Information Perbezaan format lagu

Show informational about something

XhOf

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
15 Jun 2022
157
2,572
DragonCoin
10,271,538.00
Pernah korang tertanya kan apa beza mp3 ngan format yang lain. jom kita explore, kali ni dj akan ajar tips tips berkaitan dengan format " Industry standard" yang banyak radio pakai macam mana dorang dapatkan kualiti yang best.

Ni patut semua Newbie DJ mesti ada sikit knowledge berkaitan Format lagu yang korang kena tahu, sebab bukan semua radio station ni akan pakai format yang sama, kebanyakkan radiostation yang DJ sendiri sampai dorang jarang pakai MP3.

" jap bukan mp3 dah kira best ke?"

yes and no mp3 ni adalah compressed file format bermaksud setiap lagu yang composer rakam akan dimuat - naikkan dalam bentuk size yang kecil, kadang kadang ada album boleh sampai 200MB 5 CD kadang2 DJ x boleh brain macam mana dorang boleh hasilkan begitu banyak karya dalam masa yang singkat yang kelakar dia cuma 3 lagu je popular dalam 5 CD tu ok2 sebelum aku lari topik.. MP3 ni dah common sangat. tau ka anda wujud banyak format seperti

FLAC - Low FI compression Method


  • CD
  • 8track Tape
  • Cassette Types
  • Ferric – Type I – high hiss, good bass response
  • Chrome – Type II – Low hiss, good treble response
  • Ferrichrome – Type III – Low hiss, even bass and treble
  • Metal – Type IV – Low hiss, balanced frequencie

Lossless File , FLAC (Free Lossless Audio Codec) dimampatkan kepada hampir separuh saiz WAV atau AIFF yang tidak dimampatkan dengan kadar sampel yang setara, tetapi tidak sepatutnya ada "kerugian" dari segi bunyinya. Fail FLAC juga boleh memberikan resolusi sehingga 32-bit, 96kHz, jadi lebih baik daripada kualiti CD.



AAC/RAW - AAC/RAW - High Compression Method

  • DJ Stage Hardware mixer
  • Early 2000's CD radio player
  • Early 2008 DJ station software
  • Windows/Linux PC 2010
AAC (AAC) ialah standard pengekodan audio untuk pemampatan audio digital yang hilang. Direka bentuk untuk menjadi pengganti format MP3, AAC umumnya mencapai kualiti bunyi yang lebih tinggi daripada pengekod MP3 pada kadar bit yang sama. kalau nampak AAC dia consider high end Music kebanyakkan AAC album akan jadi 2GIG, jangan heran satu lagu tu boleh sampai 200MB sebab studio tak compress MP3 atas sebab - sebab tertentu.

Kelas Medium Format lain lain

M4A

M4A ialah fail audio mpeg-4. Ia ialah fail termampat audio yang digunakan dalam tetapan moden disebabkan peningkatan permintaan kualiti hasil daripada storan awan dan ruang cakera keras yang lebih besar dalam komputer kontemporari. Kualitinya yang tinggi memastikan ia relevan, kerana pengguna yang perlu mendengar bunyi yang berbeza pada fail audio akan memerlukan ini berbanding jenis fail yang lebih biasa.


WAV

Fail audio WAV ialah Fail Audio Bentuk Gelombang yang menyimpan data bentuk gelombang. Data bentuk gelombang yang disimpan membentangkan imej yang menunjukkan kekuatan kelantangan dan bunyi dalam bahagian tertentu fail WAV. Ia adalah mustahil untuk mengubah fail WAV menggunakan pemampatan, walaupun ia bukan standard. Selain itu, WAV biasanya digunakan pada sistem Windows.

MIDI

MIDI ialah standard komunikasi yang membenarkan peralatan muzik digital bercakap dalam bahasa yang sama. MIDI ialah singkatan untuk Antara Muka Digital Alat Muzik. Ia adalah protokol yang membenarkan komputer, alat muzik dan perkakasan lain untuk berkomunikasi.



#jombelajar