Scam

Yip

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Sep 2021
6
5
DragonCoin
4,000.00
Salam saya kena scam dengan seller online. Asal pembelian Rm100 tapi dia minta lagi Rm100 untuk bayaran setem . Lepastu dia minta lagi Rm200 katanya nak keluarkan check untuk bayar saya balik Rm300. Bila saya nak cancel dia minta otp number untuk buat acc shopee guna no saya. Then saya minta transfer balik duit saya dia suruh bagi otp number juga
 

Attachments

  • IMG_20210921_014131.jpg
    IMG_20210921_014131.jpg
    185.7 KB · Views: 9
  • IMG_20210921_013902_528.jpg
    IMG_20210921_013902_528.jpg
    147 KB · Views: 9
  • IMG_20210921_013858_843.jpg
    IMG_20210921_013858_843.jpg
    78.1 KB · Views: 8
  • IMG_20210921_013855_495.jpg
    IMG_20210921_013855_495.jpg
    113.9 KB · Views: 7
  • IMG_20210921_013850_577.jpg
    IMG_20210921_013850_577.jpg
    108.6 KB · Views: 9

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
16
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Zaman sekarang ni jangan cepat percaya..soal selidik dulu ..saya syorkan anda cakap dengan seller tu kalau tak pulangkan duit awak buat report polis... Bukti screenshot tu jangan delete pulak.. jgn bagi otp number
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,380
your lucid dream
DragonCoin
7,413,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Mohon buat intro dulu. Baru saya akan unlock thread ni.

Edit: saya dah unlock.

Jika dilihat dari conversation message awak dan seller tu saja dah meragukan. Sebab laras bahasa terlampau baku dan macam direct translation. Plus, mana² transaksi jual beli online sekarang adalah direct. Nombor akaun bank yang digunakan pun mungkin dijadikan sebagai keldai untuk mengaburi mata pembeli. Boleh berikan maklumat lebih lengkap? Platform awak membeli dan sebagainya. Elakkan berkongsi maklumat peribadi seperti OTP kepada strangers.
 
Last edited:

Yip

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Sep 2021
6
5
DragonCoin
4,000.00
Zaman sekarang ni jangan cepat percaya..soal selidik dulu ..saya syorkan anda cakap dengan seller tu kalau tak pulangkan duit awak buat report polis... Bukti screenshot tu jangan delete pulak.. jgn bagi otp number
Pihak DFM boleh bantu ke untuk track dia ke?
 

Yip

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Sep 2021
6
5
DragonCoin
4,000.00
Mohon buat intro dulu. Baru saya akan unlock thread ni.

Edit: saya dah unlock.

Jika dilihat dari conversation message awak dan seller tu saja dah meragukan. Sebab laras bahasa terlampau baku dan macam direct translation. Plus, mana² transaksi jual beli online sekarang adalah direct. Nombor akaun bank yang digunakan pun mungkin dijadikan sebagai keldai untuk mengaburi mata pembeli. Boleh berikan maklumat lebih lengkap? Platform awak membeli dan sebagainya. Elakkan berkongsi maklumat peribadi seperti OTP kepada strangers.
Ni saya bagi nama kedai Di shopee Dan ada nombor phone dia
 

Attachments

  • IMG_20210921_021247_194.jpg
    IMG_20210921_021247_194.jpg
    65.8 KB · Views: 8

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,380
your lucid dream
DragonCoin
7,413,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Ni saya bagi nama kedai Di shopee Dan ada nombor phone dia
Jadi saya sarankan buat laporan polis. Kepilkan sekali lampiran bukti yang ada. Buat laporan juga kepada pihak shopee. Jika perlu, laporkan juga ke tribunal pengguna.

Jika berdasarkan carian nombor telefon, sebelum ni pun dia ada buat akaun shopee atas nama: ejirahmadan.
Link: https://shopee.com.my/LG-27-27GL650...eeSync-Gaming-Monitor-i.419623423.11516030249

Nama: ma969g_wpm
Link: https://shopee.com.my/Tibhar-NORM-T...le-(Free-Net-covers-)-i.532038074.10746727450

Semuanya menggunakan nombor telefon yang sama. Dan semuanya telah dibekukan akaun.
 
Last edited: