Questions Penetration testing career

eternalBlue21

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
29
99
DragonCoin
6,043.00
Hello Geng DragonForce. Harap semuanya baik2.๐Ÿ™‹๐Ÿ™‹Aku ahli baru dalam forum ni. So beberapa hari yang lalu aku telah start belajar bidang cyber security melalui YouTube, Google, dan daripada sumber2 yang lain. Aku ada beberapa soalan mengenai pekerjaan pentest ni so diharapkan master2 yang pernah berpengalaman bekerja sebagai Pentester tu boleh tolong jawab soalan2 yang telah saya sediakan ni ye ๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™ segala pertolongan dan bimbingan daripada anda semua amatlah saya hargai๐Ÿ™๐Ÿ™
1. Dekat malaysia ada pekerjaan Pentest ?
2. Pekerjaan pentest boleh gerak solo ?
3. Dekat malaysia ni ada tak website2 yang bole kita ambil course lepas tu ambil exam untuk earn certificate(contoh: OSCP, OSWE, OSED dll)
4. Peluang pekerjaan Pentest banyak ke dekat malaysia ni ? Jika ya, company2/organisasi2 apa yang sering minta request dgn pentester untuk melalukan penetration testing ?
5. Gaji Pentester selalunya berapa ?
6. Jika kita hendak melakukan pentest di sesebuah organisasi, basically apa requirements yang client akan tengok sebelum dia hire kita untuk menjadi Pentester?

Makseh guys๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

thearchitect

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
5 Jun 2021
315
2,025
DragonCoin
13,238.00
Ulat Gonggok Gergasi
Apple Macbook Pro 13
Apple iPhone 13 Pro
Thinkpad x1

rasanya kebanyakan soalan ni dah dijawab dalam thread yang saya link ni. bacalah setiap part tu. kalau ada apa-apa yang tertinggal boleh bagitau/tanya
 

eternalBlue21

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
29
99
DragonCoin
6,043.00

rasanya kebanyakan soalan ni dah dijawab dalam thread yang saya link ni. bacalah setiap part tu. kalau ada apa-apa yang tertinggal boleh bagitau/tanya
Makaseh sir. ahli baru di sini. baru sahaja masuk๐Ÿ™๐Ÿ™
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

tuntulkicap

GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
2 Jun 2021
1,910
2,967
DragonCoin
7,968.00

rasanya kebanyakan soalan ni dah dijawab dalam thread yang saya link ni. bacalah setiap part tu. kalau ada apa-apa yang tertinggal boleh bagitau/tanya
Trbaik
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Hello Geng DragonForce. Harap semuanya baik2.๐Ÿ™‹๐Ÿ™‹Aku ahli baru dalam forum ni. So beberapa hari yang lalu aku telah start belajar bidang cyber security melalui YouTube, Google, dan daripada sumber2 yang lain. Aku ada beberapa soalan mengenai pekerjaan pentest ni so diharapkan master2 yang pernah berpengalaman bekerja sebagai Pentester tu boleh tolong jawab soalan2 yang telah saya sediakan ni ye ๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™ segala pertolongan dan bimbingan daripada anda semua amatlah saya hargai๐Ÿ™๐Ÿ™
1. Dekat malaysia ada pekerjaan Pentest ?
2. Pekerjaan pentest boleh gerak solo ?
3. Dekat malaysia ni ada tak website2 yang bole kita ambil course lepas tu ambil exam untuk earn certificate(contoh: OSCP, OSWE, OSED dll)
4. Peluang pekerjaan Pentest banyak ke dekat malaysia ni ? Jika ya, company2/organisasi2 apa yang sering minta request dgn pentester untuk melalukan penetration testing ?
5. Gaji Pentester selalunya berapa ?
6. Jika kita hendak melakukan pentest di sesebuah organisasi, basically apa requirements yang client akan tengok sebelum dia hire kita untuk menjadi Pentester?

Makseh guys๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™
Walaikumussalam wbt adalah penting juga membaca ye .. disini