Resipi Resepi martabak simple

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
Hye assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama tak post thread,maklumlah busy untuk exam ni curi masa sikit untuk buat thread pasal Resepi martabak simple.

Tanpa membuang masa jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:
- Roti canai empat segi
- Bawang
- Cili padi
- Telur Ayam
- Serbuk Perasa (saya guna maggi cukup rasa)
- Minyak Masak


*Cili padi dan bawang dihiris
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak:
1) Pecahkan satu biji telur ayam ke dalam mangkuk.(saya guna 2 biji telur ayam)
2)Masukkan bawang serta cili padi yang telah dihiris dan masukkan sedikit serbuk perasa(gaulkan hingga semua sebati).
3) Panaskan fraying pan / kuali.
4) Bila frying pan dah panas masukkan sedikit minyak masak.
5) Panaskan roti canai empat segi tadi

(tak terlalu masak or tak terlalu garing just panaskan dia untuk bukakkan bahagian tengah dia)
6) Bukak kan bahagian tengah dia dan letakkan telur yang telah di campurkan dengan bawang dan cili padi tadi.
(seperti di dalam gambar di bawah)

7) Tutup balik bahagian tengah tu.
(ulang langkah sama untuk layer ke dua,untuk layer ke dua tak payah tutup balik bahagian tengah tu sebab nak tindihkan dengan layer pertama tadi)
8) Tindihkan layer pertama di atas layer kedua dan letakkan baki telur tadi di atas layer pertama.
9) Tutupkan bahagian tengah yg sudah di tindihkan dengan layer pertama tadi.
10) Terbalikkan dan tunggu sampai dia masak.
11) Angkat dan potongkanya.
3d536b5f-ddfb-4215-b1e4-89ec07db6f1d.jpg

12) Sedia untuk di makan 😋

*Maaf kalau tak faham saya sertakan sekali dengan gambar supaya anda lebih faham


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
 

Attachments

  • 9df3331d-6098-4b02-9a6a-62abe2da737d (2).jpg
    9df3331d-6098-4b02-9a6a-62abe2da737d (2).jpg
    174.2 KB · Views: 5
  • 92d5afca-fdda-4fb5-a392-f1c7d9f88b29.jpg
    92d5afca-fdda-4fb5-a392-f1c7d9f88b29.jpg
    125.6 KB · Views: 5
Last edited:

Abcdeath

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Sep 2021
704
3,244
DFM
DragonCoin
36,406.00
Hye assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama tak post thread,maklumlah busy untuk exam ni curi masa sikit untuk buat thread pasal Resepi martabak simple.

Tanpa membuang masa jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:
- Roti canai empat segi
- Bawang
- Cili padi
- Telur Ayam
- Serbuk Perasa (saya guna maggi cukup rasa)
- Minyak Masak


*Cili padi dan bawang dihiris
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak:
1) Pecahkan satu biji telur ayam ke dalam mangkuk.(saya guna 2 biji telur ayam)
2)Masukkan bawang serta cili padi yang telah dihiris dan masukkan sedikit serbuk perasa(gaulkan hingga semua sebati).
3) Panaskan fraying pan / kuali.
4) Bila frying pan dah panas masukkan sedikit minyak masak.
5) Panaskan roti canai empat segi tadi

(tak terlalu masak or tak terlalu garing just panaskan dia untuk bukakkan bahagian tengah dia)
6) Bukak kan bahagian tengah dia dan letakkan telur yang telah di campurkan dengan bawang dan cili padi tadi.
(seperti di dalam gambar di bawah)

7) Tutup balik bahagian tengah tu.
(ulang langkah sama untuk layer ke dua,untuk layer ke dua tak payah tutup balik bahagian tengah tu sebab nak tindihkan dengan layer pertama tadi)
8) Tindihkan layer pertama di atas layer kedua dan letakkan baki telur tadi di atas layer pertama.
9) Tutupkan bahagian tengah yg sudah di tindihkan dengan layer pertama tadi.
10) Terbalikkan dan tunggu sampai dia masak.
11) Angkat dan potongkanya.
View attachment 25015

12) Sedia untuk di makan 😋

*Maaf kalau tak faham saya sertakan sekali dengan gambar supaya anda lebih faham


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
sedap , rasa laaparr pula
 

kwafeLt

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Aug 2022
112
2,956
Lodging Mahfuzah
DragonCoin
1,907.00
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Hye assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama tak post thread,maklumlah busy untuk exam ni curi masa sikit untuk buat thread pasal Resepi martabak simple.

Tanpa membuang masa jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:
- Roti canai empat segi
- Bawang
- Cili padi
- Telur Ayam
- Serbuk Perasa (saya guna maggi cukup rasa)
- Minyak Masak


*Cili padi dan bawang dihiris
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak:
1) Pecahkan satu biji telur ayam ke dalam mangkuk.(saya guna 2 biji telur ayam)
2)Masukkan bawang serta cili padi yang telah dihiris dan masukkan sedikit serbuk perasa(gaulkan hingga semua sebati).
3) Panaskan fraying pan / kuali.
4) Bila frying pan dah panas masukkan sedikit minyak masak.
5) Panaskan roti canai empat segi tadi

(tak terlalu masak or tak terlalu garing just panaskan dia untuk bukakkan bahagian tengah dia)
6) Bukak kan bahagian tengah dia dan letakkan telur yang telah di campurkan dengan bawang dan cili padi tadi.
(seperti di dalam gambar di bawah)

7) Tutup balik bahagian tengah tu.
(ulang langkah sama untuk layer ke dua,untuk layer ke dua tak payah tutup balik bahagian tengah tu sebab nak tindihkan dengan layer pertama tadi)
8) Tindihkan layer pertama di atas layer kedua dan letakkan baki telur tadi di atas layer pertama.
9) Tutupkan bahagian tengah yg sudah di tindihkan dengan layer pertama tadi.
10) Terbalikkan dan tunggu sampai dia masak.
11) Angkat dan potongkanya.
View attachment 25015

12) Sedia untuk di makan 😋

*Maaf kalau tak faham saya sertakan sekali dengan gambar supaya anda lebih faham


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
wah sedap betul martabak ni kan..? saya dh laa guna light-theme.. terpaksa tekan CTRL-A untuk baca.. ;)
 

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
Hye assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama tak post thread,maklumlah busy untuk exam ni curi masa sikit untuk buat thread pasal Resepi martabak simple.

Tanpa membuang masa jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:
- Roti canai empat segi
- Bawang
- Cili padi
- Telur Ayam
- Serbuk Perasa (saya guna maggi cukup rasa)
- Minyak Masak


*Cili padi dan bawang dihiris
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak:
1) Pecahkan satu biji telur ayam ke dalam mangkuk.(saya guna 2 biji telur ayam)
2)Masukkan bawang serta cili padi yang telah dihiris dan masukkan sedikit serbuk perasa(gaulkan hingga semua sebati).
3) Panaskan fraying pan / kuali.
4) Bila frying pan dah panas masukkan sedikit minyak masak.
5) Panaskan roti canai empat segi tadi

(tak terlalu masak or tak terlalu garing just panaskan dia untuk bukakkan bahagian tengah dia)
6) Bukak kan bahagian tengah dia dan letakkan telur yang telah di campurkan dengan bawang dan cili padi tadi.
(seperti di dalam gambar di bawah)

7) Tutup balik bahagian tengah tu.
(ulang langkah sama untuk layer ke dua,untuk layer ke dua tak payah tutup balik bahagian tengah tu sebab nak tindihkan dengan layer pertama tadi)
8) Tindihkan layer pertama di atas layer kedua dan letakkan baki telur tadi di atas layer pertama.
9) Tutupkan bahagian tengah yg sudah di tindihkan dengan layer pertama tadi.
10) Terbalikkan dan tunggu sampai dia masak.
11) Angkat dan potongkanya.
View attachment 25015

12) Sedia untuk di makan 😋

*Maaf kalau tak faham saya sertakan sekali dengan gambar supaya anda lebih faham


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
Allah maaf semua lupa pulak nak cakap if korang nak letak daging or ayam pun boleh..

sedap , rasa laaparr pula
hahha..sila masak

cari pasal timah ini......perut kuuuuuu oi sedap nampak tu T-T
errr..hahha ampunn

wah sedap betul martabak ni kan..? saya dh laa guna light-theme.. terpaksa tekan CTRL-A untuk baca.. ;)
yup..

Sdp nye ..pandai timah memasak .. dpt tgk jela smbil lapo
Errr biasa2 je..sila masak jika lapar 😆

==================================================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
352
5,963
DragonCoin
734,361.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Tangeche..deyyyy..itu dinding kalu..banyak putih-putih..apa yerti pun..baca tarak dapat..tupung kalu banyak tabur ka? tapi tarak apa..3kiping muratabak sini mariiii..lagi satu kasi yingattt..baca ini komen kalu..kepala jangan lupa geleng-geleng..🤣
Hye assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama tak post thread,maklumlah busy untuk exam ni curi masa sikit untuk buat thread pasal Resepi martabak simple.

Tanpa membuang masa jom kita lihat bahan-bahan dan cara untuk membuatnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:
- Roti canai empat segi
- Bawang
- Cili padi
- Telur Ayam
- Serbuk Perasa (saya guna maggi cukup rasa)
- Minyak Masak


*Cili padi dan bawang dihiris
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara Memasak:
1) Pecahkan satu biji telur ayam ke dalam mangkuk.(saya guna 2 biji telur ayam)
2)Masukkan bawang serta cili padi yang telah dihiris dan masukkan sedikit serbuk perasa(gaulkan hingga semua sebati).
3) Panaskan fraying pan / kuali.
4) Bila frying pan dah panas masukkan sedikit minyak masak.
5) Panaskan roti canai empat segi tadi

(tak terlalu masak or tak terlalu garing just panaskan dia untuk bukakkan bahagian tengah dia)
6) Bukak kan bahagian tengah dia dan letakkan telur yang telah di campurkan dengan bawang dan cili padi tadi.
(seperti di dalam gambar di bawah)

7) Tutup balik bahagian tengah tu.
(ulang langkah sama untuk layer ke dua,untuk layer ke dua tak payah tutup balik bahagian tengah tu sebab nak tindihkan dengan layer pertama tadi)
8) Tindihkan layer pertama di atas layer kedua dan letakkan baki telur tadi di atas layer pertama.
9) Tutupkan bahagian tengah yg sudah di tindihkan dengan layer pertama tadi.
10) Terbalikkan dan tunggu sampai dia masak.
11) Angkat dan potongkanya.
View attachment 25015

12) Sedia untuk di makan 😋

*Maaf kalau tak faham saya sertakan sekali dengan gambar supaya anda lebih faham


=========================================================================================================
Maaf jika ada kekurangan di dalam thread ini,
sekian itu sahaja daripada saya
Selamat mencuba!
=========================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
 
  • Haha
Reactions: fatimazarah

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
Lapaaaar pulak , terbaik resepinya , tq sharing. 😉
You most welcome


Wuuuuu ai mau cuba ni... Saya ingatkan kena baca dgn mata sharingan, rupanya kena ganti dark mode baru nampak tulisan... 🥲🥲🥲
Sila2..


Tangeche..deyyyy..itu dinding kalu..banyak putih-putih..apa yerti pun..baca tarak dapat..tupung kalu banyak tabur ka? tapi tarak apa..3kiping muratabak sini mariiii..lagi satu kasi yingattt..baca ini komen kalu..kepala jangan lupa geleng-geleng..🤣
Apa dia cakap raju 🙂😢🤧
================================================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou