Resipi Resipi sambal by pincahff

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

Pincahff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Apr 2022
49
271
Kat sini
DragonCoin
12,655.00
Assalamualaikum warga DFM, harini saye ingin memberi tahu cara membuat sambal paling simple,untuk para-para bujang di luar sane.

1.masukkan cili hijau.

2.masukkan bawang putih dan bawang merah tak kesah berape 🤣.

3.masukkan garam dan ajinamoto setengah sudu.

4.tumbukkan die sehingga sebati.

Dan akhir sekali masokkan sikit minyak masak.


Dah siap, awak semue boleh makan campur dengan semua makan yang bergoreng.
 

Azizul

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
17 Apr 2022
215
820
unknown pl4c3
DragonCoin
10,484,836.00
Black Dragon
Angry Lion
Assalamualaikum warga DFM, harini saye ingin memberi tahu cara membuat sambal paling simple,untuk para-para bujang di luar sane.

1.masukkan cili hijau.

2.masukkan bawang putih dan bawang merah tak kesah berape 🤣.

3.masukkan garam dan ajinamoto setengah sudu.

4.tumbukkan die sehingga sebati.

Dan akhir sekali masokkan sikit minyak masak.


Dah siap, awak semue boleh makan campur dengan semua makan yang bergoreng.
Janganlah ajar masak je.Masakkan untuk saya please🥺
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,457
36,611
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,454.00
Assalamualaikum warga DFM, harini saye ingin memberi tahu cara membuat sambal paling simple,untuk para-para bujang di luar sane.

1.masukkan cili hijau.

2.masukkan bawang putih dan bawang merah tak kesah berape 🤣.

3.masukkan garam dan ajinamoto setengah sudu.

4.tumbukkan die sehingga sebati.

Dan akhir sekali masokkan sikit minyak masak.


Dah siap, awak semue boleh makan campur dengan semua makan yang bergoreng.
Thanks..npe tak sediakan gambar .. kan cantik kalau ada pic ..org tgk pun rasa nak makan jee... haa.. gitu :)
 

A1one

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Dec 2021
151
1,234
Unknown
DragonCoin
13,313,782.00
Eagle
Assalamualaikum warga DFM, harini saye ingin memberi tahu cara membuat sambal paling simple,untuk para-para bujang di luar sane.

1.masukkan cili hijau.

2.masukkan bawang putih dan bawang merah tak kesah berape 🤣.

3.masukkan garam dan ajinamoto setengah sudu.

4.tumbukkan die sehingga sebati.

Dan akhir sekali masokkan sikit minyak masak.


Dah siap, awak semue boleh makan campur dengan semua makan yang bergoreng.
Cod
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,472
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Assalamualaikum warga DFM, harini saye ingin memberi tahu cara membuat sambal paling simple,untuk para-para bujang di luar sane.

1.masukkan cili hijau.

2.masukkan bawang putih dan bawang merah tak kesah berape 🤣.

3.masukkan garam dan ajinamoto setengah sudu.

4.tumbukkan die sehingga sebati.

Dan akhir sekali masokkan sikit minyak masak.


Dah siap, awak semue boleh makan campur dengan semua makan yang bergoreng.
Waalaikumussalam. Sambal memang sedap. Makanan ruji orang Melayu.
Kalau boleh thread resepi mestilah ada senarai bahan-bahan, kemudian baru cara-cara. Lebih molek dan memudahkan pembaca untuk mencuba pula, sediakan gambar.
Baru orang terliur dan automatik melekat dalam kepala (kita hasut dia cuba resepi hehe)
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Waalaikumsalam... Resepi dah ok .. tapi bagi saya resepi ni x lengkap sebab tiada gambar & senarai bahan2 serta cara masakan seperti @ShahrulHalim cakap..saya harap lain Kali anda dapat buat thread yg lebih baik..macamana nk buat thread yg berkualiti? Kenalah masukkan text2 yg sepatutnya seperti:-

1) gambar masakan
2) bahan2 yang digunakan
3) cara2 memasak

Boleh juga selitkan info2 berkaitan..contoh saya nk masak sambal udang petai.. dalam thread masakan tu saya akan letak spoiler tentang khasiat2 petai

1. Melancarkan Penghadaman
Petai adalah sumber serat yang baik terutamanya jika dimakan sebagai ulam-ulaman. Serat yang yang tinggi di dalam petai dapat membantu proses penghadaman dan mencegah sembelit.

2. Membantu Diet
Serat juga menambahkan rasa kenyang, mengurangkan kolesterol LDL (buruk), dan memperlahankan pelepasan gula daripada makanan ke dalam darah. Apa yang lebih penting, serat larut dapat mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit jantung, Diabetes Type 2, dan obesiti.

disitu user lain bukan dpt baca resepi je tapi boleh dpt info berkenaan bahan yg kita gunakan dalam masakan tersebut.


Yang Benar,

............................
(Commis 1)

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.

nota: dapatkan suntikan typhoid dan jalani saringan kesihatan.