Information siapa mencipta Platform MIRC?

Show informational about something

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalamualaikum Tahukah anda siapa mencipta Platform MIRC? , platform atau program laman sembang Mirc dicipta oleh Khaled Mardam-Bey . Semakin kita maju ke dunia yang lebih ke alam maya dan diikuti begitu banyak laman sembang serta sosial seperti Blogger , Facebook , Instagram , tiktok dan sebagainya.

mirc.png

Tahukah anda apa itu MIRC ? mungkin bagi individu yang lahir dalam tahun 80an ke atas mungkin pernah bersembang dalam laman MIRC dan dahulu server yang sangat popular suatu ketika dahulu adalah server Webnet ( irc.webchat.org port 6667 ) dan bila zaman kejatuhan empayar kaki – kaki chatting di dalam server Webnet atau Webchat maka ramai ahli – ahli chatters berpindah ke server baru iaitu Dalnet.

Suatu zaman kemuncak pada era awal 90an dan penghujung 90an , Saya sendiri sempat menerima jemputan untuk gathering channel di Mirc . Satu lagi , di Mirc anda boleh membina atau menubuhkan “channel ataupun room” anda sendiri dan yang tetap popular hingga sekarang adalah channel #Kampung tidak kira di webnet ataupun Dalnet.

free-download-mirc.jpg

Tidak hanya pada itu juga , kegilaan untuk mendapatkan kuasa di dalam sesebuah channel juga selalu berlaku dan pangkat kuasa di dalam sesebuah channel adalah dengan mendapat simbol @ yang bermaksud Operator dan juga admin channel , dengan mempunyai simbol @ atau pangkat di hadapan nama samaran seseorang itu maka ia mempunyai kuasa untuk menendang individu keluar daripada channel atau bilik sembang . Selain Operator iaitu simbol @ , disesebuah bilik sembang juga mempunyai simbol + seperti contoh +Jaring yang memberi maksud individu tersebut berhak untuk bersuara ataupun chat di ruangan sembang sekiranya bilik sembang tersebut di moderate.

Tidak hanya satu platform untuk bersembang di alam maya , ia juga sering disalah gunakan seperti penipuan yang melibatkan nilai dan juga yang melibatkan perasaan ( cinta internet ) . Channel Flood juga sering dilakukan oleh chatters yang ingin mencuba Mirc Script mereka sendiri iaitu dengan mengubah beberapa kod aturcara didalam files Mirc. Pelbagai jenis perniagaan dapat dikembang dan dipromosikan di dalam Mirc , bukan itu sahaja malah ramai chatters dapat menjadi usahawan dengan menjual Psybnc , shell iaitu sejenis ataupun host untuk membenarkan nickname mereka berada didalam sesebuah channel untuk sekian waktu dan juga digunakan untuk men’takeover’kan channel tersebut bukan itu juga penggunaan “bot -bot psybnc” juga banyak disediakan dengan harga tertentu iaitu fungsi utama bot kaku adalah untuk menampakkan bahawa channel atau bilik sembang tersebut ramai tetapi kesemua nickname itu adalah bot kaku atau bot pacak.

Dan sekarang zaman Mirc hanya tinggal kenangan dan ramai yang telah bersara dan sekali sekala menjenguk ke alam Mirc maka dapat dirasai kembali zaman remaja dahulu . Mungkin Chatters Sejati mirc sekarang dah banyak berumah tangga dan ada yang pindah ke laman lain seperti Blog & Forum.​

Sumber: google


Yang Benar,
..........................................
(Bekas Chatting mirc)

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
 
Last edited:

L4Nr4z89

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Apr 2022
502
1,341
27
DFM Forumer
DragonCoin
25,423.00
Assalamualaikum Tahukah anda siapa mencipta Platform MIRC? , platform atau program laman sembang Mirc dicipta oleh Khaled Mardam-Bey . Semakin kita maju ke dunia yang lebih ke alam maya dan diikuti begitu banyak laman sembang serta sosial seperti Blogger , Facebook , Instagram , tiktok dan sebagainya.

View attachment 22814

Tahukah anda apa itu MIRC ? mungkin bagi individu yang lahir dalam tahun 80an ke atas mungkin pernah bersembang dalam laman MIRC dan dahulu server yang sangat popular suatu ketika dahulu adalah server Webnet ( irc.webchat.org port 6667 ) dan bila zaman kejatuhan empayar kaki – kaki chatting di dalam server Webnet atau Webchat maka ramai ahli – ahli chatters berpindah ke server baru iaitu Dalnet.

Suatu zaman kemuncak pada era awal 90an dan penghujung 90an , Saya sendiri sempat menerima jemputan untuk gathering channel di Mirc . Satu lagi , di Mirc anda boleh membina atau menubuhkan “channel ataupun room” anda sendiri dan yang tetap popular hingga sekarang adalah channel #Kampung tidak kira di webnet ataupun Dalnet.

Tidak hanya pada itu juga , kegilaan untuk mendapatkan kuasa di dalam sesebuah channel juga selalu berlaku dan pangkat kuasa di dalam sesebuah channel adalah dengan mendapat simbol @ yang bermaksud Operator dan juga admin channel , dengan mempunyai simbol @ atau pangkat di hadapan nama samaran seseorang itu maka ia mempunyai kuasa untuk menendang individu keluar daripada channel atau bilik sembang . Selain Operator iaitu simbol @ , disesebuah bilik sembang juga mempunyai simbol + seperti contoh +Jaring yang memberi maksud individu tersebut berhak untuk bersuara ataupun chat di ruangan sembang sekiranya bilik sembang tersebut di moderate.

Tidak hanya satu platform untuk bersembang di alam maya , ia juga sering disalah gunakan seperti penipuan yang melibatkan nilai dan juga yang melibatkan perasaan ( cinta internet ) . Channel Flood juga sering dilakukan oleh chatters yang ingin mencuba Mirc Script mereka sendiri iaitu dengan mengubah beberapa kod aturcara didalam files Mirc. Pelbagai jenis perniagaan dapat dikembang dan dipromosikan di dalam Mirc , bukan itu sahaja malah ramai chatters dapat menjadi usahawan dengan menjual Psybnc , shell iaitu sejenis ataupun host untuk membenarkan nickname mereka berada didalam sesebuah channel untuk sekian waktu dan juga digunakan untuk men’takeover’kan channel tersebut bukan itu juga penggunaan “bot -bot psybnc” juga banyak disediakan dengan harga tertentu iaitu fungsi utama bot kaku adalah untuk menampakkan bahawa channel atau bilik sembang tersebut ramai tetapi kesemua nickname itu adalah bot kaku atau bot pacak.

Dan sekarang zaman Mirc hanya tinggal kenangan dan ramai yang telah bersara dan sekali sekala menjenguk ke alam Mirc maka dapat dirasai kembali zaman remaja dahulu . Mungkin Chatters Sejati mirc sekarang dah banyak berumah tangga dan ada yang pindah ke laman lain seperti Blog & Forum.​

Sumber: google


Yang Benar,
..........................................
(Bekas Chatting mirc)

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
Waalikumsalam mantap!! Terimah kasih atas perkongsianya uncle 👍🤨
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
Assalamualaikum Tahukah anda siapa mencipta Platform MIRC? , platform atau program laman sembang Mirc dicipta oleh Khaled Mardam-Bey . Semakin kita maju ke dunia yang lebih ke alam maya dan diikuti begitu banyak laman sembang serta sosial seperti Blogger , Facebook , Instagram , tiktok dan sebagainya.

View attachment 22814

Tahukah anda apa itu MIRC ? mungkin bagi individu yang lahir dalam tahun 80an ke atas mungkin pernah bersembang dalam laman MIRC dan dahulu server yang sangat popular suatu ketika dahulu adalah server Webnet ( irc.webchat.org port 6667 ) dan bila zaman kejatuhan empayar kaki – kaki chatting di dalam server Webnet atau Webchat maka ramai ahli – ahli chatters berpindah ke server baru iaitu Dalnet.

Suatu zaman kemuncak pada era awal 90an dan penghujung 90an , Saya sendiri sempat menerima jemputan untuk gathering channel di Mirc . Satu lagi , di Mirc anda boleh membina atau menubuhkan “channel ataupun room” anda sendiri dan yang tetap popular hingga sekarang adalah channel #Kampung tidak kira di webnet ataupun Dalnet.

Tidak hanya pada itu juga , kegilaan untuk mendapatkan kuasa di dalam sesebuah channel juga selalu berlaku dan pangkat kuasa di dalam sesebuah channel adalah dengan mendapat simbol @ yang bermaksud Operator dan juga admin channel , dengan mempunyai simbol @ atau pangkat di hadapan nama samaran seseorang itu maka ia mempunyai kuasa untuk menendang individu keluar daripada channel atau bilik sembang . Selain Operator iaitu simbol @ , disesebuah bilik sembang juga mempunyai simbol + seperti contoh +Jaring yang memberi maksud individu tersebut berhak untuk bersuara ataupun chat di ruangan sembang sekiranya bilik sembang tersebut di moderate.

Tidak hanya satu platform untuk bersembang di alam maya , ia juga sering disalah gunakan seperti penipuan yang melibatkan nilai dan juga yang melibatkan perasaan ( cinta internet ) . Channel Flood juga sering dilakukan oleh chatters yang ingin mencuba Mirc Script mereka sendiri iaitu dengan mengubah beberapa kod aturcara didalam files Mirc. Pelbagai jenis perniagaan dapat dikembang dan dipromosikan di dalam Mirc , bukan itu sahaja malah ramai chatters dapat menjadi usahawan dengan menjual Psybnc , shell iaitu sejenis ataupun host untuk membenarkan nickname mereka berada didalam sesebuah channel untuk sekian waktu dan juga digunakan untuk men’takeover’kan channel tersebut bukan itu juga penggunaan “bot -bot psybnc” juga banyak disediakan dengan harga tertentu iaitu fungsi utama bot kaku adalah untuk menampakkan bahawa channel atau bilik sembang tersebut ramai tetapi kesemua nickname itu adalah bot kaku atau bot pacak.

Dan sekarang zaman Mirc hanya tinggal kenangan dan ramai yang telah bersara dan sekali sekala menjenguk ke alam Mirc maka dapat dirasai kembali zaman remaja dahulu . Mungkin Chatters Sejati mirc sekarang dah banyak berumah tangga dan ada yang pindah ke laman lain seperti Blog & Forum.​

Sumber: google


Yang Benar,
..........................................
(Bekas Chatting mirc)

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
Ahh terkenang ..

/cs sop #kampung add Jaring (eh btl ke cmni) .. 🤣🤣
/mode #mamak +o jaring
//oper lupa dah comand 🤣🤣😅
 
Last edited:

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Waalaikumusalam, Thank you for sharing, Wah legend betul platform ni,sebelum kewujudan gadjet.
Waalikumsalam mantap!! Terimah kasih atas perkongsianya uncle 👍🤨
Ahh terkenang ..
Rindunya zmn ni lepak kat CyberCafe main HALFLIFE, CS, MiRC group #kampung #mamak.. Perghh~sgt nostalgik betul laa.. huhu..
haha legend ni, lepak CC tak CS mesti menatang ni takpun kampungchat hahaha
Terima kasih semua 🤠...yer nostalgia mirc ni...saya kenal i.t melalui mirc dari situ saya belajar byk benda...dulu mirc ni gah....boleh dload mp3, ada bot carding dn mcm2 lagi.
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
352
5,963
DragonCoin
734,361.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum Tahukah anda siapa mencipta Platform MIRC? , platform atau program laman sembang Mirc dicipta oleh Khaled Mardam-Bey . Semakin kita maju ke dunia yang lebih ke alam maya dan diikuti begitu banyak laman sembang serta sosial seperti Blogger , Facebook , Instagram , tiktok dan sebagainya.

View attachment 22814

Tahukah anda apa itu MIRC ? mungkin bagi individu yang lahir dalam tahun 80an ke atas mungkin pernah bersembang dalam laman MIRC dan dahulu server yang sangat popular suatu ketika dahulu adalah server Webnet ( irc.webchat.org port 6667 ) dan bila zaman kejatuhan empayar kaki – kaki chatting di dalam server Webnet atau Webchat maka ramai ahli – ahli chatters berpindah ke server baru iaitu Dalnet.

Suatu zaman kemuncak pada era awal 90an dan penghujung 90an , Saya sendiri sempat menerima jemputan untuk gathering channel di Mirc . Satu lagi , di Mirc anda boleh membina atau menubuhkan “channel ataupun room” anda sendiri dan yang tetap popular hingga sekarang adalah channel #Kampung tidak kira di webnet ataupun Dalnet.

Tidak hanya pada itu juga , kegilaan untuk mendapatkan kuasa di dalam sesebuah channel juga selalu berlaku dan pangkat kuasa di dalam sesebuah channel adalah dengan mendapat simbol @ yang bermaksud Operator dan juga admin channel , dengan mempunyai simbol @ atau pangkat di hadapan nama samaran seseorang itu maka ia mempunyai kuasa untuk menendang individu keluar daripada channel atau bilik sembang . Selain Operator iaitu simbol @ , disesebuah bilik sembang juga mempunyai simbol + seperti contoh +Jaring yang memberi maksud individu tersebut berhak untuk bersuara ataupun chat di ruangan sembang sekiranya bilik sembang tersebut di moderate.

Tidak hanya satu platform untuk bersembang di alam maya , ia juga sering disalah gunakan seperti penipuan yang melibatkan nilai dan juga yang melibatkan perasaan ( cinta internet ) . Channel Flood juga sering dilakukan oleh chatters yang ingin mencuba Mirc Script mereka sendiri iaitu dengan mengubah beberapa kod aturcara didalam files Mirc. Pelbagai jenis perniagaan dapat dikembang dan dipromosikan di dalam Mirc , bukan itu sahaja malah ramai chatters dapat menjadi usahawan dengan menjual Psybnc , shell iaitu sejenis ataupun host untuk membenarkan nickname mereka berada didalam sesebuah channel untuk sekian waktu dan juga digunakan untuk men’takeover’kan channel tersebut bukan itu juga penggunaan “bot -bot psybnc” juga banyak disediakan dengan harga tertentu iaitu fungsi utama bot kaku adalah untuk menampakkan bahawa channel atau bilik sembang tersebut ramai tetapi kesemua nickname itu adalah bot kaku atau bot pacak.

Dan sekarang zaman Mirc hanya tinggal kenangan dan ramai yang telah bersara dan sekali sekala menjenguk ke alam Mirc maka dapat dirasai kembali zaman remaja dahulu . Mungkin Chatters Sejati mirc sekarang dah banyak berumah tangga dan ada yang pindah ke laman lain seperti Blog & Forum.​

Sumber: google


Yang Benar,
..........................................
(Bekas Chatting mirc)

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
#kampung #mamak
"Mentakeoverkan"..🤭
Legend and kenangan..
fuhhh..
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
mirc script :D
on *:text:*hempuk*:#:/msg $chan kalau aku hempuk nyawa ko $nick mengelupor nyawa kau karang 😅
#kampung #mamak
"Mentakeoverkan"..🤭
Legend and kenangan..
fuhhh.
Istilah takeover dulu kick+ban semua org dlm channel lepas tu buat overflow masuk ke channel lain & set channel +i invite only kn :D
aku dah tau dahhh..sapa kick and ban aku dolu-doluuu..
nkau yo jang?..
🤭
Mantopp 🤠
Terima kasih banyak atas perkongsiannya uncle.
terima kasih atas perkongsian bader.
Sama2 🤠
Pabila otai MIRC berbicara tentang MIRC huhu...cepat ya masa berlalu 😭
Yup cepat betul masa berlalu...saya dulu mengadap benda ni... sampai x tidur dibuatnya padahal nk kerja pagi masa tu 😅
Pastu /mode +mM
Mantopp 👍