Resipi Resepi Daging singgang

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
Screenshot 2022-08-05 120637.png
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh tekan sini!
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
View attachment 24675
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh tekan sini!
Auto laparrr ... tq @fatimazarah sedap nye rasipi ini
 
  • Like
Reactions: fatimazarah

Rydenx

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
17 Feb 2022
177
1,236
DragonCoin
16,295.00
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
View attachment 24675
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh tekan sini!
Nice.. Request buat resepi ayam chicken cheese
 
  • Love
Reactions: fatimazarah

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
954
9,021
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
694,097.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
View attachment 24675
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh tekan sini!
Laparrr... Dh la raya haji hari tu xde daging singgang 😩
 
  • Like
Reactions: fatimazarah

makarina_78

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
96
181
DragonCoin
309,418.00
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
View attachment 24675
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh t
tulang singgang pun sedap..................
 
  • Love
Reactions: fatimazarah

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
Waalaikumusalam, tq resepinya ,lamanya tak makan dgg singgang , free2 nanti , InsyaAllah leh cuba ni. Resipi dan bahan2 yang ni boleh juga kan utk ikan.
you most welcome..urmm..entah lah saya pun tak pernah buat ikan singgang..will try soonπŸ€— maaf yeπŸ™πŸ»
 

Namaku_Bunga

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
39
9,984
Diruang legar
DragonCoin
2,080.00
Hye Assalamualaikum,
Bersama saya chipsmore buat kali pertamanya,wkwkwk..hari ni saya nak share resepi daging singgang kelantan πŸ₯©
Senang je nak buatnya
ok jom kita tengok bahan2 dan cara untuk membuatnya
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan :
-Daging
- Bawang putih 2 ulas
- Bawang merah 1 ulas
- Halia
- Lengkuas
- Biji ketumbar
- Budu
- Cili kering 7
- Cili padi 3
- Asam keping
- Air
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak :
1) Pastikan bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dan cili padi sudah dipotong dan dihiris.
2) Masukkan air ke dalam periuk.
3) Pertama sekali masukkan bawang putih, bawang merah, halia, legkuas dan cili kering ke dalam periuk yang sudah diisikan air tadi.
4) Seterusnya masukkan biji ketumbar serta budu dan kacaukan dia.
5) Selepas itu masukkan daging yang telah dipotong tadi dan biarkannya sampai daging tu masak.
6) Akhir sekali, masukkan cili padi,asam keping dan serbuk cukup rasa dan kacaukannya .
View attachment 24675
*Gambar ambik dari story ig saya,saya lupa nak save waktu tu hahahhaa..sorryπŸ™πŸ»πŸ™ƒ
7) Sedia untuk di makan!πŸ˜‹


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
Kalau nak lebih jelas penerangannya boleh tekan sini!
Bole ganti ayam tak? Kite x mkn daging la
 
  • Like
Reactions: fatimazarah