STPM dianggap low class

Duraain

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
12 Jun 2021
77
1,974
DragonCoin
0.00
Assalmualaikum semua. Hari ni ain nak bincang danngan korang tentang pendidikan. maksud ain pendidikan tinggi. Lepasan spm ada pilihan untuk memeilih antara matriks, asasi, diploma A-level dan stpm. Sesetengah orang ambil A-level. yelah high class katakan ? (Betulkan jika Ain salah) Ada yang ambil matriks, asasi atau diploma, Stpm juga tidak ketinggalan menjadi pilihan pelajar lepasan spm. Tetapi ada yang menganggap stpm ni low class. sebab tak dapat pergi luar negara. kalau ada pendapat, sila kongsikan.
 

Attachments

  • photo_2021-08-24_10-34-24.jpg
    photo_2021-08-24_10-34-24.jpg
    48.5 KB · Views: 21

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,545
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Assalmualaikum semua. Hari ni ain nak bincang danngan korang tentang pendidikan. maksud ain pendidikan tinggi. Lepasan spm ada pilihan untuk memeilih antara matriks, asasi, diploma A-level dan stpm. Sesetengah orang ambil A-level. yelah high class katakan ? (Betulkan jika Ain salah) Ada yang ambil matriks, asasi atau diploma, Stpm juga tidak ketinggalan menjadi pilihan pelajar lepasan spm. Tetapi ada yang menganggap stpm ni low class. sebab tak dapat pergi luar negara. kalau ada pendapat, sila kongsikan.
Jgn pandang rendah stpm . Yang tau tu tau la
 

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,799
DragonCoin
4,040.00
Assalmualaikum semua. Hari ni ain nak bincang danngan korang tentang pendidikan. maksud ain pendidikan tinggi. Lepasan spm ada pilihan untuk memeilih antara matriks, asasi, diploma A-level dan stpm. Sesetengah orang ambil A-level. yelah high class katakan ? (Betulkan jika Ain salah) Ada yang ambil matriks, asasi atau diploma, Stpm juga tidak ketinggalan menjadi pilihan pelajar lepasan spm. Tetapi ada yang menganggap stpm ni low class. sebab tak dapat pergi luar negara. kalau ada pendapat, sila kongsikan.
sy antara bekas student STPM.. masa tu belum pakai semester lagi.. adik2 yg dah pakai semester tu kira beruntung.. ramai yg kecundang dlm STPM adalah bukti STPM bukan level rendah.. lepas je SPM sy dpt tawaran di ILP bidang seni bina. tp sbb masa tu hidup susah, sy pilih masuk form6.. sy bukan budak pandai. tp alhamdulillah nasib memihak pd sy.. sy dpt result boleh dikatakan ok lah.. dan dpt offer masuk U
 

Duraain

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
12 Jun 2021
77
1,974
DragonCoin
0.00
sy antara bekas student STPM.. masa tu belum pakai semester lagi.. adik2 yg dah pakai semester tu kira beruntung.. ramai yg kecundang dlm STPM adalah bukti STPM bukan level rendah.. lepas je SPM sy dpt tawaran di ILP bidang seni bina. tp sbb masa tu hidup susah, sy pilih masuk form6.. sy bukan budak pandai. tp alhamdulillah nasib memihak pd sy.. sy dpt result boleh dikatakan ok lah.. dan dpt offer masuk U
betul kak.. kelebihan stpm memng terus boleh masuk degree
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Assalmualaikum semua. Hari ni ain nak bincang danngan korang tentang pendidikan. maksud ain pendidikan tinggi. Lepasan spm ada pilihan untuk memeilih antara matriks, asasi, diploma A-level dan stpm. Sesetengah orang ambil A-level. yelah high class katakan ? (Betulkan jika Ain salah) Ada yang ambil matriks, asasi atau diploma, Stpm juga tidak ketinggalan menjadi pilihan pelajar lepasan spm. Tetapi ada yang menganggap stpm ni low class. sebab tak dapat pergi luar negara. kalau ada pendapat, sila kongsikan.
terasa sa dia ckp stpm ni low class huhu. sa dlu pun lepasan stpm juga ermm. klau nk tau sem2 la pling mencabar huhh. tpi alhamdulillah result okay kehkehh
 
  • Like
Reactions: Duraain

bUnK_kInG

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Jul 2021
45
131
127.0.0.1
dragonforce.io
DragonCoin
2,060.00
walaupun aku tak pernah masuk form 6 utk stpm, tapi aku respect kawan2 aku yg sempat ambil stpm. utk perbandingan, lepas spm aku cuma dpt sambung diploma, kwn2 aku yg ada stpm pula direct ke degree. pastu utk aku kejar kawan2 yg sdh ada degree dari stpm, perlu ambil masa dlm 19 tahun sbb otak sdh mula membeku. bayangkan kwn2 yg dah ada degree, gaji & jawatan yg diorg ada sdh advance 19 tahun. jadi kesimpulannya, stpm bkn la satu taraf pendidikan yg low class, cuma kita tidak nampak akan kelebihan stpm ni sehinggalah ianya sdh terlalu lambat utk kita sedar (mcm aku la) hehehe :LOL:
 

ZUL

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
4 Jun 2021
447
4,683
BUKIT CABANG
www.google.com
DragonCoin
172,252,571.00
Tart Nenas
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Black Dragon
Eagle
Pulau Persendirian
ikut lah yang penting ilmu kita dapat tak semestinya kita berjaya kalau boleh sambung pelejaran ke tingkat yang lebih tinggi dan dapat kerja yang bagus. pada pendapat peribadi saya sambung lah belajar tak kisah lah mna2 institut pon selagi mampu.
 
  • Like
Reactions: Duraain

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,799
DragonCoin
4,040.00
specialnya stpm kalau time degree nanti budak stpm akan diutamakan kemudian baru ambik student asasi, lepastu matrik, diploma. and aku tak setuju sangat makcik tu kata stpm tu lowclass, sylibus stpm susah kot, nak compare dengan sylibus aku stpm la lagi susah.
STPM tahun bila bang? mungkin kita sama tahun
walaupun aku tak pernah masuk form 6 utk stpm, tapi aku respect kawan2 aku yg sempat ambil stpm. utk perbandingan, lepas spm aku cuma dpt sambung diploma, kwn2 aku yg ada stpm pula direct ke degree. pastu utk aku kejar kawan2 yg sdh ada degree dari stpm, perlu ambil masa dlm 19 tahun sbb otak sdh mula membeku. bayangkan kwn2 yg dah ada degree, gaji & jawatan yg diorg ada sdh advance 19 tahun. jadi kesimpulannya, stpm bkn la satu taraf pendidikan yg low class, cuma kita tidak nampak akan kelebihan stpm ni sehinggalah ianya sdh terlalu lambat utk kita sedar (mcm aku la) hehehe :LOL:
betul.. study kat mana pun ada ujian masing2.. mcm kwn sy kat matrik, katanya asyik2 exam. tu susah tu. setahu sy tempoh kat matrik x sama dgn form6. matrik lebih singkat tu asyik2 exam tu
 
  • Like
Reactions: Duraain

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Saya kurang pasti jika tuan;puan sependapat dengan saya, tetapi saya sendiri adalah jenis yang sukakan kajian sains yang betul betul dan jurutera komputer dan komunikasi serta fakta fakta lain yang saya pernah anggap rumit kerana bahasa nya. Saya tidak peduli terhadap pendapat orang ramai tentang kajian yang dikatakan membuang masa tersebut.

Contohnya, pada musim pandemik lalu, fakta realiti hasil kajian yang saya sendiri lakukan boleh dipertontonkan di media, iaitu kesalahan ketika membuat keputusan kerana tiada pengajian dan fahaman yang teliti dilakukan untuk topik tersebut. Terutamanya jika sesuatu yang melibatkan nyawa orang lain ketika membuat sesuatu keputusan yang tidak munasabah atau secara amnya, salah membuat keputusan ketika mentadbir kerana tidak mempunyai logik sebagai seorang manusia.

Tuan;Puan sendiri boleh baca fakta kajian sains yang saya ringkaskan dengan logik akal fikiran pada [topik] pautan tersebut. Mungkin pihak puan;tuan menganggap ia adalah kajian biasa. Tetapi secara jujurnya, banyak cerita rekaan yang lain seperti CoV berpunca daripada unta, CoV menular melalui angin, Virus CoV boleh merebak melalui nyamuk, dan lain lain lagi. Tetapi, setelah membuat banyak bacaan, itu adalah hasil sipnosis yang saya sendiri rasa paling tepat dengan rujukkan bacaan mengenai fakta saintifik dari bidang seperti zoologist, kimia, biologi dan lain-lain di laman web pelbagai sektor seperti kerajaan, swasta, universiti dan lain lain seperti makmal.
tuan;puan, rujukkan pihak tuan;puan,
Jika pihak tuan;puan tidak dapat menonton video tersebut, saya ada memuat naikkan pada di platform youtube
Klik pada perkataan klik, pautan tersebut akan membantu pihak tuan;puan kepada pautan video yang dimuat naik oleh saya dahulu.
[klik]
Jika tidak pihak tuan;puan tidak mempercayai maksud saya, terdapat ramai individu melakukan walk-in vaccinations kerana arahan daripada ahli politik dan hospital swasta, pharmarcy atau kedai ubat ubatan yang lain.
Pihak tuan;puan mesti mungkin tersedar sekarang jika apa yang dimaklumkan adalah peraturan ketika di hospital, bukan untuk orang awam. Keduanya, pihak pentadbir salah membuat keputusan kerana berfikiran meluas dan tidak mengetahui akan kewujudan hospital, pharmarcy atau hospital swasta.

Jika pihak tuan;puan mahu menguji logik fikiran tuan;puan dan kesan pendidikan terhadap pemikiran logik pihak tuan;puan, boleh jawab soalan saya ini:
"Benarkan Agensi Kapal Angkasa Amerika Syarikat atau NASA betul betul melakukan perlepasan ke bulan dan mengadakan komunikasi secara real time selama 24 jam sehari dan 7 hari seminggu tanpa henti dari bulan atau angkasa kepada stesen angkasa yang terletak di bumi? Huraikan fakta dan logik tentang apa yang pihak tuan;puan tahu atau alami serta percaya untuk menyokong jawapan pihak tuan;puan."

Jika pihak tuan;puan menanyakan pendapat saya, jawapan saya adalah:
"Tidak! Kerana tidak ada sistem komunikasi yang mempunyai jarak begitu jauh kerana sistem penghantar tidak dapat meliputi jarak antara bumi dan bulan, huraian ini berdasarkan pengetahuan saya tentang logik mesin. Tambahan lagi, pihak NASA masih menggunakan sistem windows atau linux untuk berinteraksi, jika mempunyai sistem sendiri, sudah pasti mereka sendiri dapat mengalahkan pengaruh teknologi google, windows, dan penyalur servis internet lain tanpa bergantung kepada pasukan lain sebagai Penyalur Servis Internet untuk terhadap teknologi mereka. Jawapan yang saya berikan adalah sesuai dengan logik penulisan atau coding terhadap mesin dan sistem komunikasi."

Jika pihak tuan;puan menanyakan logik begitu kepada sesiapa daripada institut tinggi, jarang yang mampu jawab secara tepat dan logik kerana pengaruh multimedia terhadap rakyat dan sektor lain. Contoh yang lain adalah seperti sektor kerajaan yang digelar Jabatan Perlindungan Data Peribadi yang sepatutnya menjadi Ketua kumpulan telco, sepatutnya mereka melantik jurutera sebagai ketua JPDP, bukan nya admin. Ia berkaitan dengan sejarah teknologi dan komunikasi di Malaysia. Hanya jenis yang mahu belajar hingga ke pengetahuan para pengasas sahaja akan mengetahui logik dan fakta tersebut. Kerana Data yang betul, rujukkan definisi daripada pengasas mereka adalah Quota internet. Erti kata lain, JPDP atau Jabatan Perlindungan Data Peribadi sepatutnya ditubuhkan untuk membantu sektor kerajaan seperti Hotlink, Maxis, Digi, Celcom dan lain-lain bahagian yang digelarkan sebagai Penyalur Servis Internet dengan bantuan pasukan asal mereka yang digelar GITN atau Sektor Sokongan Internet antara Kerajaan (Government Integrated Telecommunications Network), rujukkan [portal GSB]. Pihak tuan;puan boleh klik pautan link pada perkataan [portal GSB] tadi. Erti kata lain, mereka perlukan jenis seperti saya untuk membantu sektor GITN, jenis yang gemar dan suka dengan penulisan kod sistem atau coding.

Sekian, terima kasih.
BANG/KAK, SILA BUAT MULTI-QUOTE YER? BUAT MACAM NI.

BTW PANJANG NYE TAIP. RAJIN YER? AKU PON TAK SERAJIN NI NAK KOMEN PANJANG KAT THREAD ORG . BAGUS AWAK NI.
 

thearchitect

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
5 Jun 2021
315
2,025
DragonCoin
13,238.00
Ulat Gonggok Gergasi
Apple Macbook Pro 13
Apple iPhone 13 Pro
Thinkpad x1
@AntraX Alex sembang apa ni Alex? Cuba kurangkan sikit off-topic tu. Tak semua benda dalam forum ni ada kaitan dengan payload kernel driver localhost domain root ya, dan saya rasa semua warga forum dah tahu yang awak suka kan kajian bahasa komputer IT yang kompleks sebab awak dah banyak kali mention
 

normannursi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
85
125
UITM
DragonCoin
6,153.00
STPM tahun bila bang? mungkin kita sama tahun

betul.. study kat mana pun ada ujian masing2.. mcm kwn sy kat matrik, katanya asyik2 exam. tu susah tu. setahu sy tempoh kat matrik x sama dgn form6. matrik lebih singkat tu asyik2 exam tu
saya buka student stpm, tak berani nak ambik
 

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
689
9,596
DragonCoin
1,026,126.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Tetapi secara jujurnya, banyak cerita rekaan yang lain seperti CoV berpunca daripada unta, CoV menular melalui angin, Virus CoV boleh merebak melalui nyamuk, dan lain lain lagi. Tetapi, setelah membuat banyak bacaan, itu adalah hasil sipnosis yang saya sendiri rasa paling tepat dengan rujukkan bacaan mengenai fakta saintifik dari bidang seperti zoologist, kimia, biologi dan lain-lain di laman web pelbagai sektor seperti kerajaan, swasta, universiti dan lain lain seperti makmal.
Saya nak bagitau fakta ni salah. Bukan hampir, tapi salah total.

Yang saya faham dari konteks ayat tuan CoV berpunca daripada unta tiada coronavirus yang ada pada haiwan lain. Pernahkah tuan dengar khabar mengenai MERS-COV ? Middle-East Respiratory Syndrome Coronavirus ini berasal di kawasan Arab Gulf; boleh rujuk lebih di sini https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/index.html

Coronavirus bukan ada 1 je. Dan COVID19 bukanlah satu satunya virus berasal daripada coronavirus. Kita ada banyak lagi.
Namun disebabkan virus sangat host-specific ; mereka sangat memilih siapa yang boleh dijadikan mangsa.

Contoh lain untuk anda baca;-

Feline Infectious Peritonitis (FIP) hanya akan memberi kesan kepada keluarga kucing; kucing, harimau, singa dsbg.

Saya pautkan rujukan untuk tuan sebab tuan suka mengkaji;
1- Stephenson N, Swift P, Moeller RB, Worth SJ, Foley J. Feline infectious peritonitis in a mountain lion (Puma concolor), California, USA. J Wildl Dis. 2013 Apr;49(2):408-12. doi: 10.7589/2012-08-210. PMID: 23568918.
2- Stout AE, André NM, Whittaker GR. FELINE CORONAVIRUS AND FELINE INFECTIOUS PERITONITIS IN NONDOMESTIC FELID SPECIES. J Zoo Wildl Med. 2021 Apr;52(1):14-27. doi: 10.1638/2020-0134. PMID: 33827157.


Tuan merupakan ahli dalam bahagian IT dan coding ni; saya respek bab tu dan tak kacau sebab saya bukan ahli dan saya cuma kongsi yang saya tahu secara surface. Tapi kalau untuk part Biologi; perlulah daripada fakta yang betul.

Setiap orang ada versi 'betul' mereka sendiri; jadi macamana nak tahu mana satu yang paling tepat? Apa KPI kayu ukur kita?
- Tuan boleh rujuk Virology untuk belajar lebih mengenai virus dan macamana dia bertindak; pada surface virus ada apa? Kenapa bentuk begitu? Apa yang ada pada cell manusia/tumbuhan/haiwan yang virus ni boleh masuk?
- Tuan boleh rujuk lebih Immunology dan belajar bagaimana badan bertindak balas pada antigen yang hadir. Apa itu B-Cell Lymphocytes, T-Cell Lymphocytes; CD4, CD8, Complement Cascade, bagaimana vaksin menggunakan semua sistem yang saya sebutkan tadi untuk hasilkan effect dia; Memory B-Cell / T-Cell
- Tuan boleh rujuk Public Health untuk dapatkan fakta lebih tepat mengenai penyakit yang boleh affect manusia daripada haiwan (zoonotik) dan yang tidak mampu zoonosis
- Tuan boleh rujuk Epidemiology untuk lebih faham bagaimana penyakit boleh merebak, vector apa yang penyakit gunakan untuk merebak lebih luas, mendapatkan punca penyakit, untuk kita kira Odd Ratio, Attack Rate, Prevalence, Relative Risk dan lebih memahami bagaimana para 'fake scientist' melakukan kerja dan boleh cabar mereka dengan membawa KPI dan Formula baharu; kerana;-

, mereka perlukan jenis seperti saya

Bunyi macam banyak bukan? Itulah sedikit yang dilalui para doktor untuk memahami tubuh badan dengan lebih jitu. Tolak tepi politik dan kehendak nafsu; kita boleh tanya untuk memahami tapi sekali-kali tidak menafikan kerja mereka yang secara tidak langsung juga membendung penyakit lebih berleluasa di negara.

STPM

Untuk STPM; sambung je belajar apa-apa asalkan berguna. Biarlah orang kata rendah; mereka tidak tahu nilai kita buat apa nak yakinkan mereka. Ramai je STPM yang masuk Ijazah menjadi orang yang dihormati dan disegani sebab STPM bukan senang.
 
Last edited:

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,375
your lucid dream
DragonCoin
7,411,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Nohh. Hijack. Kemon, stay on topic. Btw, jangan pernah merasakan STPM itu tahap rendah. Apa sahaja tahap kita, di mana sahaja kita menuntut ilmu, itu adalah rezeki terbesar buat kita. Just imagine, we are still lucky to have get the education even it is not the field we expect for. No matter where you study, apa tahap pendidikan kita, ketahuilah bahawa hanya dengan pendidikan dan ilmu yang akan membawa kita menjadi diri kita sekarang dan masa hadapan. STPM, A level, Matrikulasi, Diploma, Sijil or anything; these are all proof that you are trying to achieve something on your own timeline. Don't ever compare yourself with others. Do not belittle yourself. Lastly, don't settle for less.​
 

Duraain

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
12 Jun 2021
77
1,974
DragonCoin
0.00
Nohh. Hijack. Kemon, stay on topic. Btw, jangan pernah merasakan STPM itu tahap rendah. Apa sahaja tahap kita, di mana sahaja kita menuntut ilmu, itu adalah rezeki terbesar buat kita. Just imagine, we are still lucky to have get the education even it is not the field we expect for. No matter where you study, apa tahap pendidikan kita, ketahuilah bahawa hanya dengan pendidikan dan ilmu yang akan membawa kita menjadi diri kita sekarang dan masa hadapan. STPM, A level, Matrikulasi, Diploma, Sijil or anything; these are all proof that you are trying to achieve something on your own timeline. Don't ever compare yourself with others. Do not belittle yourself. Lastly, don't settle for less.​
Thanks mattajb
 

WHITEHAT

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
3,493
1
6,699
EARTH
DragonCoin
4,105.00
Rumah Kontena
Small PO The Panda
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Raspberry Pi 4
lebih baik ambil stam boleh pergi mesir tak silap saya
apa beza stpm dan stam
STPM = sekolah biasa
STAM = sekolah arab