[Snacking] Roti Karamel Ala2 Popcorn

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
💖Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera💖
Hai warga forumer DFM, kali ini saya nak kongsikan resepi roti karamel ala2 popcorn tu.. sedap buat kunyah waktu petang.. Tapi kalau setiap hari makan boleh potong kaki laa hehe.. Jadi untuk resipi ni tak perlukan bahan yanng banyak,, sangatlah mudah dan ringkas.. Jadi jom kita tengokk bahan-bahan dan cara membuat!!


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti putih​
  • 3 sudu besar gula​
  • 2 sudu besar air​
  • 1 sudu besar mentega (saya guna jenama buttercup yang salted)​
  • 3 sudu besar susu segar (nak guna low fat pun boleh)​

Cara-cara :
Untuk roti
  1. Gunting roti kepada potongan yang kecil.
  2. Sangaikan (goreng tanpa minyak) roti selama 5 hingga 10 minit atau sehingga roti agak garing.
Untuk karamel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Buka api sederhana kecil. Cairkan gula sehingga bertukar warna keemasan.
  2. Masukkan mentaga dan susu. Kacau sehingga sebati.

  • Masukkan roti yang telah disangai tadi. Gaul sebati roti dengan karamel.
  • Tutup api. Ratakan roti pada dulang. Asingkan roti supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  • Sejukkan dan boleh dihidangkan.

IMG_20211204_145827.jpg


SELAMAT MENCUBA!!!
saya makan ni dengan susu.. buat macam cereal.. sedapppppp😋😋
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
💖Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera💖
Hai warga forumer DFM, kali ini saya nak kongsikan resepi roti karamel ala2 popcorn tu.. sedap buat kunyah waktu petang.. Tapi kalau setiap hari makan boleh potong kaki laa hehe.. Jadi untuk resipi ni tak perlukan bahan yanng banyak,, sangatlah mudah dan ringkas.. Jadi jom kita tengokk bahan-bahan dan cara membuat!!


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti putih​
  • 3 sudu besar gula​
  • 2 sudu besar air​
  • 1 sudu besar mentega (saya guna jenama buttercup yang salted)​
  • 3 sudu besar susu segar (nak guna low fat pun boleh)​

Cara-cara :
Untuk roti
  1. Gunting roti kepada potongan yang kecil.
  2. Sangaikan (goreng tanpa minyak) roti selama 5 hingga 10 minit atau sehingga roti agak garing.
Untuk karamel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Buka api sederhana kecil. Cairkan gula sehingga bertukar warna keemasan.
  2. Masukkan mentaga dan susu. Kacau sehingga sebati.

  • Masukkan roti yang telah disangai tadi. Gaul sebati roti dengan karamel.
  • Tutup api. Ratakan roti pada dulang. Asingkan roti supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  • Sejukkan dan boleh dihidangkan.

View attachment 16010


SELAMAT MENCUBA!!!
saya makan ni dengan susu.. buat macam cereal.. sedapppppp😋😋
yee memang sedap .. saya dah try buat dah ritu HAHAH .. makan ngn nutella
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,474
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
💖Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera💖
Hai warga forumer DFM, kali ini saya nak kongsikan resepi roti karamel ala2 popcorn tu.. sedap buat kunyah waktu petang.. Tapi kalau setiap hari makan boleh potong kaki laa hehe.. Jadi untuk resipi ni tak perlukan bahan yanng banyak,, sangatlah mudah dan ringkas.. Jadi jom kita tengokk bahan-bahan dan cara membuat!!


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti putih​
  • 3 sudu besar gula​
  • 2 sudu besar air​
  • 1 sudu besar mentega (saya guna jenama buttercup yang salted)​
  • 3 sudu besar susu segar (nak guna low fat pun boleh)​

Cara-cara :
Untuk roti
  1. Gunting roti kepada potongan yang kecil.
  2. Sangaikan (goreng tanpa minyak) roti selama 5 hingga 10 minit atau sehingga roti agak garing.
Untuk karamel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Buka api sederhana kecil. Cairkan gula sehingga bertukar warna keemasan.
  2. Masukkan mentaga dan susu. Kacau sehingga sebati.

  • Masukkan roti yang telah disangai tadi. Gaul sebati roti dengan karamel.
  • Tutup api. Ratakan roti pada dulang. Asingkan roti supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  • Sejukkan dan boleh dihidangkan.

View attachment 16010


SELAMAT MENCUBA!!!
saya makan ni dengan susu.. buat macam cereal.. sedapppppp😋😋
Sedap ni makan dengan susu...tapi nak makan dengan suyi
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,502
36,691
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,184,799.00
💖Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera💖
Hai warga forumer DFM, kali ini saya nak kongsikan resepi roti karamel ala2 popcorn tu.. sedap buat kunyah waktu petang.. Tapi kalau setiap hari makan boleh potong kaki laa hehe.. Jadi untuk resipi ni tak perlukan bahan yanng banyak,, sangatlah mudah dan ringkas.. Jadi jom kita tengokk bahan-bahan dan cara membuat!!


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti putih​
  • 3 sudu besar gula​
  • 2 sudu besar air​
  • 1 sudu besar mentega (saya guna jenama buttercup yang salted)​
  • 3 sudu besar susu segar (nak guna low fat pun boleh)​

Cara-cara :
Untuk roti
  1. Gunting roti kepada potongan yang kecil.
  2. Sangaikan (goreng tanpa minyak) roti selama 5 hingga 10 minit atau sehingga roti agak garing.
Untuk karamel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Buka api sederhana kecil. Cairkan gula sehingga bertukar warna keemasan.
  2. Masukkan mentaga dan susu. Kacau sehingga sebati.

  • Masukkan roti yang telah disangai tadi. Gaul sebati roti dengan karamel.
  • Tutup api. Ratakan roti pada dulang. Asingkan roti supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  • Sejukkan dan boleh dihidangkan.

View attachment 16010


SELAMAT MENCUBA!!!
saya makan ni dengan susu.. buat macam cereal.. sedapppppp😋😋
Wah sdp betul ..malam gini lapo balik dikala hujan
 
  • Haha
Reactions: M4LiQU3

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
2,409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
💖Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera💖
Hai warga forumer DFM, kali ini saya nak kongsikan resepi roti karamel ala2 popcorn tu.. sedap buat kunyah waktu petang.. Tapi kalau setiap hari makan boleh potong kaki laa hehe.. Jadi untuk resipi ni tak perlukan bahan yanng banyak,, sangatlah mudah dan ringkas.. Jadi jom kita tengokk bahan-bahan dan cara membuat!!


Bahan-bahan :
  • 3 keping roti putih​
  • 3 sudu besar gula​
  • 2 sudu besar air​
  • 1 sudu besar mentega (saya guna jenama buttercup yang salted)​
  • 3 sudu besar susu segar (nak guna low fat pun boleh)​

Cara-cara :
Untuk roti
  1. Gunting roti kepada potongan yang kecil.
  2. Sangaikan (goreng tanpa minyak) roti selama 5 hingga 10 minit atau sehingga roti agak garing.
Untuk karamel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Buka api sederhana kecil. Cairkan gula sehingga bertukar warna keemasan.
  2. Masukkan mentaga dan susu. Kacau sehingga sebati.

  • Masukkan roti yang telah disangai tadi. Gaul sebati roti dengan karamel.
  • Tutup api. Ratakan roti pada dulang. Asingkan roti supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  • Sejukkan dan boleh dihidangkan.

View attachment 16010


SELAMAT MENCUBA!!!
saya makan ni dengan susu.. buat macam cereal.. sedapppppp😋😋
blh cuba ni...🤭🤭
 
  • Like
Reactions: Nabilah