Poll Tidur Dalam Tiga Ke Tiga Jam Setengah/hari. Cukup?

Berapa lama korang tidur?

  • < 3 jam

    Votes: 4 7.7%
  • 3 - 4 jam

    Votes: 12 23.1%
  • 5 - 6 jam

    Votes: 23 44.2%
  • 7 -8 jam

    Votes: 8 15.4%
  • > 9 jam

    Votes: 5 9.6%

  • Total voters
    52
Status
Not open for further replies.

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,470
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Semalam saya ada tengok video ni oleh channel Youtube Zakir Naik (boleh subscribe: https://www.youtube.com/channel/UC3YmP7nqf514I1zh1eVbzrA)


Dr. Zakir Naik merupakan seorang doktor medik (physician) dan mengikut sains, seorang dewasa perlukan tidur yang cukup iaitu sebanyak 6-7 jam sehari. Namun begitu, Dr. Zakir Naik yang terkenal dengan kehandalan beliau dalam berhujah dalam perdebatan antara kepercayaan (interfaith) tidur dalam kadar 3 - 3.5 jam sehari sewaktu beliau di Mumbai, India. Sekarang, beliau sudah menetap di Malaysia dan tidur dalam kadar 4 - 4.5 jam sehari (masih kurang tidur) tapi jarang rasa pening-pening.

Katanya, walaupun sains mengatakan orang dewasa perlu tidur yang cukup, kebanyakan orang yang berjaya ni, kurang tidur, sebab masa mereka digunakan untuk bekerja keras. Beliau juga menyentuh perihal nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. yang kalau kita ikut logik berdasarkan sunnah-sunnah baginda seperti qiamullail (WAJIB bagi nabi!) dan lain-lain. Mungkin baginda hanya tidur dalam 3 jam sehari.

Jadi yang kat dalam ni pun banyak juga aktif ya hehe sampai ke pagi...semua ni orang-orang hebat ni kurang tidur...

Bawah Katey.jpg

Renungkan.​

"Semalam bobo di mana?
Bobo sama siapa?
Ngapain aja?"
 

tuntulkicap

GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
2 Jun 2021
1,910
2,967
DragonCoin
7,968.00
Waktu study last mnit jelah tdur dlm 3-4 jam gtu.. klw hari biasa buat mcm tu.. xde bgi mnfaat kt sya, saje2 tdr lewat... mmg pening jg dibuatnya hahah
 
  • Like
Reactions: Falcon98

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,470
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Waktu study last mnit jelah tdur dlm 3-4 jam gtu.. klw hari biasa buat mcm tu.. xde bgi mnfaat kt sya, saje2 tdr lewat... mmg pening jg dibuatnya hahah
Itulah tu...kita rakyat marhaen...tak pening2...kalau orang politik tidur lama, pesta durian, dah sama macam rakyat biasa...baik jangan jadi orang berkuasa huhu
 
  • Like
Reactions: Falcon98

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
Semalam saya ada tengok video ni oleh channel Youtube Zakir Naik (boleh subscribe: https://www.youtube.com/channel/UC3YmP7nqf514I1zh1eVbzrA)


Dr. Zakir Naik merupakan seorang doktor medik (physician) dan mengikut sains, seorang dewasa perlukan tidur yang cukup iaitu sebanyak 6-7 jam sehari. Namun begitu, Dr. Zakir Naik yang terkenal dengan kehandalan beliau dalam berhujah dalam perdebatan antara kepercayaan (interfaith) tidur dalam kadar 3 - 3.5 jam sehari sewaktu beliau di Mumbai, India. Sekarang, beliau sudah menetap di Malaysia dan tidur dalam kadar 4 - 4.5 jam sehari (masih kurang tidur) tapi jarang rasa pening-pening.

Katanya, walaupun sains mengatakan orang dewasa perlu tidur yang cukup, kebanyakan orang yang berjaya ni, kurang tidur, sebab masa mereka digunakan untuk bekerja keras. Beliau juga menyentuh perihal nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. yang kalau kita ikut logik berdasarkan sunnah-sunnah baginda seperti qiamullail (WAJIB bagi nabi!) dan lain-lain. Mungkin baginda hanya tidur dalam 3 jam sehari.

Jadi yang kat dalam ni pun banyak juga aktif ya hehe sampai ke pagi...semua ni orang-orang hebat ni kurang tidur...

View attachment 4699

Renungkan.​


"Semalam bobo di mana?
Bobo sama siapa?
Ngapain aja?"
Saya kalau boleh tidur awl saya tidur tpi kadang ii saya susah sikit nk tidur awl..😣
 
  • Like
Reactions: Falcon98

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Semalam saya ada tengok video ni oleh channel Youtube Zakir Naik (boleh subscribe: https://www.youtube.com/channel/UC3YmP7nqf514I1zh1eVbzrA)


Dr. Zakir Naik merupakan seorang doktor medik (physician) dan mengikut sains, seorang dewasa perlukan tidur yang cukup iaitu sebanyak 6-7 jam sehari. Namun begitu, Dr. Zakir Naik yang terkenal dengan kehandalan beliau dalam berhujah dalam perdebatan antara kepercayaan (interfaith) tidur dalam kadar 3 - 3.5 jam sehari sewaktu beliau di Mumbai, India. Sekarang, beliau sudah menetap di Malaysia dan tidur dalam kadar 4 - 4.5 jam sehari (masih kurang tidur) tapi jarang rasa pening-pening.

Katanya, walaupun sains mengatakan orang dewasa perlu tidur yang cukup, kebanyakan orang yang berjaya ni, kurang tidur, sebab masa mereka digunakan untuk bekerja keras. Beliau juga menyentuh perihal nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. yang kalau kita ikut logik berdasarkan sunnah-sunnah baginda seperti qiamullail (WAJIB bagi nabi!) dan lain-lain. Mungkin baginda hanya tidur dalam 3 jam sehari.

Jadi yang kat dalam ni pun banyak juga aktif ya hehe sampai ke pagi...semua ni orang-orang hebat ni kurang tidur...

View attachment 4699

Renungkan.​


"Semalam bobo di mana?
Bobo sama siapa?
Ngapain aja?"
Sayaaa...eemmm sayaaa.... sayaaaaa.... saayaaaaaaa..... ermmm eemmmmm deeep nye thread niiihhhh.. .

saya tido selama mana yang saya mau...kekadang tak tido sbb nk buat apa yang saya nak dimalam hari. maklumla siang2 nk buat keja yang saya nak tak boleh..

Tapi sbnrnya tido lwat ni tak best.. Kepala kau sakit, jantung kau sakit, paru-paru kau sakit... Rasa sesak nafas.

"Kenapa saya tak sakit pon? Kenapa saya okay je?" - Kalau soalan ni kluar dari mulut/hati korang, aku no comment, sbb maybe korang baru "sekejap" ...

Maybe aku dari kecik kot takleh tido..sbb tu dia ada effect bila dah bsar ni..

Sincerely,
Falcon98
 
Last edited:

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,545
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Sayaaa...eemmm sayaaa.... sayaaaaa.... saayaaaaaaa..... ermmm eemmmmm deeep nye thread niiihhhh.. .

saya tido selama mana yang saya mau...kekadang tak tido sbb nk buat apa yang saya nak dimalam hari. maklumla siang2 nk buat keja yang saya nak tak boleh..

Tapi sbnrnya tido lwat ni tak best.. Kepala kau sakit, jantung kau sakit, paru-paru kau sakit... Rasa sesak nafas.

"Kenapa saya tak sakit pon? Kenapa saya okay je?" - Kalau soalan ni kluar dari mulut/hati korang, aku no comment, sbb maybe korang baru "sekejap" ...

Maybe aku dari kecik kot takleh tido..sbb tu dia ada effect bila dah bsar ni..

Sincerely,
Falcon98
Apa effectnya bila dh besar tu ? Sharing sikit .
Tapi ada dgr tips , tidur seawal 10-2pagi . Kesannya sama mcm tido 8jam . Bangun kul 2 gunakan aktiviti ibadah plak . Aturan masa perlu dirancang supaya penggunaan masa seharian tidak dibazirkan dgn aktiviti yg kurang bagus . Try ah . .
 
Status
Not open for further replies.