Penipuan atas talian

Status
Not open for further replies.

Syaphx89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Sep 2021
27
18
DragonCoin
4,005.00
I'm
Saya rasa memang kena buat laporan polis juga. Kalau betul dia ada video masturbation, tiada jaminan dari pihak dia akan delete. Dia masih boleh jadikan itu sebagai peras ugut dan sebagainya.

Tapi bila fikir balik;
1- Ada download suspicious file / crack file sebelum dia contact dengan awak ? Macamana dia boleh tiba-tiba mulakan mesej? Ke dia ada buat video call ?
2- Berdasarkan pengetahuan saya yang terhad, most likely dia dah ada data tu dan tiada yang boleh dibuat untuk setakat ni. Maaf.
Itu lah.. harap dipermudahkan.. aah betul tuu.. die ade video call and salah saye jugak .
 

Syaphx89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Sep 2021
27
18
DragonCoin
4,005.00
Saya rasa memang kena buat laporan polis juga. Kalau betul dia ada video masturbation, tiada jaminan dari pihak dia akan delete. Dia masih boleh jadikan itu sebagai peras ugut dan sebagainya.

Tapi bila fikir balik;
1- Ada download suspicious file / crack file sebelum dia contact dengan awak ? Macamana dia boleh tiba-tiba mulakan mesej? Ke dia ada buat video call ?
2- Berdasarkan pengetahuan saya yang terhad, most likely dia dah ada data tu dan tiada yang boleh dibuat untuk setakat ni. Maaf.
Adr ke cara untuk buang virus tu dalam telefon ni.. mane tahu kalau ade lagi..
 

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
689
9,596
DragonCoin
1,026,126.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Adr ke cara untuk buang virus tu dalam telefon ni.. mane tahu kalau ade lagi..

Apa yang kita boleh buat adalah download anti-virus dan beli kalau boleh, ~RM1 untuk protection sehari.. Anti-Virus tak ada lah perfect tapi insyaAllah most of the attacks boleh sangkal.
 

Syaphx89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Sep 2021
27
18
DragonCoin
4,005.00
Apa yang kita boleh buat adalah download anti-virus dan beli kalau boleh, ~RM1 untuk protection sehari.. Anti-Virus tak ada lah perfect tapi insyaAllah most of the attacks boleh sangkal.
Contoh antivirus yg de untuk android ape je ye..
 

amzarhanis

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
67
156
38
Melaka
DragonCoin
4,805.00
im assuming that said 'video' is real. ok lets not judge our friend here, guys. the threat is real. benda ni memang real. aku ada pengalaman menyaksikan ahli keluarga aku sendiri kena scam, and the damage is puluhan ribu.

back to the topic. of course first skali kena report. then lets hope for the best. sebab, jujur aku cakap, takde apa benda yg kita boleh buat.

KALAU the said 'video' tu tak real, dan awak yakin yg tak ada benda tu dalam fon sebelum ni. matikan air je. biar la die jual data dlm fon tu. kalau video tu fake, kalau aku biarkan je die hntar kat contacts aku tu. cuma lepas ni kena secure semua account bank/social media/wallet/etc, tukar password dh memadai. factory reset fon.
 

Pizik

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
8 Jun 2021
12
271
Konti Bawah Tanah
radio.dragonforce.io
DragonCoin
4,941.00
Sangat simpati atas kejadian yang menimpa, moga lebih berhati-hati selepas ini. Damage done, memang takkan ada jaminan dia akan delete malah ada potensi untuk terus kena blackmail lagi selepas ini.

Aku pernah kongsikan kes yang serupa modus operandi seperti ini semasa on air di i-radio DFM. Salah seorang selebriti yang terpalit kes macam ni ialah Amin Idris pada suatu masa dahulu.

Nasihat,

Cukup²lah nak transfer duit tu. Takde jaminan apa pun yang dia takkan sebarkan video tersebut. Buat report polis dan SKMM, nyatakan bahawa telah menerima ugutan tersebut. Ini sememangnya satu scam dan selalunya dilakukan oleh mereka² yang berada di luar Malaysia. Ini semakin membuatkan kes susah untuk diselesaikan.
 
  • Like
Reactions: Latz

Syaphx89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Sep 2021
27
18
DragonCoin
4,005.00
im assuming that said 'video' is real. ok lets not judge our friend here, guys. the threat is real. benda ni memang real. aku ada pengalaman menyaksikan ahli keluarga aku sendiri kena scam, and the damage is puluhan ribu.

back to the topic. of course first skali kena report. then lets hope for the best. sebab, jujur aku cakap, takde apa benda yg kita boleh buat.

KALAU the said 'video' tu tak real, dan awak yakin yg tak ada benda tu dalam fon sebelum ni. matikan air je. biar la die jual data dlm fon tu. kalau video tu fake, kalau aku biarkan je die hntar kat contacts aku tu. cuma lepas ni kena secure semua account bank/social media/wallet/etc, tukar password dh memadai. factory reset fon.
Kene tukar sume laa ea password pas tuu reset hp baikkkk
 
  • Like
Reactions: amzarhanis

Syaphx89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Sep 2021
27
18
DragonCoin
4,005.00
Sangat simpati atas kejadian yang menimpa, moga lebih berhati-hati selepas ini. Damage done, memang takkan ada jaminan dia akan delete malah ada potensi untuk terus kena blackmail lagi selepas ini.

Aku pernah kongsikan kes yang serupa modus operandi seperti ini semasa on air di i-radio DFM. Salah seorang selebriti yang terpalit kes macam ni ialah Amin Idris pada suatu masa dahulu.

Nasihat,

Cukup²lah nak transfer duit tu. Takde jaminan apa pun yang dia takkan sebarkan video tersebut. Buat report polis dan SKMM, nyatakan bahawa telah menerima ugutan tersebut. Ini sememangnya satu scam dan selalunya dilakukan oleh mereka² yang berada di luar Malaysia. Ini semakin membuatkan kes susah untuk diselesaikan.
Itu lah... Amat merisaukan.. harap allah permudahkan segala urusan..
report polis astu factory data reset

x lupa juga stop transfer duit sebab lagi kita bagi duit lagi dia nak
Baikk saye akan buat ini
 
Status
Not open for further replies.