Questions Step by step jadi hacker

Greyzx

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Aug 2022
2
5
DragonCoin
4,460.00
Hye semua, saya mahu tanya kepada member dfm ataupun abang2 hacker yg pro kat luar sana.... mcm mana nak jadi hacker?Apa first step untuk memasuki bidang hacker ni?kena belajar apa dlu dan apa yang penting?Tqsm
 
  • Like
Reactions: YYYYY

Leviathan01

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
16 Jan 2022
240
640
unknown location!
DragonCoin
0.00
Ancient Piranha
DJI Mavic Pro
Apple TV
Fire Red Dragon
Counter-Strike: Global Offensive
Frost Dragon
Hye semua, saya mahu tanya kepada member dfm ataupun abang2 hacker yg pro kat luar sana.... mcm mana nak jadi hacker?Apa first step untuk memasuki bidang hacker ni?kena belajar apa dlu dan apa yang penting?Tqsm
Nak jadi hacker? Ummm....saya ni hacker biasa ja mungkin x layak nak nasihat...cuma kalau nak jadi hacker kena banyak belajar la bab cyber security + perkembangan teknologi....😅🙏
 

ahkl

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
19 Oct 2021
5
5
DragonCoin
4,511.00
Hye aslm semua saya newbie......saya player mlbb dfm mighty mintak jasa baik tuk berikan tunjuk ajar......acc mlbb saya tak secure ade someone try to hack..........diugut ditakuti oleh someone jadi saya nk prevent semua bendatu.....setahu saya melalui no fon bnyk maklumat yg bole kita tahu tentang someone tersebut.....TQ mintak tunjuk ajar.
 

W4nNAb3

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
8 Apr 2022
28
86
DragonCoin
9,865.00
Hye semua, saya mahu tanya kepada member dfm ataupun abang2 hacker yg pro kat luar sana.... mcm mana nak jadi hacker?Apa first step untuk memasuki bidang hacker ni?kena belajar apa dlu dan apa y
Hye semua, saya mahu tanya kepada member dfm ataupun abang2 hacker yg pro kat luar sana.... mcm mana nak jadi hacker?Apa first step untuk memasuki bidang hacker ni?kena belajar apa dlu dan apa yang penting?Tq

Hye semua, saya mahu tanya kepada member dfm ataupun abang2 hacker yg pro kat luar sana.... mcm mana nak jadi hacker?Apa first step untuk memasuki bidang hacker ni?kena belajar apa dlu dan apa yang penting?Tqsm
Jadi hacker yg mcm mana? Byk type hacker... Ramai yang ngaku2 hacker tapi still copy paste n Guna tool hacking yg hacker lain buat huhuk... Itu script kiddies namanya ya... Kalau nk jadi hacker script kiddies paling senangla boleh tanya I ye huhuk
 

Attachments

  • hacker-types-ipcisco.com_.png
    hacker-types-ipcisco.com_.png
    39.5 KB · Views: 41
Last edited:

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,293
26,490
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,356.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Maybe you can start by understand how computer work, file system, network system, terms use in science computer. And how internet and website work. Then you can move into terminal and cmd prompt. Learn how we connect each other via network.
Learn how to install tools and how they work. Mean while learn computer language such as python and so on. After that you will know what you want or need to learn next. 📚 Read and read more 😁
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,555
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Maybe you can start by understand how computer work, file system, network system, terms use in science computer. And how internet and website work. Then you can move into terminal and cmd prompt. Learn how we connect each other via network.
Learn how to install tools and how they work. Mean while learn computer language such as python and so on. After that you will know what you want or need to learn next. 📚 Read and read more 😁
cadangan yang baik +1
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,555
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Hye aslm semua saya newbie......saya player mlbb dfm mighty mintak jasa baik tuk berikan tunjuk ajar......acc mlbb saya tak secure ade someone try to hack..........diugut ditakuti oleh someone jadi saya nk prevent semua bendatu.....setahu saya melalui no fon bnyk maklumat yg bole kita tahu tentang someone tersebut.....TQ mintak tunjuk ajar.
pertanyaan anda tak jelas. cuba berhubung dgn coach/manager utk MLBB. diorg boleh assist
 

ahkl

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
19 Oct 2021
5
5
DragonCoin
4,511.00
Jadi hacker yg mcm mana? Byk type hacker... Ramai yang ngaku2 hacker tapi still copy paste n Guna tool hacking yg hacker lain buat huhuk... Itu script kiddies namanya ya... Kalau nk jadi hacker script kiddies paling senangla boleh tanya I ye huhuk

Jadi hacker yg mcm mana? Byk type hacker... Ramai yang ngaku2 hacker tapi still copy paste n Guna tool hacking yg hacker lain buat huhuk... Itu script kiddies namanya ya... Kalau nk jadi hacker script kiddies paling senangla boleh tanya I ye huhuk
TQ respon.......mintak tunjuk ajar sifuu hacker jr
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Untuk permulaan cuba belajar dkt https://tryhackme.com/ atau boleh search pembelajaran dkt forum ni banyak tutorial mengenai hacking ...untuk menjadi seorang hacker apa yang penting korang kena ada kesungguhan. Tanpa usaha dan kesungguhan korang takkan kemana. Macam dalam dunia blog.. nak terkenal korang kena rajin buat tutorial tentang hacking...ye ke??

Dalam dunia hacker begitu juga, korang kena rajin menelaah bahasa komputer, belajar mengenainya dan belajar memahami sistem programming dan networking. Barulah korang boleh menjadi expert dalam bidang ne. Kenapa korang rasa tak seronok jadi komputer expert? Seronok lah, korang tahu tak komputer expert mempunyai banyak peluang pekerjaan di masa teknologi semakin canggih ini.

Untuk menjadi seorang yang pakar dalam bidang komputer, korang hanya perlu menanamkan beberapa perkara dalam diri.

1. Mesti ada kesungguhan dan minat yang mendalam dalam dunia komputer.

2. Korang kena rajin belajar bahasa inggeris kerana semua ilmu komputer dalam bahasa antarabangsa ini. Ada pun dalam bahasa melayu cuma benda basic. Kalo korang nak jadi expert maka korang kena belajar lebih lah dan semua tu kena faham bahasa inggeris.

3. Korang kena belajar dan berusaha sendiri tanpa terlalu mengharapkan orang lain. Dalam dunia hacker sendiri mereka bekerja keras untuk mencari bugs, vulneribality dan exploits sesuatu website atau program komputer sebelum orang lain berjaya menjumpainya.

4. Bila korang dah jadi seorang yang expert, korang kena rendah diri dan tidak sombong. Ingat jangan pernah merasa diri korang dah hebat kerana berjaya menjadi hacker kerana tiada siapa pernah mencapai tahap expert hacker. Setiap masa akan ada hecker baru yang muncul dan mungkin lebih hebat dari anda.

5. Sentiasa belajar kerana ilmu tidak pernah habis... Kata orang menuntut ilmu biar sampai ke liang lahad.

6. Jangan gunakan ilmu korang untuk menjatuhkan orang lain dengan cara menghack dan website defacing. Itu sudah melanggar peraturan hacker dan korang termasuk dalam black hat hacker. Gunakan ilmu korang untuk membantu meningkatkan tahap keselamatan website negara dan membantu insan lain yang masih lemah dalam ilmu komputer.
 
Last edited: