Spagetti kuah kari kerang

Namaku_Bunga

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
39
9,984
Diruang legar
DragonCoin
2,080.00
Assalamualaikum...hi gais...selamat berhujung minggu..hari ini bunga nak share resepi lagi... Lets go.....sebenarnya bunga nak masak mee kari tapi mee kuning tu bunga tak berapa suka makan jadi elok kita tukar kan dengan spagetti...rasa sama jer tak ada la bau kapur sangat..mareyy kita lihat resepinya.

🌸🌸Spagetti Kari kerang🌸🌸

Bahan-Bahannya :
Spagetti
6 sudu serbuk kari ikan (bancuh dengan air)
1 kotak santan kara
½ kg isi kerang
6 biji tauhu kering dipotong 4
½ cawan minyak masak
4 keping fishcakes – dihiris
1 biji kentang direbus dan di lenyek
Sedikit Garam dan gula sebagai perasa.

Bahan kisar:
6 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 sudu besar cili kisar

Bahan tumis:
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari


Cara-cara memasak:

Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan pula fish cake . Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak.

Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.

Akhir sekali masukkan kerang dan sedikit garam dan gula, rasa kepekatan kuah.

Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan.

Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

siap...cepat dan senang.....


“Memasak adalah kisah cinta. Anda harus jatuh cinta dengan bahan-bahan kemudian dengan orang-orang yang memasaknya. ”- Alain Ducasse
 

Attachments

  • 20210912_142935.jpg
    20210912_142935.jpg
    1.5 MB · Views: 11
Last edited:

DinXW

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
4 Jun 2021
851
29,260
฿ɆⱤ₴₳₥₳ ₴ɆⱠ₳₥₳₦Ɏ₳
DragonCoin
1,631.00
Bugatti La Voiture Noire
Call Of Duty: Modern Warfare
Tart Nenas
Angry Lion
Biskut Mazola
Batang Buruk
Assalamualaikum...hi gais...selamat berhujung minggu..hari ini bunga nak share resepi lagi... Lets go.....sebenarnya bunga nak masak mee kari tapi mee kuning tu bunga tak berapa suka makan jadi elok kita tukar kan dengan spagetti...rasa sama jer tak ada la bau kapur sangat..mareyy kita lihat resepinya.

🌸🌸Spagetti Kari kerang🌸🌸

Bahan-Bahannya :
Spagetti
6 sudu serbuk kari ikan (bancuh dengan air)
1 kotak santan kara
½ kg isi kerang
½ cawan minyak masak
4 keping fishcakes – dihiris
1 biji kentang direbus dan di lenyek
Sedikit Garam dan gula sebagai perasa.

Bahan kisar:
6 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 sudu besar cili kisar

Bahan tumis:
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari


Cara-cara memasak:

Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan pula fish cake . Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak.

Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.

Akhir sekali masukkan kerang dan sedikit garam dan gula, rasa kepekatan kuah.

Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan.

Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

siap...cepat dan senang.....


“Memasak adalah kisah cinta. Anda harus jatuh cinta dengan bahan-bahan kemudian dengan orang-orang yang memasaknya. ”- Alain Ducasse
Cam sedap.. Nak 1..😍😍
 
  • Like
Reactions: Namaku_Bunga

COBRA

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
1 Aug 2021
76
57
DragonCoin
4,870.00
Redmi Note 11 Pro
Assalamualaikum...hi gais...selamat berhujung minggu..hari ini bunga nak share resepi lagi... Lets go.....sebenarnya bunga nak masak mee kari tapi mee kuning tu bunga tak berapa suka makan jadi elok kita tukar kan dengan spagetti...rasa sama jer tak ada la bau kapur sangat..mareyy kita lihat resepinya.

🌸🌸Spagetti Kari kerang🌸🌸

Bahan-Bahannya :
Spagetti
6 sudu serbuk kari ikan (bancuh dengan air)
1 kotak santan kara
½ kg isi kerang
½ cawan minyak masak
4 keping fishcakes – dihiris
1 biji kentang direbus dan di lenyek
Sedikit Garam dan gula sebagai perasa.

Bahan kisar:
6 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 sudu besar cili kisar

Bahan tumis:
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari


Cara-cara memasak:

Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan pula fish cake . Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak.

Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.

Akhir sekali masukkan kerang dan sedikit garam dan gula, rasa kepekatan kuah.

Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan.

Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

siap...cepat dan senang.....


“Memasak adalah kisah cinta. Anda harus jatuh cinta dengan bahan-bahan kemudian dengan orang-orang yang memasaknya. ”- Alain Ducasse
Noh sedap gile 😍
 
  • Like
Reactions: Namaku_Bunga

Ghazyuri

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
606
1,841
DragonCoin
666,924.00
Ulat Gonggok Gergasi
Linux
DJI Mavic Pro
Frost Dragon
Eagle
Assalamualaikum...hi gais...selamat berhujung minggu..hari ini bunga nak share resepi lagi... Lets go.....sebenarnya bunga nak masak mee kari tapi mee kuning tu bunga tak berapa suka makan jadi elok kita tukar kan dengan spagetti...rasa sama jer tak ada la bau kapur sangat..mareyy kita lihat resepinya.

🌸🌸Spagetti Kari kerang🌸🌸

Bahan-Bahannya :
Spagetti
6 sudu serbuk kari ikan (bancuh dengan air)
1 kotak santan kara
½ kg isi kerang
½ cawan minyak masak
4 keping fishcakes – dihiris
1 biji kentang direbus dan di lenyek
Sedikit Garam dan gula sebagai perasa.

Bahan kisar:
6 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 sudu besar cili kisar

Bahan tumis:
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari


Cara-cara memasak:

Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan pula fish cake . Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak.

Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.

Akhir sekali masukkan kerang dan sedikit garam dan gula, rasa kepekatan kuah.

Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan.

Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

siap...cepat dan senang.....


“Memasak adalah kisah cinta. Anda harus jatuh cinta dengan bahan-bahan kemudian dengan orang-orang yang memasaknya. ”- Alain Ducasse
Kene try niii
 
  • Like
Reactions: Namaku_Bunga