Puding Caramel

Jen

Respected Member
DFM Respected Member
LV
0
 
7 Jun 2021
111
8,262
DragonCoin
38.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

caramel.jpg
 

Ghazyuri

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
606
1,840
DragonCoin
666,924.00
Ulat Gonggok Gergasi
Linux
DJI Mavic Pro
Frost Dragon
Eagle
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

View attachment 12997
NAK SIKIT HMMMM
 
  • Haha
Reactions: Jen

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,565
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

View attachment 12997
Amboii jen.. Pagi2 lg dah share resipi
.. Telan air liur jela tgk pg td ☺️🤣
 
  • Haha
Reactions: Jen

Amir_raff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
363
933
Underground
DragonCoin
660,847.00
Angry Lion
GTA V
iOS
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Ancient Piranha
Thinkpad x1
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

View attachment 12997

Tq share nice resepi,,,, auto lapar tengok puddin ni 🤤
 
Last edited:
  • Haha
Reactions: Jen

Oyenpuyen

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Sep 2021
2
10
DragonCoin
6,000.00
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

View attachment 12997
Haih terliur,, 😋
 
  • Haha
Reactions: Jen

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Ahakss.. Morning Gais....

Puding Karamel
yang simple. Estimate : 25 minutes - 45 minutes Dua kaedah iaitu kukus atau bakar dengan cara waterbath. Perbezaannya ialah, cara waterbath menghasilkan puding yang lebih licin dan tidak berongga. Jen prefer waterbath comei²

Bahan-Bahan:​

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula (less sugar for healthy)
    • 3 sudu besar air
  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 5 biji telur, saiz B
    • 1 tin susu cair
    • 150ml air
    • 1/4 cawan gula (less please)
    • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk puding karamel:
    1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk. Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
    2. Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel. Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus. Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
    4. Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.*** Make sure *****Make Sure Sejukkan .. then ngap² :love: #bakingwithlove

View attachment 12997
Bila chef @Jen kongsi resepi semua sedap2 n gatal tangan nak buat..
Thanks jen kongsi resepi minum ptg yg sedap ni 😊😊
 
  • Haha
Reactions: Jen

Jen

Respected Member
DFM Respected Member
LV
0
 
7 Jun 2021
111
8,262
DragonCoin
38.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Bila chef @Jen kongsi resepi semua sedap2 n gatal tangan nak buat..
Thanks jen kongsi resepi minum ptg yg sedap ni 😊😊
Tolong open order miss Jen kabang..sy sudi membeli..🤤🤤🤤🤤🤣🤣
Tq share nice resepi,,,, auto lapar tengok puddin ni 🤤
resipi kak jen tak pernah tak sedap. nak try jugak nanti hekhekkk
Aishhh... X boleh tgk manis2 ni nti saya tambah manis pula wkwkkwkwk done save 🤤
ahakss.. adoii simple je ..sila la buat..