Information Starlink - Internet Telekomunikasi Satelit Ciptaan Elon Musk

Show informational about something

Kinzuchan

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jan 2022
9
69
DragonCoin
4,895.00
elon musk.jpg

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

Starlink.jpeg

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
 

Komando16

Propagandist
DFM Administrator
LV
0
 
16 Jan 2022
221
1,979
Unit Perang Saraf DFM
DragonCoin
48,924,884.00
Ulat Gonggok Gergasi
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Apple TV
Thinkpad x1
Apple iPhone 13 Pro
View attachment 20689

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

View attachment 20690

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
Thank You atas perkongsian(y)
 

Akabniname

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
154
505
isekai
DragonCoin
15,830.00
White Cat The MadCat
Apple Watch Series 7
Small PO The Panda
View attachment 20689

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

View attachment 20690

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
FUTURE
 
  • Like
Reactions: A1one

amizikryy

DFM Member
DFM Member
View attachment 20689

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

View attachment 20690

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
pendek cerita, salah satu daripada internet paling laju di dunia
 
  • Like
Reactions: A1one

Fatallerror89

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
2 Jun 2021
108
514
tidak di ketahui
masih.belum.fikir.com
DragonCoin
6,875.00
Ancient Piranha
Oyen The Arrogant Cat
View attachment 20689

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

View attachment 20690

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
Sedikit penambahan dan pembetulan berkenaan starlink:
1. Ia bermula since 2012
2. Mobile data direct satelit??bkn gitu bang, ia masih gunakn tower dibumi sebagai receiver n sender.
3. Jumlah satelit y dh launch dlm 12k..keseluruhan lebih kurang 24k
4. 2019 - 2021 starlink dh test kt malaysia. Speed y diperoleh 100mbps - 250mbps.
 

becths

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
5 Sep 2021
39
290
DragonCoin
59,695.00
Ulat Gonggok Gergasi
View attachment 20689

Siapa kat dalam ni kenal Elon Musk?.. rasanya semua kenal Elon Musk kan.. bila sebut Elon Musk je mesti dalam fikiran kita kata "manusia paling terkaya dunia!".. hahaha..

So, bila bercakap pasal Elon Musk ni, baru2 ni kita agak digemparkan sikit la pasal Elon Musk ni, sebab nak support internet Starlink ciptaan beliau ni ke Ukraine, dan bina beberapa satelit internet kat Ukraine.. sebabnya kerajaan dan rakyat Ukraine ni buat satu permintaan terdesak (emergency) ke Elon Musk supaya mereka semua ni lebih senang untuk mengakses internet dan dapat info terkini tanpa ada halangan dari kerajaan Rusia..

korang mesti tak tau apa tu Starlink kan?.. okay, Starlink ni adalah syarikat internet telekomunikasi yang menggunakan satelit.. maksudnya, bila kau pakai internet Starlink, jaringan internet Starlink tu terus pergi ke satelit, direct terus pergi kat atas bumi.. dia tak sama macam menara telekomunikasi atau pencawang telekomunikasi yang lain seperti Celcom, Maxis, Digi, Umobile, YES dan U-Mobile.. sebab menara telekomunikasi macam ni kena bina kat tanah, ataupon kat kawasan permukaan bumi.. kalau Starlink ni, dia cipta internet telekomunikasi ni kat ruang udara bumi, atau senang kata kat luar angkasa la..

View attachment 20690

Dan, Starlink ni boleh dikatakan antara salah 1 internet moden untuk kegunaan manusia di masa hadapan nanti, untuk for the future.. dia dicipta tak silap pada tahun 2015..

Starlink ni under SpaceX sebenarnya.. dan, SpaceX ni kita tau la kan, syarikat yang selalu bagi kemudahan teknologi moden yang tinggi dan kapal angkasa kat NASA..

Tapi bagus jugaklah sebenarnya bila internet satelit ni diperkenalkan.. sebab takdelah nanti kau nak kena bina menara telekomunikasi kat tanah, lepastu nak kena guna atau masukkan berpuluh2 atau beratus wayar2 kat tanah pulak tu.. jadi macam nampak serabut lah, plus boleh merosakkan beberapa kawasan atau tanah tertentu bila bangunkan telekomunikasi internet kat kawasan permukaan tanah ni.. kalau macam Starlink ni, just bina telekomunikasi internet guna jaringan wireless je.. lepastu terus pergi kat atas.. so takdelah serabut nak kena guna wayar fibre apa semua, plus menjimatkan ruang tanah kat bumi.. cuma effect dia kat luar angkasa je la akan jadi jem, sebab banyak sangat satelit.. haha.. so tu adalah salah satu bentuk kemudahahan la untuk kita kalau nak akses ke internet nanti (just my singgit 20 cent hahaha)..

Buat masa sekarang, Starlink ni dah ada kat 29 negara, dan Ukraine menjadi negara yang ke-29.. dalam masa 3 tahun je, ianya dahpon dicipta sebanyak 1,000 satelit di beberapa negara..

Kalau kat Malaysia, ada tak?.. tersenarai tak?.. ada tak Starlink kat Malaysia?.. tu semestinya pertanyaan dari kita kan..

Jawapannya, kalau check kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), tak ada pon Starlink atau SpaceX kat list SKMM ni.. so maksudnya Starlink ni belum buat dan belum berdaftar kat Malaysia lagi.. tapi katanya, maybe tahun 2022, atau tahun depan nanti Starlink akan beroperasi kat Malaysia..

So, kalau Starlink dah ada kat Malaysia ni, korang nak guna Starlink ke?.. hehe mesti korang nak guna kan?.. yela mesti korang penat kan nak guna internet Malaysia ni.. bukan apa, ramai yang cakap internet Malaysia ni macam haram, lepastu lembap.. dahla harga macam yahudi pulak tu, harga tak kena pada kelajuan internet.. lepastu buat aduan pon, pihak telekomunikasi ni buat endah tak endah je pada pelanggan, depa buat dont know je.. hahaha.. so mana la tau, dengan Starlink ni dapat mengubah dan membantu korang dalam mengakses internet dengan laju dan pantas, dan memudahkan korang dalam kehidupan seharian..

Itu sahaja laporan dari wartawan Kinzuchan..

Titik..

Sumber:-
1. https://www.jawapos.com/oto-dan-tek...erahkan-starlink-ke-ukraina-apa-itu-starlink/
2. https://bm.soyacincau.com/2021/02/2...t-satelit-buka-pendaftaran-minat-di-malaysia/
3. https://ms.gov-civil-viana.pt/what-is-starlink-where-is-it-available
Terima kasih atas perkongsian. Sangat futuristic noh