Reset Laptop Password

najwasya

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Sep 2021
9
57
DragonCoin
14,444.00
Apple iPhone 13 Pro
Hi assalamualaikum saya nak tanya , macam mana kita nak reset laptop password , saya tanya ni sebab saya dah cuba cara lain iaitu F2 dan click power off button tapi tetap gagal . semua ni jadi disebabkan saya buat factory reset dekat laptop , tapi saya direct buat reset dan lupa untuk buang password dulu . itu lah sebab nya kenapa boleh lock . Bila enter password je dia akan tulis "The User Profile Service Failed To Login / Sign In . User Profile Cannot Be Loaded ." kawan" lain ada cara lain tak selain hantar kat kedai ? kalau hantar kat kedai agak" dorang pandai tak ea buat keje supaya dia unlock . harap kawan" lain ada idea , 3 hari dah tak boleh unlock . macam mana ea ? terima kasih kawan" sebab sudi baca apa yang saya tulis ni .
 
  • Like
Reactions: kwafeLt

kwafeLt

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Aug 2022
112
2,956
Lodging Mahfuzah
DragonCoin
1,907.00
Fire Red Dragon
Frost Dragon
waalaikumsalam.


saya tak pasti samada cara ini masih berkesan atau tidak, bergantung kepada versi kemaskini sistem yg digunakan. shut down pc, kemudian restart semula sambil press F8 ketika boot; tindakan ini bertujuan untuk akses Windows 10 troubleshooting tools.

1. choose an option: pilih troubleshoot.
Screenshot from 2022-12-13 16-03-03.png 2. Advanced options: pilih command prompt.
Screenshot from 2022-12-13 16-03-16.png 3. command prompt (CMD). create new admin user.

taip : " net user username /add "
contohnya: net user najwasy4 /add

atau dengan password..

taip : " net user username password /add "
contohnya: net user najwasy4 najwa12345 /add

kemudian jadikan user tu admin.

taip : " net localgroup administrators username /add "
contohnya: net localgroup administrators najwasy4 /add

login.

ideanya ialah, kita wujudkan user baharu yg berfungsi sebagai admin. login gunakan user tersebut, pindahkan semua fail2 penting dari user yg lama. kemudian user lama tu bolehlah dianggap 'burn'.

sebegitulah. namun ini bukanlah solusi yg 100% berkesan kerana seperti yg saya beritahu awal tadi, ia bergantung kepada versi kemaskini sistem yg digunakan.

semoga urusan anda dipermudahkan dan dikurniakan ketenangan hati.