Scam

aleppaan

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Sep 2021
4
4
DragonCoin
6,230.00
Assalamualaikum wbt.
Masalah saya: Ada dapat dm kt ig pasal job offer. Proceed utk lebih tau pasal kerja tu memandang saya selalu buat freelance. Lepastu bila dh bagi details apa semua saya dh deal wktu berkerja dan sebagainya. Syarikat tu kata nak bagi upfront payment so bagi la details akaun bank tapi dia kata pakai wire transfer. Bila proceed wire transfer, upfront payment tu float sbb saya baru first time buat wire transfer dan kena settle dulu reimbursement charge (RM2220) utk allow upfront payment tu masuk. Saya jadi suspicious so saya decide utk block semua contact syarikat berkenaan. Pagi ni dpt email yg kata klu saya tak clear charge tu akaun bank saya akan kena blacklist. Rupanya syarikat tu company sugar mummy. So mcm mana skrg? Saya tau takkan dapat duit balik tapi mcm mana nk sekat org tu dari ganggu saya lagi dan taknak benda ni jadi kt org lain. Betul ke bank saya akan kena sekat dan tanggung hutang sampai rm120,000? Boleh ke someone tlg check company tu?

No wasap scammer: +2348179387288
Instagram: bowennn_201
Telegram:
- HeadAdminAgency
- watieeebby
- ada satu lagi tapi deactivated

Bank account number:-
- 361145860623 (Cimb)

• boleh contact saya semula utk further explanation
 

Attachments

  • FF0C401C-3A0D-4CFB-A49B-FD4A7ECB6ED7.png
    FF0C401C-3A0D-4CFB-A49B-FD4A7ECB6ED7.png
    1.3 MB · Views: 4
  • CE6765DB-2A29-4AA7-B155-C63F826FC713.png
    CE6765DB-2A29-4AA7-B155-C63F826FC713.png
    2.1 MB · Views: 3
  • 1CBBF3F3-1A67-4DDC-88F1-698E3B4111B3.png
    1CBBF3F3-1A67-4DDC-88F1-698E3B4111B3.png
    1.3 MB · Views: 4
  • B45C0810-6857-4357-A042-3947642F8CE1.png
    B45C0810-6857-4357-A042-3947642F8CE1.png
    1.2 MB · Views: 4
  • 84EB5667-B27E-4210-9BE0-A93CB3C2A641.png
    84EB5667-B27E-4210-9BE0-A93CB3C2A641.png
    803 KB · Views: 3
  • 9993166B-DB8B-4CB0-802C-9F31CF2A9D59.jpeg
    9993166B-DB8B-4CB0-802C-9F31CF2A9D59.jpeg
    147 KB · Views: 4
  • 911C7189-B305-4DA1-A5E2-BE4E1A65B861.png
    911C7189-B305-4DA1-A5E2-BE4E1A65B861.png
    2.6 MB · Views: 2
  • 03093160-4529-47D3-B4F3-4BBB1BD86F43.png
    03093160-4529-47D3-B4F3-4BBB1BD86F43.png
    1.8 MB · Views: 2
  • 83FAC79A-B76B-4220-8A84-DC6E002B3C02.png
    83FAC79A-B76B-4220-8A84-DC6E002B3C02.png
    758.9 KB · Views: 4
Last edited:
  • Sad
Reactions: aisy_alam

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,285
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Waalaikumussalam.

Ada beberapa perkara yang agak suspicious dalam email di atas.
1. Mana-mana syarikat rasmi atau wakil yang sah takkan guna nombor telefon yang berkod +234. Kod nombor di atas adalah dari Nigeria.

2. Jelas ada typo dalam ayat di email dalam gambar lampiran ke-4. Mana-mana email rasmi takkan ada typo dalam penulisannya. Kebiasaannya, hanya scammer yang akan buat typo.

3. Dalam gambar lampiran ke-5, tidak dinyatakan nama pada signature. Kebiasaannya, syarikat rasmi akan nyatakan nama dalam tanda tangan.

4. Sender ada buat ugutan dalam 2 ayat terakhir di email.

5. MO scammer sama je dari dulu: Mangsa perlu membuat pembayaran terlebih dahulu ke acc scammer, lepas beberapa jam/hari, wang akan dikembalikan. Walhal, lepas scammer dah dapat semua, diaorang akan hilang. (gambar lampiran ke-7)

Betul ke bank saya akan kena sekat dan tanggung hutang sampai rm120,000?
Di website rasmi bank negara, email address Jabatan Dasar Pertukaran Asing adalah [email protected]. Takde dinyatakan email yang digunakan oleh bank negara seperti dalam gambar screenshots di atas ([email protected]). Untuk pengesahan, boleh cuba tanya dengan bank negara sendiri.
Website rasmi BNM: https://www.bnm.gov.my/contact-us

Boleh saya tahu, macam mana awak buat transfer di wire transfer? Pelaku ada hantar link URL wire transfer tersebut kepada awak?
 
  • Like
Reactions: aisy_alam

aleppaan

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Sep 2021
4
4
DragonCoin
6,230.00
Terima kasih yang bagi penjelasan pada saya.

Q: Boleh saya tahu, macam mana awak buat transfer di wire transfer? Pelaku ada hantar link URL wire transfer tersebut kepada awak?

A: Mo scammer ni dia tak bagi url tapi dia akan mntk certain details mcm nama penuh, alamat tinggal, no akaun bank, nama bank, swift code. Kemudian, bila dh dpt semua tu, MO diteruskan dgn scammer hntr satu verification (dh syak dummy) since agak pelikk graphic boleh pecah nmpk mcm screenshot. Lps saya perasan oddness scammer ni saya terus call Maybank utk pastikan prosedur wire transfer yg dikenali sebagai Foreign Telegraphic Transfer (FTT). FTT tak memerlukan sebarang pembayaran dilakukan oleh penerima transaksi tapi sepatutnya pihak yg transfer patut byr. Ada pape yg boleh saya salurkan lagi tak? Risau org lain terkena jgk
 
  • Like
Reactions: aisy_alam

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,285
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Terima kasih yang bagi penjelasan pada saya.

Q: Boleh saya tahu, macam mana awak buat transfer di wire transfer? Pelaku ada hantar link URL wire transfer tersebut kepada awak?

A: Mo scammer ni dia tak bagi url tapi dia akan mntk certain details mcm nama penuh, alamat tinggal, no akaun bank, nama bank, swift code. Kemudian, bila dh dpt semua tu, MO diteruskan dgn scammer hntr satu verification (dh syak dummy) since agak pelikk graphic boleh pecah nmpk mcm screenshot. Lps saya perasan oddness scammer ni saya terus call Maybank utk pastikan prosedur wire transfer yg dikenali sebagai Foreign Telegraphic Transfer (FTT). FTT tak memerlukan sebarang pembayaran dilakukan oleh penerima transaksi tapi sepatutnya pihak yg transfer patut byr. Ada pape yg boleh saya salurkan lagi tak? Risau org lain terkena jgk
Dah buat laporan polis?
Btw, mohon tukar gambar profil ya untuk tujuan keselamatan, scammer ada di mana-mana.
 
  • Like
Reactions: aisy_alam