Perjalanan kita (What is the real motivation)

Status
Not open for further replies.

tengkuganas

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
19 Jun 2021
451
1,842
DragonCoin
162,908.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
NCR M16
Duplex Apartment
Ulat Gonggok Gergasi
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking.
.
Dan membuatkan lebih triggered saya punya motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
 
Last edited:

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,694
DragonCoin
141,394,373.60
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking. dan membuatkan lebih triggered motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
Aku sebernanya dielak oleh Mak aku sbb mak aku kata keje hack2 ni keje jahat...Pastu ade satu hamba allah ni pegi fitnah aku wat keje jahat guna ilmu ni last mak aku marah perghhh sakit ati wou tetapi aku tetap teruskan ilmu ni untuk masyarakat
 

tengkuganas

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
19 Jun 2021
451
1,842
DragonCoin
162,908.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
NCR M16
Duplex Apartment
Ulat Gonggok Gergasi
Aku sebernanya dielak oleh Mak aku sbb mak aku kata keje hack2 ni keje jahat...Pastu ade satu hamba allah ni pegi fitnah aku wat keje jahat guna ilmu ni last mak aku marah perghhh sakit ati wou tetapi aku tetap teruskan ilmu ni untuk masyarakat
bagus tu.. nampak motivation dan jiwa. awak muda lagi. Masih ada ruang dan peluang untuk pergi lebih tinggi dan jauh. Saya dah tua..
.
Saya hanya mampu setakat mana jauh yang saya berjalan. Nak lari mungkin dah semput
.
Jelajahlah dunia.. Untuk menawan sesuatu bangsa, kita perlu kenali bangsa dan bahasa. begitu juga dalam dunia digital.
.
Dalam harapan saya, kita perlu tegakkan keadilan dunia dengan ilmu.
.
Biarlah kita kita di lihat jahat, tetapi kita terus menyebarkan kebaikan
.
“In order for the light to shine so brightly, the darkness must be present.” – Sir Francis Bacon
 

0xfazzz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
18 Jun 2021
640
3,797
kepala bana
DragonCoin
133,613.00
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking. dan membuatkan lebih triggered motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
Terima kasih untuk motivation 👍💪🏻,,saya cuma script kiddie..nk kluar dari zon tu
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking.
.
Dan membuatkan lebih triggered saya punya motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
Ingat apapun Di BT ALLAH mengetahui.. X mdapat Di dunia Di akhirat dihitung.. so nawaitu tu biar baekk... ✌️✌️😊😊😊
 

WHITEHAT

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
3,493
1
6,699
EARTH
DragonCoin
4,105.00
Rumah Kontena
Small PO The Panda
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Raspberry Pi 4
Aku sebernanya dielak oleh Mak aku sbb mak aku kata keje hack2 ni keje jahat...Pastu ade satu hamba allah ni pegi fitnah aku wat keje jahat guna ilmu ni last mak aku marah perghhh sakit ati wou tetapi aku tetap teruskan ilmu ni untuk masyarakat
semakin kita populer semakin banyak musuh kita
 
  • Like
Reactions: Hasief

FwzNk

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
8 Jun 2021
125
396
Your Heart • He/Him
DragonCoin
6,640.00
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking.
.
Dan membuatkan lebih triggered saya punya motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
sebenarnya, sy belajar hacking TANPA dorongan drpd family sy. Sy pernah la sekali tu tanya mak sy "boleh x nk belajar pasal computer?" tiba2 sy kena marah dgn satu family sebab diorang kata belajar pasal computer ni takde masa depan. Tapi sy ignore je, pastu sy terus je cari ilmu sendiri. Kejap rasa macam takde harapan, kejap rasa macam sia2 je belajar hacking ni. Sampai la satu hari tu, sebab sy lama x sentuh hacking ni, semua ilmu hilang. takde satu pon yang sy faham. Smpi la masa Israel serang Palestine, pastu DragonForce Malaysia ni keluar. Terus triggered semua motivation dgn semangat yang sy ada. Tapi x lama sgt la motivation tu. Sekarang sy rasa macam dah takde sebab kenapa nk sambung belajar hacking. macam sia2 je. Kalau ada yang tengah baca comment ni, sy nk mintak sgt tolong bagi sy semangat dan motivation. sy rasa macam memang dah sia2 la belajar hacking ni.
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,375
your lucid dream
DragonCoin
7,411,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
sebenarnya, sy belajar hacking TANPA dorongan drpd family sy. Sy pernah la sekali tu tanya mak sy "boleh x nk belajar pasal computer?" tiba2 sy kena marah dgn satu family sebab diorang kata belajar pasal computer ni takde masa depan. Tapi sy ignore je, pastu sy terus je cari ilmu sendiri. Kejap rasa macam takde harapan, kejap rasa macam sia2 je belajar hacking ni. Sampai la satu hari tu, sebab sy lama x sentuh hacking ni, semua ilmu hilang. takde satu pon yang sy faham. Smpi la masa Israel serang Palestine, pastu DragonForce Malaysia ni keluar. Terus triggered semua motivation dgn semangat yang sy ada. Tapi x lama sgt la motivation tu. Sekarang sy rasa macam dah takde sebab kenapa nk sambung belajar hacking. macam sia2 je. Kalau ada yang tengah baca comment ni, sy nk mintak sgt tolong bagi sy semangat dan motivation. sy rasa macam memang dah sia2 la belajar hacking ni.​
Benar kata kata dari orang terdekat akan memberi kesan kepada kita terutamanya ahli keluarga. Tapi, jadikan kata kata mereka itu sebagai sumber motivasi untuk terus semangat. Ikut dan patuh kata kedua ibu bapa, taat pada mereka. Dalam masa yang sama, jika masih lagi terasa minat dan cinta yang mendalam dalam bidang ICT, teruskan saja. Benar, kita perlukan restu dan berkat dari ibu bapa. Tapi tidak salah untuk kita terus menambah ilmu pengetahuan. Tidak terhad hanya sekadar untuk belajar menggodam tapi kita sebenarnya boleh belajar banyak lagi perkara lain. Jadikan kekurangan yang kita ada sebagai batu loncatan dan pemangkin semangat untuk terus meraih matlamat yang kita semat dalam fikiran. Akhir kata, bait lagu yang dahulunya menjadi sumber semangat rakyat Malaysia, "Jika kau fikirkan kau boleh, kau pasti boleh melakukan, jika kau fikirkan kemenangan, kau hampiri kejayaan"​
 

FwzNk

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
8 Jun 2021
125
396
Your Heart • He/Him
DragonCoin
6,640.00
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Benar kata kata dari orang terdekat akan memberi kesan kepada kita terutamanya ahli keluarga. Tapi, jadikan kata kata mereka itu sebagai sumber motivasi untuk terus semangat. Ikut dan patuh kata kedua ibu bapa, taat pada mereka. Dalam masa yang sama, jika masih lagi terasa minat dan cinta yang mendalam dalam bidang ICT, teruskan saja. Benar, kita perlukan restu dan berkat dari ibu bapa. Tapi tidak salah untuk kita terus menambah ilmu pengetahuan. Tidak terhad hanya sekadar untuk belajar menggodam tapi kita sebenarnya boleh belajar banyak lagi perkara lain. Jadikan kekurangan yang kita ada sebagai batu loncatan dan pemangkin semangat untuk terus meraih matlamat yang kita semat dalam fikiran. Akhir kata, bait lagu yang dahulunya menjadi sumber semangat rakyat Malaysia, "Jika kau fikirkan kau boleh, kau pasti boleh melakukan, jika kau fikirkan kemenangan, kau hampiri kejayaan"​
tq bang. Insya-Allah sy akan sambung lagi belajar dlm bidang ni
 
  • Like
Reactions: mattajb

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,849
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Saya nak share sedikit tentang motivation dan ingin mengajak anda berbincang tentang perjalanan dalam dunia hacking. Jika saya ada silap, mohon untuk betulkan. sama-sama belajar.
.
Tujuan :
1.Mengenal pasti kita punya motivation dalam dunia hacking.
2.Mengajak keluarga kita dan sahabat supaya menerapkan apa jua motivation setiap apa yang di lakukan
.
Jika di sekolah, why kita belajar?? menghabiskan masa remaja sehingga habis belajar hanya semata-mata untuk exam??
.
Apa yang kita nampak selepas exam itu?? adakah motivation kita cuma kehebatan markah yang kita dapat? jadi selepas itu?
.
Adakah kita dapat kawan dan kenalan ramai? Apa yang kita dapat bila kawan banyak??
.
Kita lulus exam dengan cemerlang?? Apa kita dapat dengan lulus exam??
.
Ramai di antara kita menjalani kehidupan atau membuat sesuatu tanpa motivation. tanpa hala tuju dan tujuan. Termasuklah diri saya ketika itu.
.
Dalam dunia hacking, Saya dah start lama sebenarnya dari zaman mula bekerja.
.
Banyak benda yang belajar benda2 jahat.
.
Tetapi setiap yang saya buat, berhenti di tengah jalan gara-gara tiada motivation. Last yang di belajar semuanya hilang dalam ingatan
.
Saya mula aktif sejak trigger dengan filem Mr. Robot. Ketika itu memang taksub sangat, hingga berpakaian macam Mr.Robot. Sejak tu saya berjinak2 dengan Kali Linux, mula buat kerja2 jahat.
.
Tetapi setiap air yang pasang, pasti ada surutnya.. Gara2 tiada motivation, hanyut dan hilang sekali lagi.
.
One day, saya join kursus Security+, dalam pembelajaran tersebut banyak pendedahan tentang dunia hacking, protocol, policy tentang security, network dan banyak lagi. Dalam pembelajaran tersebut, saya terpaksa untuk mendalami ethical hacking untuk menguasai ilmu security+ yang saya belajar.
.
Sejak itu, saya sudah ada motivation dalam dunia hacking.
.
Dan membuatkan lebih triggered saya punya motivation adalah forum dragonforce.io, banyaknya memberi inspirasi kepada kita, dan mencari arah tuju kita.
.
Jiwa juga juga memainkan peranan dalam setiap arah tuju / motivation.
.
Bagi saya, Jiwa saya more to perkongsian ilmu, perkongsian awareness tentang security n hacking, Semakin banyak yang saya gali, semakin banyak saya akan kongsi.
.
Kenali jiwa kita, kemudian tune kita punya motivation. In shaa Allah akan ada konsistensinya.
.
Sebut mengenai jiwa, ada jiwanya yang suka belajar. Tetapi apa yang anda dapat setelah belajar dan dapat lakukan sesuatu? Jika anda tiada motivation, ibarat memandu kereta dalam keadaan mabuk.. Silap hari bulan, excident.
.
Pastikan kita ada motivation dan jiwa untuk terus maju dan konsisten.
.
Bagi saya, kita perlu ada jiwa, kemudian tune motivation barulah kita nampak arah perjalanan kita untuk berjaya.
.
Apa pandangan anda??
Setuju cadangan ini 🤝
 

tengkuganas

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
19 Jun 2021
451
1,842
DragonCoin
162,908.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
NCR M16
Duplex Apartment
Ulat Gonggok Gergasi
sebenarnya, sy belajar hacking TANPA dorongan drpd family sy. Sy pernah la sekali tu tanya mak sy "boleh x nk belajar pasal computer?" tiba2 sy kena marah dgn satu family sebab diorang kata belajar pasal computer ni takde masa depan. Tapi sy ignore je, pastu sy terus je cari ilmu sendiri. Kejap rasa macam takde harapan, kejap rasa macam sia2 je belajar hacking ni. Sampai la satu hari tu, sebab sy lama x sentuh hacking ni, semua ilmu hilang. takde satu pon yang sy faham. Smpi la masa Israel serang Palestine, pastu DragonForce Malaysia ni keluar. Terus triggered semua motivation dgn semangat yang sy ada. Tapi x lama sgt la motivation tu. Sekarang sy rasa macam dah takde sebab kenapa nk sambung belajar hacking. macam sia2 je. Kalau ada yang tengah baca comment ni, sy nk mintak sgt tolong bagi sy semangat dan motivation. sy rasa macam memang dah sia2 la belajar hacking ni
@FwzNk awak tengok sampai abis youtube ni.. then awak terangkan pada family awak.. In Shaa Allah mereka akan nampak masa depan awak. tapi awak kene buktikan dengan usaha dan komitmen yang tinggi pada bidang cybersecurity
..
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Sora⛅ and Latz
Status
Not open for further replies.