Sistem Reaction Button Dislike

Adakah anda faham tujuan sistem reaction button dislike pada setiap posting/reply (LQ/HQ thread)?


  • Total voters
    43

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Fungsi butang ni untuk org perasan yang apa yang dia tulis kat komen or kat chat tu salah ke? (ad je yang guna untuk bergurau kat chat room ) .... Kalau salah mohon betulkan ......


Mattajiwang cakap dalam chat takpe gurau². Hati kena kental, emosi bukan mental. Terrap pulak.
 
Last edited by a moderator:

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Waalaikumsalam.

Ni ikut pemahaman aku:

Fungsi button dislike seolah-olah downvote, tapi bukan downvote. Haa, confused! 😈
Tapi yang pasti, ia akan bantu admin dan moderator untuk pantau post/reply yan tak berkualiti, serta boleh mendidik semua dengan adab-adab berforum. Provided kita yang dislike kena bagi good reason la kenapa kita dislike. Jangan abuse pulak.



Contoh post yang tak berkualiti:
  • Post soalan berulang tanpa gunakan search function terlebih dahulu
  • Post dengan tajuk yang tak berkaitam. (e.g: "Tolong!" , "Macam mana?" etc)
  • Post dengan isi yang tak jelas. (.e.g: letak emoji je sebagai isi post)
  • .. dan sebagainya


Contoh reply tak berkualiti pulak:
  • Reply "UP UP UP" walaupun post baru je seminit
  • Reply 1 perkataan je, dan tak memberi sebarang input
  • Reply post orang semata-mata untuk promote post sendiri tanpa sebarang contribution terhadap post asal
  • Reply dengan tujuan melaga-lagakan atau cari pasal
  • .. dan sebagainya



Banyak sangat aku nampak post / reply tak berkualiti ni, tapi tak sampai hati nak dislike. Huhuhu.

ps - Maaf kalau salah tafsiran. 😅
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,473
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Perbezaan butang dislike dalam DFM ni adalah memaparkan pengguna yang dislike post/komen/chat berbanding fungsi dislike pada laman YouTube dan fungsi downvote pada laman Reddit yang mana OP tidak tahu siapa yang dislike atau downvote.

Jadi lebih aman daripada fitnah (kepada pengguna yang dislike atas sebab baik).

Mungkin sebab tu Facebook tak jadi nak tambah fungsi dislike sebab sistem Facebook memaparkan siapa yang react. Jadi mereka cuma tambah Love, Haha, Wow, Sad dan Angry (sama macam reaction DFM) sahaja tanpa reaction Dislike.

Mungkin boleh dikaji kembali sama ada buang dislike sepenuhnya atau dislike dijadikan anonymous supaya tidak tahu siapa yang dislike.

Sekian
 

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Perbezaan butang dislike dalam DFM ni adalah memaparkan pengguna yang dislike post/komen/chat berbanding fungsi dislike pada laman YouTube dan fungsi downvote pada laman Reddit yang mana OP tidak tahu siapa yang dislike atau downvote.

Jadi lebih aman daripada fitnah (kepada pengguna yang dislike atas sebab baik).

Mungkin sebab tu Facebook tak jadi nak tambah fungsi dislike sebab sistem Facebook memaparkan siapa yang react. Jadi mereka cuma tambah Love, Haha, Wow, Sad dan Angry (sama macam reaction DFM) sahaja tanpa reaction Dislike.

Mungkin boleh dikaji kembali sama ada buang dislike sepenuhnya atau dislike dijadikan anonymous supaya tidak tahu siapa yang dislike.

Sekian

Kat sini pun ada function upvote/downvote sebenarnya, tapi untuk thread dalam bentuk question je.
Cuma yang agak pelik, tak semua forum kita boleh create thread as question.

Contohnya, forum Linux tak boleh. Tapi forum Server & Networking boleh pulak.

Tak pasti kenapa takde kat semua forum. 🤔

Ini dari forum Server & Networking.

1624953554853.png

Ada icon Question dekat thread question.

1624953510507.png

Ada function upvote/downvote.

1624953566216.png

Manakala forum Linux takde pilihan untuk create thread as question

1624953636223.png
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,473
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Kat sini pun ada function upvote/downvote sebenarnya, tapi untuk thread dalam bentuk question je.
Cuma yang agak pelik, tak semua forum kita boleh create thread as question.

Contohnya, forum Linux tak boleh. Tapi forum Server & Networking boleh pulak.

Tak pasti kenapa takde kat semua forum. 🤔

Ini dari forum Server & Networking.

View attachment 4512

Ada icon Question dekat thread question.

View attachment 4511

Ada function upvote/downvote.

View attachment 4513

Manakala forum Linux takde pilihan untuk create thread as question

View attachment 4514
Akan dipanjangkan ke admin @hotfloppy
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,822
22,405
your lucid dream
DragonCoin
7,413,539.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Imo, pertama sekali, saya rasa mungkin kita perlu beri pemahaman jelas pada user tentang fungsi ni secara umum. Upvote bagi answer kepada questions yang betul² beri solution.

Means, everytime new user search keyword on the topics, they find the solutions on the top of the list based on numerous upvote by success users yang dah find solution instead of going through all the hassle to scroll down to find answers.

Downvote pula kepada non solution/discussion

Just my 2 cents

#keepsharinggoodsolutions​
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,822
22,405
your lucid dream
DragonCoin
7,413,539.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Dislike reaction adalah satu bentuk teguran. -ve reaction does not mean the post/reply is not good at all, it is a reminder to user to improve their basic understanding and common sense.

Common sense ni macam bila topic tentang android/windows/linux tiba² reply up, good, tq for info which is not compliment to the topic in the discussion. Thread bumping. Hatta questions/post yang memberi permulaan salam dan reply hanya waalaikumsalam. Jawab salam tu bagus dah cuma kita kenalah beri penerangan based on our capacity of knowledge yang kita tahu untuk cuba bantu. Sebab tu pentingnya kita cari sumber. Macam mana nak ada common sense? Itu kita kupas nanti. Boleh rujuk pada sekitar post seperti @hotfloppy @thearchitect @dev_sda2 dan ada beberapa orang nama lagi yang pada saya solution mereka disertakan sumber dan stay in the topic discussed by OP.

Just my 2 cents

#keepsharinggoodsolutions​
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Fungsi butang ni untuk org perasan yang apa yang dia tulis kat komen or kat chat tu salah ke? (ad je yang guna untuk bergurau kat chat room ) .... Kalau salah mohon betulkan ......


Mattajiwang cakap dalam chat takpe gurau². Hati kena kental, emosi bukan mental. Terrap pulak.
saya nampak penampakan kelibat pembetulan dan penambahan disini..

Terima kasih🤣🤣
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,822
22,405
your lucid dream
DragonCoin
7,413,539.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Salam semua. Sengaja saya naikkan thread ini semula untuk beri panduan dan kesedaran kepada user/member baru supaya sentiasa mengikut peraturan dan mengekalkan keharmonian serta kekemasan forum. Dislike button (-ve reaction) boleh digunakan sekiranya user didapati melanggar terma dan syarat peraturan yang ditetapkan seperti yang telahpun diumumkan. Sebarang bentuk perkataan yang kurang elok, tajuk thread atau kandungan yang tidak elok dan kemas juga adalah salah satu penyebab dislike diberikan. Penggunaan tajuk yang kurang sesuai, kandungan thread yang berkualiti rendah (LQ thread), melampirkan kandungan atau pautan yang tidak elok dan meragukan tidak kira sama ada dalam ruangan chat atau dalam posting thread. Juga diingatkan kepada user bahawa elakkan menggunakan dislike button untuk bergurau. Gunakanlah ia untuk tujuan menegur. Berilah teguran dengan berhemah kerana budi bahasa budaya kita. Boleh rujuk komen dalam thread ini juga untuk panduan.​
 

Syedhafiz1234

Community Leader
DFM Bawang Leader
LV
0
 
14 Nov 2021
492
2,591
ManCave
DragonCoin
2,812.00
Ulat Gonggok Gergasi
Black Dragon
Eagle
Cubaan buat poll voting

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Di sini, saya ingin buat sedikit pertanyaan ringkas berkenaan pemahaman anda berkenaan fungsi sistem button dislike sejak ia ditambah. Adakah anda tahu dan faham tujuan ia diwujudkan? Sila cast your vote.​
bagus ia akan nampak pro dan cons dlm sesuatu forum,,

so akan ada penambah baikan