Resipi Resepi Mudah Pancake!

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

McQueen

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
17 Jan 2022
29
286
DragonCoin
8,041,648.00
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
1651946640365.png
1651946765387.png

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,456
36,608
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,444.00
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Nice ... ble try ... slalu tgk org buat sdp.. time nak buat sndri jd malassss
 

Tora

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
687
484
Camp Bravo, Sanhok
DragonCoin
12,210.00
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Terima kasih atas perkongsian (y)
 

Kliemada

DFM Hackers
DFM Hackers
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Nice👍 Boleh cuba nie
 
  • Heart
Reactions: McQueen

L4Nr4z89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Apr 2022
502
1,340
27
DFM Forumer
DragonCoin
25,423.00
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Waalikumusalam wahh mantap!! Tq sharing Mcqueen 👍😉
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Waalaikumsalam mantoppp resepi..nanti pm alamat rumah 🤠
 

Pincahff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Apr 2022
49
271
Kat sini
DragonCoin
12,655.00
Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

Lately ni banyak kedai2 makan tutup kan disebabkan raya dan sebagainya.. Mcqueen tahu ramai orang especially abah2 susah nak cari breakfast pagi sebab banyak kedai tutup and memandangkan sekarang pon dah nak start kerja dan sekolah semula.. So, bolehla try buat pancake as breakfast untuk sendiri or family. Jimat pon jimat haha.. Nak suruh anak/bini buat pon boleh sebab mudah saja.. dan pantas. Bukan apa, nak bawak as bekal pergi sekolah/kerja pon nice..



Bahan-bahannya:

(utk +- 8 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu fresh milk/low fat

1 biji telur

1 sudu kecil baking powder

2 sudu besar gula

2 sudu besar minyak jagung atau Majerin sikit



Cara membuat:
  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati..
  2. Panaskan non-stick pan, then, tuangkan satu senduk kecik bancuhan tadi ke dalam pan dan biarkan seketika.
  3. Nampak pancake tu macam berbuih sikit or bawah tu dh warna coklat2 sikit, then dah boleh terbalikkan. Kemudian, lebih kurang seminit macam tu dah boleh angkat..
  4. Ulang step tadi sampai bacuhan tu habis, dan siap! Dah boleh makan yey
Pancake ni boleh makan samada macam tu saja or dengan topping lain macam honey, sos coklat, jem, whipped cream dan lain2..
View attachment 22398
View attachment 22400

Psstt.. idea tambahan untuk breakfast, buat roti telur je.. ambik roti gardenia celup dalam telur yg dh dikacau dgn gula sikit, then letak atas pan, then siap, makan.

Ok selamat mengtry!
Uishhh sedap tu
 
  • Heart
Reactions: McQueen