Review Movie Who Am I

kimikasa

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
25 Jul 2021
54
137
DragonCoin
4,200.00
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan moga hari korang baik-baik saja


Tunku Razak melaung merdeka,
Dengan jeritan rakyat mengiring,
Bismillah menjadi pemula bicara,
Dengan harapan berkat mengiring


Pada harini saya tertarik untuk sekadar berkongsi pendapat saye tentang sebuah movie yang saye baru tonton yang bertajuk Who Am I


Sinopsis ringkas movie:

Movie ini mengisahkan tentang seorang watak yang bernama Benjamin yang melalui kehidupan yang agak sukar, antara cabarannye, kehilangan kasih sayang dari mak dan ayah sejak dari kecil, sukar berkomunikasi dan lain-lain. Pada suatu hari dia terjumpa dengan sekemupulan orang yang terdiri daripada Max, dan dua orang lagi dan membentuk sebuah kumpulan hacker yang bernama CLAY (Clown Laughing At You). Persamaan antara Benjamin dan Max ni adelah mereka mengidolakan seseorang yang digelar sebagai MRX yang merupakan seseorang yang ade kaitan dengan darkweb gitu (tentang MRX ni saye terlupa pulak die punye detail 🙏). Banyak kali kumpulan mereka nak buktikan dekat MRX ni yang kumpulan mereka ni hebat, tapi semua usaha tu hanye sia-sia kerane MRX tidak memberikan sebarang respon yang memberansangkan, malah turut memperkecil kan lagi usaha diorang tu. Jadi diorang pun putuskan untuk membuat sesuatu yang lebih gile. Ape bende gile yang diorang buat tu? Ape kesan perbuatan diorang tu? Adekah diorang boleh terlepas dari cengkaman pihak berkuasa? Dan yang paling penting skali, MRX kisah ke?

Pendapat saye tentang movie ni :

1) Dalam movie ni kita akan dapat lihat bagaimana perjalanan Benjamin dari seorang yang susah nak berkomunikasi, dapat menjadi seseorang yang licik menggunakan teknik Social Engineering, yang mane kite boleh blaja daripada situ, yang keyakinan, karisma dan sebagainya boleh dibentuk, tapi hendaklah melalui latihan dan cubaaan yang berulang kali tanpe berputus asa

2) 'No System Is Safe', ungkapan yang sering berulang di dalam movie ni, bagaikan titisan air paip yang korang lupe nak tutup (Boleh lah start check paip korang tu ye, manelah tahu tak tutup lagi)....dari peringkat social media netizen, sehinggalah peringkat perkhidmatan rahsia kebangsaan (Agent2 gitew), takde satu sistem yang selamat 100 %, tapi ape yang boleh kite buat adalah sentiasa memperbaik dan terus memperbaik.... Jika perkara yang same dilihat dari aspek kehidupan kita, sebenarnye kite takkan pernah sempurna, tapi ape yang boleh kita buat adalah terus belajar, belajar dan belajar...dan disebabkan manusia tak sempurna, ia membawa kita kepada point ketiga

3) Social Engineering atau kite boleh kate sebagai 'Menggodam Minda Manusia', adelah satu senjata yang sangat hebat dalam menerobos satu sistem pertahanan siber, kerana minda manusia tu dipengaruhi oleh pelbagai perkara...Emosi, pengalaman lalu yang baik mahupun buruk, impian dan lain2, perkara-perkara ni membuatkan manusia mampu ditipu dengan lebih mudah berbanding komputer yang hanye berpaksikan arahan yang telah diprogram tanpe terlibat dengan emosi...jadi berhati-hatilah dalam kita berkomunikasi dengan orang lain, kerana rambut sama hitam, hati lain-lain

4) Movie ni ade plot twist yang memplot twistkan plot twist yang sebelumnya (Kalau tak faham, takpe, korang boleh tengok movie tu hahahaha)

Kesimpulannya, movie ni patut ditonton oleh kita, kerane jalan ceritenya yang sangat bagus dan penuh dengan plot twist, lakonan yang mantap dan pengajaran yang baik


Link movie di Youtube :

Sekian dari saye,

Kepada yang lazim mengedar bantuan,
Moga Allah membalas jasamu,
Kepada yang sudi mencemar penglihatan,
Terima kasih diriku ucapkan padamu
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,567
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan moga hari korang baik-baik saja


Tunku Razak melaung merdeka,
Dengan jeritan rakyat mengiring,
Bismillah menjadi pemula bicara,
Dengan harapan berkat mengiring


Pada harini saya tertarik untuk sekadar berkongsi pendapat saye tentang sebuah movie yang saye baru tonton yang bertajuk Who Am I


Sinopsis ringkas movie:

Movie ini mengisahkan tentang seorang watak yang bernama Benjamin yang melalui kehidupan yang agak sukar, antara cabarannye, kehilangan kasih sayang dari mak dan ayah sejak dari kecil, sukar berkomunikasi dan lain-lain. Pada suatu hari dia terjumpa dengan sekemupulan orang yang terdiri daripada Max, dan dua orang lagi dan membentuk sebuah kumpulan hacker yang bernama CLAY (Clown Laughing At You). Persamaan antara Benjamin dan Max ni adelah mereka mengidolakan seseorang yang digelar sebagai MRX yang merupakan seseorang yang ade kaitan dengan darkweb gitu (tentang MRX ni saye terlupa pulak die punye detail 🙏). Banyak kali kumpulan mereka nak buktikan dekat MRX ni yang kumpulan mereka ni hebat, tapi semua usaha tu hanye sia-sia kerane MRX tidak memberikan sebarang respon yang memberansangkan, malah turut memperkecil kan lagi usaha diorang tu. Jadi diorang pun putuskan untuk membuat sesuatu yang lebih gile. Ape bende gile yang diorang buat tu? Ape kesan perbuatan diorang tu? Adekah diorang boleh terlepas dari cengkaman pihak berkuasa? Dan yang paling penting skali, MRX kisah ke?

Pendapat saye tentang movie ni :

1) Dalam movie ni kita akan dapat lihat bagaimana perjalanan Benjamin dari seorang yang susah nak berkomunikasi, dapat menjadi seseorang yang licik menggunakan teknik Social Engineering, yang mane kite boleh blaja daripada situ, yang keyakinan, karisma dan sebagainya boleh dibentuk, tapi hendaklah melalui latihan dan cubaaan yang berulang kali tanpe berputus asa

2) 'No System Is Safe', ungkapan yang sering berulang di dalam movie ni, bagaikan titisan air paip yang korang lupe nak tutup (Boleh lah start check paip korang tu ye, manelah tahu tak tutup lagi)....dari peringkat social media netizen, sehinggalah peringkat perkhidmatan rahsia kebangsaan (Agent2 gitew), takde satu sistem yang selamat 100 %, tapi ape yang boleh kite buat adalah sentiasa memperbaik dan terus memperbaik.... Jika perkara yang same dilihat dari aspek kehidupan kita, sebenarnye kite takkan pernah sempurna, tapi ape yang boleh kita buat adalah terus belajar, belajar dan belajar...dan disebabkan manusia tak sempurna, ia membawa kita kepada point ketiga

3) Social Engineering atau kite boleh kate sebagai 'Menggodam Minda Manusia', adelah satu senjata yang sangat hebat dalam menerobos satu sistem pertahanan siber, kerana minda manusia tu dipengaruhi oleh pelbagai perkara...Emosi, pengalaman lalu yang baik mahupun buruk, impian dan lain2, perkara-perkara ni membuatkan manusia mampu ditipu dengan lebih mudah berbanding komputer yang hanye berpaksikan arahan yang telah diprogram tanpe terlibat dengan emosi...jadi berhati-hatilah dalam kita berkomunikasi dengan orang lain, kerana rambut sama hitam, hati lain-lain

4) Movie ni ade plot twist yang memplot twistkan plot twist yang sebelumnya (Kalau tak faham, takpe, korang boleh tengok movie tu hahahaha)

Kesimpulannya, movie ni patut ditonton oleh kita, kerane jalan ceritenya yang sangat bagus dan penuh dengan plot twist, lakonan yang mantap dan pengajaran yang baik


Link movie di Youtube :

Sekian dari saye,

Kepada yang lazim mengedar bantuan,
Moga Allah membalas jasamu,
Kepada yang sudi mencemar penglihatan,
Terima kasih diriku ucapkan padamu
Fuhh mantap bang... Menarik... 😊 Tq share yaa
 
  • Like
Reactions: kimikasa

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,849
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan moga hari korang baik-baik saja


Tunku Razak melaung merdeka,
Dengan jeritan rakyat mengiring,
Bismillah menjadi pemula bicara,
Dengan harapan berkat mengiring


Pada harini saya tertarik untuk sekadar berkongsi pendapat saye tentang sebuah movie yang saye baru tonton yang bertajuk Who Am I


Sinopsis ringkas movie:

Movie ini mengisahkan tentang seorang watak yang bernama Benjamin yang melalui kehidupan yang agak sukar, antara cabarannye, kehilangan kasih sayang dari mak dan ayah sejak dari kecil, sukar berkomunikasi dan lain-lain. Pada suatu hari dia terjumpa dengan sekemupulan orang yang terdiri daripada Max, dan dua orang lagi dan membentuk sebuah kumpulan hacker yang bernama CLAY (Clown Laughing At You). Persamaan antara Benjamin dan Max ni adelah mereka mengidolakan seseorang yang digelar sebagai MRX yang merupakan seseorang yang ade kaitan dengan darkweb gitu (tentang MRX ni saye terlupa pulak die punye detail 🙏). Banyak kali kumpulan mereka nak buktikan dekat MRX ni yang kumpulan mereka ni hebat, tapi semua usaha tu hanye sia-sia kerane MRX tidak memberikan sebarang respon yang memberansangkan, malah turut memperkecil kan lagi usaha diorang tu. Jadi diorang pun putuskan untuk membuat sesuatu yang lebih gile. Ape bende gile yang diorang buat tu? Ape kesan perbuatan diorang tu? Adekah diorang boleh terlepas dari cengkaman pihak berkuasa? Dan yang paling penting skali, MRX kisah ke?

Pendapat saye tentang movie ni :

1) Dalam movie ni kita akan dapat lihat bagaimana perjalanan Benjamin dari seorang yang susah nak berkomunikasi, dapat menjadi seseorang yang licik menggunakan teknik Social Engineering, yang mane kite boleh blaja daripada situ, yang keyakinan, karisma dan sebagainya boleh dibentuk, tapi hendaklah melalui latihan dan cubaaan yang berulang kali tanpe berputus asa

2) 'No System Is Safe', ungkapan yang sering berulang di dalam movie ni, bagaikan titisan air paip yang korang lupe nak tutup (Boleh lah start check paip korang tu ye, manelah tahu tak tutup lagi)....dari peringkat social media netizen, sehinggalah peringkat perkhidmatan rahsia kebangsaan (Agent2 gitew), takde satu sistem yang selamat 100 %, tapi ape yang boleh kite buat adalah sentiasa memperbaik dan terus memperbaik.... Jika perkara yang same dilihat dari aspek kehidupan kita, sebenarnye kite takkan pernah sempurna, tapi ape yang boleh kita buat adalah terus belajar, belajar dan belajar...dan disebabkan manusia tak sempurna, ia membawa kita kepada point ketiga

3) Social Engineering atau kite boleh kate sebagai 'Menggodam Minda Manusia', adelah satu senjata yang sangat hebat dalam menerobos satu sistem pertahanan siber, kerana minda manusia tu dipengaruhi oleh pelbagai perkara...Emosi, pengalaman lalu yang baik mahupun buruk, impian dan lain2, perkara-perkara ni membuatkan manusia mampu ditipu dengan lebih mudah berbanding komputer yang hanye berpaksikan arahan yang telah diprogram tanpe terlibat dengan emosi...jadi berhati-hatilah dalam kita berkomunikasi dengan orang lain, kerana rambut sama hitam, hati lain-lain

4) Movie ni ade plot twist yang memplot twistkan plot twist yang sebelumnya (Kalau tak faham, takpe, korang boleh tengok movie tu hahahaha)

Kesimpulannya, movie ni patut ditonton oleh kita, kerane jalan ceritenya yang sangat bagus dan penuh dengan plot twist, lakonan yang mantap dan pengajaran yang baik


Link movie di Youtube :

Sekian dari saye,

Kepada yang lazim mengedar bantuan,
Moga Allah membalas jasamu,
Kepada yang sudi mencemar penglihatan,
Terima kasih diriku ucapkan padamu
Mantap beb 🕴️🇲🇾
 
  • Like
Reactions: kimikasa

kimikasa

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
25 Jul 2021
54
137
DragonCoin
4,200.00
Fuhh mantap bang... Menarik... 😊 Tq share yaa
Tebaekkkkk... tengok sebelum hilang... huhu.. mantap2
Mantap beb 🕴️🇲🇾
Nak jadi Benjamin jugak la
kesian crush dia cium dgn member dia
thank you for review dis story

kesitu pula dia
ni ada benda ni
Thank you semua sebab sudi tgk review saye, in sha Allah kalau takde ape2 halangan akan buat lagi satu review dalam minggu ni 😁
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

kimikasa

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
25 Jul 2021
54
137
DragonCoin
4,200.00
Cerita tersebut adalah antara cerita kegemaran saya kerana aturan jalan ceritanya yang rumit dan 'twisted', tuan.
salah satu cerita hackers lain yang agak menarik adalah Open Windows. Tuan boleh tonton sendiri.
Orait, thank you atas cadangan 🤗