelbagai jenis perkongsian ilmu, tutorial, trick dan pelbagai jenis perisian. Keadaan ini jelas memberi satu gambaran dimana DFM adalah satu platform perkongsian dan juga menuntut ilmu. Dalam kita menuntut ilmu, janganlah kita lupa dengan ancaman yang menanti kita dek kerana kita alpa dan terlalu "eager" untuk menuntut ilmu baharu yang dikongsikan.​

2.png

WHT-CREW.png


Oleh itu, pihak admin dan staf bersepakat untuk menubuhkan satu tim yang diberi nama WhiteHat Crew. Tim ini akan berperanan sebagai pertahanan kepada member dalam forum ini. Apakah peranan whitehat crew ini?

1 - Berperanan sebagai anti-virus kepada member forum yang lain.
2 - Berkongsi tips dalam menjaga keamanan sistem operasi.
3 - Menganalisa file-file yang dikongsikan oleh pengguna lain.
4 - Berkongsi perisian yang digunakan dalam menganalisa sesuatu malware/backdoor.
5 - Berkongsi tips yang boleh dijadikan panduan kepada member forum supaya tidak terkena serangan ransomware / malware / backdoor.

Kepada mana-mana member forum DFM yang berminat untuk menyertai WhiteHat Crew ini, anda perlu melepasi satu proses pengujian yang akan diberikan kepada peserta kelak.

Jika anda mempunyai pengetahuan dalam reverse engineering, maka itu adalah kelebihan untuk anda. Bagi ujian ini, hanya pengetahuan asas yang akan diuji berkaitan dengan whitehat skills. Pengujian asas WhiteHat tersebut adalah seperti:

a - Spot location of malware / backdoor.
b - Explain the behaviour of malware sample test.
c - Catch domain contact (C2 domain).
d - Explain type of malware.
e - Explain method of detection.
f - List your favourite whitehat tools that you use to perform backdoor detection.

FAQ:

Soalan : Dimana pengujian ini akan dijalankan?
Jawapan : Pengujian akan dijalankan di forum DFM. Kesemua peserta akan diberi akses ke private section "WhiteHat Arena".

Soalan : Bagaimana cara untuk submit jawapan?
Jawapan : Kesemua peserta perlu menjawab dalam bentuk thread "write up" dalam section WhiteHat Arena tersebut. Jawapan hendaklah disertakan dengan screenshot dan penerangan yang jelas berdasarkan kepada sample malware yang telah diberikan.

Bagi yang berminat, sila reply komen ini dengan "Saya berminat pemilihan DFM WhiteHat Crew"



"Perkongsian ilmu yang bermanfaat akan beroleh keredhaan dari Allah SWT".
Saya berminat pemilihan DFM WhiteHat Crew😅😅 tapi tak pasti saya layak atau tak hehehe
 
Status
Not open for further replies.