Information TANDA-TANDA ONLINE SHOP YANG SUKA MENIPU (INSTAGRAM)

Show informational about something

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
1. komen tidak diaktifkan
- tidak dapat komen atau apabila kita dikomen, komennya akan dipadam.
- jika ada komen baik-baik pun, itu merupakan komen daripada akaun mereka sendiri untuk menyakinkan pembeli.

2. harga tidak masuk akal
- kualiti barang/produk bagus tetapi harganya cukup murah.
- harga lebih murah dari harga pasaran.
- terdapat banyak free-gift atau free postage.

3. jumlah followers terlalu indah atau terlalu banyak
- ini perlu diambilkira juga sebelum membeli.
- produk sikit tetapi followers terlalu ramai.

4. gambar produk/barang tidak real
- mereka menggunakan gambar orang lain.
- apabila cek penjual lain, gambarnya adalah sama.

5. layanan
- apabila kita PM mereka untuk minta gambar/video, pelbagai alasan diberikan.
- contoh alasan, mereka sedang sibuk. jika benar mereka adalah trusted seller, mereka akan berikan.
- mereka cuma berikan kita nombor akaun dan menyuruh kita bank in.

6. nama akaun IG asyik ditukar
- boleh cek sejarah penukaran nama akaun tersebut.
- sekiranya dalam sebulan ditukar beberapa kali, maksudnya ada sesuatu yang tidak kena.

KREDIT
 
Last edited:

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
1. komen tidak diaktifkan
- tidak dapat komen atau apabila kita dikomen, komennya akan dipadam.
- jika ada komen baik-baik pun, itu merupakan komen daripada akaun mereka sendiri untuk menyakinkan pembeli.

2. harga tidak masuk akal
- kualiti barang/produk bagus tetapi harganya cukup murah.
- harga lebih murah dari harga pasaran.
- terdapat banyak free-gift atau free postage.

3. jumlah followers terlalu indah atau terlalu banyak
- ini perlu diambilkira juga sebelum membeli.
- produk sikit tetapi followers terlalu ramai.

4. gambar produk/barang tidak real
- mereka menggunakan gambar orang lain.
- apabila cek penjual lain, gambarnya adalah sama.

5. layanan
- apabila kita PM mereka untuk minta gambar/video, pelbagai alasan diberikan.
- contoh alasan, mereka sedang sibuk. jika benar mereka adalah trusted seller, mereka akan berikan.
- mereka cuma berikan kita nombor akaun dan menyuruh kita bank in.

6. nama akaun IG asyik ditukar
- boleh cek sejarah penukaran nama akaun tersebut.
- sekiranya dalam sebulan ditukar beberapa kali, maksudnya ada sesuatu yang tidak kena.

rujuk:
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh MANTAPPPPPPPPPPPPPPPPP INI SEBAGAI LANGKAH LANGKAH2 JAGA2 mantulllll
 
  • Like
Reactions: Wicther

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
hehehe suke la information bagus kalau org ambik ni dengan serius kegiatan scammer akan menurun dan keje sif akan sikit HAHAHA xde la gurau2
hahah..betul sif.. beberapa hari ni ramai je yg report jadi mangsa scam di ig..
 

mczetto

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
1 Aug 2021
14
10
HQ Jelatek
DragonCoin
6,100.00
1. komen tidak diaktifkan
- tidak dapat komen atau apabila kita dikomen, komennya akan dipadam.
- jika ada komen baik-baik pun, itu merupakan komen daripada akaun mereka sendiri untuk menyakinkan pembeli.

2. harga tidak masuk akal
- kualiti barang/produk bagus tetapi harganya cukup murah.
- harga lebih murah dari harga pasaran.
- terdapat banyak free-gift atau free postage.

3. jumlah followers terlalu indah atau terlalu banyak
- ini perlu diambilkira juga sebelum membeli.
- produk sikit tetapi followers terlalu ramai.

4. gambar produk/barang tidak real
- mereka menggunakan gambar orang lain.
- apabila cek penjual lain, gambarnya adalah sama.

5. layanan
- apabila kita PM mereka untuk minta gambar/video, pelbagai alasan diberikan.
- contoh alasan, mereka sedang sibuk. jika benar mereka adalah trusted seller, mereka akan berikan.
- mereka cuma berikan kita nombor akaun dan menyuruh kita bank in.

6. nama akaun IG asyik ditukar
- boleh cek sejarah penukaran nama akaun tersebut.
- sekiranya dalam sebulan ditukar beberapa kali, maksudnya ada sesuatu yang tidak kena.

rujuk:
plus, nisbah jumlah follower dan like pada setiap gambar jauh beza. btw tq untuk thread ni. mohon izin nak share kat group family hihi