Questions RJ45 straight cable vs cross cable

Hantu_Sesat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
13 Apr 2023
4
4
DragonCoin
2,440.00
Nak tanya la, sekarang ni ada lagi ke pkai cross cable? sebab dekat kedai tu nampak mcm satu jenis cable je, xtau straight ke cross , mohon pencerahan
 
  • Like
Reactions: nxncy

01BaseT

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jul 2022
293
934
Tanah Tandus
DragonCoin
76,920,629.00
MINI Cooper
Oyen The Arrogant Cat
Ancient Dragon
Frost Dragon
Black Dragon
Fire Red Dragon
Saya time study kat U, ade buat dua cable nie, tapi saya agak samar ii mengenai perbezaan dua cable nie...tapi tak silap setiap cable ade fungsi dia masing ii an.. Cross biasa pakai untuk connect 2 pc or devices yang simillar macam hubs ke an..kalau straight, untuk connect different types of host to each others..so kalau nak kata ade ke tak orang pakai cross cable, tgk pada cara penggunaan
 
  • Like
Reactions: nxncy

Hantu_Sesat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
13 Apr 2023
4
4
DragonCoin
2,440.00
Saya time study kat U, ade buat dua cable nie, tapi saya agak samar ii mengenai perbezaan dua cable nie...tapi tak silap setiap cable ade fungsi dia masing ii an.. Cross biasa pakai untuk connect 2 pc or devices yang simillar macam hubs ke an..kalau straight, untuk connect different types of host to each others..so kalau nak kata ade ke tak orang pakai cross cable, tgk pada cara penggunaan
terima kasih atas jawapan saudara, sebab sekarang ni samada hub ke switch ke, pc ke pc ke, pkai cable yang same je, jalan je, tu yang konfius sikit dengan cross cable ni, hihihi
 
  • Like
Reactions: nxncy