Resipi secret resepi #2

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Assalammualaikum all,

second note we got from the pigeon, it from the front line.

sup tulang berdaging


Resepi Sup Tulang+Tetel

Bahan-bahan:

1kg tulang lembu
1/2kg tetel
500 grm rempah sup
200 gm cendawan tiram /putih (saiz kecil)
1 batang saderi – dipotong serong
Daun bawang - hiris
2 kiub pati lembu
1 biji kentang (utk pekatkan kuah)
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup
2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dirancik halus
4 ulas bawang putih – dirancik halus
1 inci halia – dirancik halus

Cara Memasak:
1. Cendawan direndam seketika, kemudian dibersihkan dan ditoskan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dirancik halus sehingga kekuningan dan naik bau kemudian masuk rempah sup.
3. Masukkan air secukupnya dan masukkan tulang&tetel , kiub pati lembu, garam dan juga kentang. Masak sehingga mendidih serta dgg empuk.
4. Bila kuah telah mendidih dan dgg dah empuk , masukkan cendawan, dan batang saderi. Biar mendidih sekali lagi. Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk lada sulah.
5. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup/bwg goreng.

####tbhmyimhungryrn####
####endofnote####
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
351
5,955
DragonCoin
734,261.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Assalammualaikum all,

second note we got from the pigeon, it from the front line.

sup tulang berdaging


Resepi Sup Tulang+Tetel

Bahan-bahan:

1kg tulang lembu
1/2kg tetel
500 grm rempah sup
200 gm cendawan tiram /putih (saiz kecil)
1 batang saderi – dipotong serong
Daun bawang - hiris
2 kiub pati lembu
1 biji kentang (utk pekatkan kuah)
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup
2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dirancik halus
4 ulas bawang putih – dirancik halus
1 inci halia – dirancik halus

Cara Memasak:
1. Cendawan direndam seketika, kemudian dibersihkan dan ditoskan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dirancik halus sehingga kekuningan dan naik bau kemudian masuk rempah sup.
3. Masukkan air secukupnya dan masukkan tulang&tetel , kiub pati lembu, garam dan juga kentang. Masak sehingga mendidih serta dgg empuk.
4. Bila kuah telah mendidih dan dgg dah empuk , masukkan cendawan, dan batang saderi. Biar mendidih sekali lagi. Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk lada sulah.
5. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup/bwg goreng.

####tbhmyimhungryrn####
####endofnote####
xnak komen lebih2..nant Prof xpnggil dtang umah pekena gearbox sup..

Anyway thank you terima kasih dengan dua resepi sekali Prof
🤩🤩🤩
 
  • Heart
Reactions: NETWorkX