Penyakit Ain(Maksud dan Cara Elakkan)

Mr.Chyper

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
295
1,569
Pencinta IT - Student - Learning
DragonCoin
3,559,610,220.67
Pulau Persendirian
PowerEdge R450 Rack Server
Black Dragon
Fire Red Dragon
Apple Watch Series 7
Apple TV
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.

Sumber :
Mufti Wilayah Persekutuan : https://muftiwp.gov.my/artikel/al-afkar/3072-al-afkar-43-penyakit-ain-dan-rawatannya
Suara.com : https://www.suara.com/health/2021/0...t-ain-dan-bagaimana-cara-mencegahnya?page=all

Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
 
Last edited:

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.


Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
Tq atas perkongsian ni.
Tak dinafikan lagi ramai yang ada penyakit ain ni yer, termasuk diri saya sendiri. Maklumlah, kita manusia. kan?


btw kalau awak letak sumber dari mana awak dapat maklumat ni (link), awak punya thread akan jadi lengkap.
 
  • Like
Reactions: Muhammad_Adam65

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,565
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.


Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
terima kasih info dan ilmu , jaga2 penyakit ain bkn saja dari golongan manusia .. semoga kita dilindungi dari segala kejahatan dunia dan akhirat
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.


Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
waalaikumussalam. tq infonyaa
 

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,849
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.


Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
Waalaikumsalam terima kasih atas perkongsian anda 🤝
 

Mr.Chyper

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
295
1,569
Pencinta IT - Student - Learning
DragonCoin
3,559,610,220.67
Pulau Persendirian
PowerEdge R450 Rack Server
Black Dragon
Fire Red Dragon
Apple Watch Series 7
Apple TV
Waalaikumussalam... Terima kasih atas perkongsian anda❤️
Sama-sama 😊
Tq atas perkongsian ni.
Tak dinafikan lagi ramai yang ada penyakit ain ni yer, termasuk diri saya sendiri. Maklumlah, kita manusia. kan?


btw kalau awak letak sumber dari mana awak dapat maklumat ni (link), awak punya thread akan jadi lengkap.
Saya edit dah thread tu balik,BTW,Tq Sis
terima kasih info dan ilmu , jaga2 penyakit ain bkn saja dari golongan manusia .. semoga kita dilindungi dari segala kejahatan dunia dan akhirat
Iya betul,Kita kene sentiasa berhati-hati,Jangan pernah melayani sifat iri dalam hati ini,Semoga Bermanfaat
waalaikumussalam. tq infonyaa
Sama-sama 😊
Waalaikumsalam terima kasih atas perkongsian anda 🤝
Sama-sama 😊
 

Makmoor

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Aug 2021
120
5,133
DragonCoin
214,982.00
Tart Nenas
Sedikit penambahan : Iri, dengki & "ta'jub". Ta'jub disini bermaksud kagum/terkejut, Cantik/buruk sesuatu tu, bila kita ta'jub, kena ucap nama ALLAH. Wallahualam ala kulli hal.
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

WHITEHAT

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
3,493
1
6,699
EARTH
DragonCoin
4,105.00
Rumah Kontena
Small PO The Panda
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Raspberry Pi 4
thank you for sharing information sir
good job dan terbaik
manusia dan binatang mesti akan ada penyakit ain
sebenarnya cara sebutan dia macam ni
A ataupun macam ni A'
sebab macam nama orang pula
 

MARINE

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jul 2021
345
1,356
DragonCoin
2,978.00
Ancient Dragon
White Cat The MadCat
Eagle
Assalammualaikum Dan Selamat Petang Semua
Harini Saya Nak Share Tentang Penyakit Ain.


Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam.Penyakit ini merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang diikuti oleh perasaan iri dan dengki.

Pandangan mata dipercayai boleh mempengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.Secara umum,penyakit ain adalah penyakit yang boleh menimpa seseorang yang menjadikannya seorang yang kecemburuan besar kepada orang lain.


Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW.Dalam sebuah hadist,Nabi Muhammad SAW bersabda,“Ain itu benar-benar ada.Andaikan ada sesuatu yang boleh mendahului takdir,sungguh ‘ain itu boleh.”(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain.Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).” HR. al-Bukhari dan Muslim).


Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain.Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang.Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan sentiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya,karena ‘ain itu benar adanya.”(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan menghilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad.“Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain.(Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan,dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan,dan mohonlah kepada Allah sebagian dari kurnia-Nya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”(QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak.Oleh kerana itu setiap orang tua harus sentiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.Orang tua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

U'iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli 'ainin laammah

Artinya: "Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk."

Demikian adalah penerangan tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya.Semoga kita sentiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.

Sumber :
Mufti Wilayah Persekutuan : https://muftiwp.gov.my/artikel/al-afkar/3072-al-afkar-43-penyakit-ain-dan-rawatannya
Suara.com : https://www.suara.com/health/2021/0...t-ain-dan-bagaimana-cara-mencegahnya?page=all

Semoga Bermanfaat Untuk Semua.
Sekian,Terima Kasih.
Waalaikumussalam. Mantap thread ni. Tq info 9B809A67-64E6-44C6-BDDB-4F01F4FAE2BF.jpeg