Information Tips beraya rumah mertua

Show informational about something

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
tipsberaya.gif

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,456
36,608
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,444.00
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
Mertua pun tede cmna
 

Akabniname

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
154
505
isekai
DragonCoin
15,830.00
White Cat The MadCat
Apple Watch Series 7
Small PO The Panda
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
Mantap bang..walaupun xde mertua tpi sya ikut tips ni nnti bila dh ada ..doakan saya ye
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,547
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
jap nak tag si @XP3RT ye uncle
 

Komando16

Propagandist
DFM Administrator
LV
0
 
16 Jan 2022
221
1,973
Unit Perang Saraf DFM
DragonCoin
48,924,884.00
Ulat Gonggok Gergasi
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Apple TV
Thinkpad x1
Apple iPhone 13 Pro
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
Simpan luu, nanti dah ada mertua boleh la apply ni kah kah. Terima kasih atas perkongsiannya uncle.
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
351
5,955
DragonCoin
734,261.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
1.✅
2.✅
3.✅
4.✅
5.✅
6.✅
7.✅
8.✅
9.✅
10.✅
11.✅
12.💢
13.💢
14.Mertua blom ader wehhh..
🤭
 

AppleMango

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
174
493
rumah sendiri
DragonCoin
3,916.00
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Shiba Inu The Silly
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
wahh mantap....kena kawin dulu ni HAHAHA
Thank You share benda" bermanfaat 🔥👍🏻
 

Yoshiki

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
369
1,128
Core "BlackShield Crew"
DragonCoin
13,194.00
Shark
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
yang mana baca ni..confirm ada sesetengah yg akn excited😂😂btw,thread ni sngat brguna😂👍👍
 

MrMoney

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
8 Jan 2022
96
440
Hacking Is Our Attitude
DragonCoin
2,681,927.00
View attachment 22220

Assalamualaikum Kepada geng2 lelaki ni saya bagi tips, next time anda prepare elok elok sebelum balik beraya rumah mertua.

1. Pastikan anda boleh masak at least satu resipi masakan yang power. Train betul betul sampai anda master masak benda tu. Contoh, pandai masak nasi beriyani. Bila balik kampung ramai ramai tu ambil peluang offer masak nasi beriyani. Percaya cakap saya, orang akan tunggu anda balik tahun depan sebab nak makan nasi beriyani lagi, dan orang akan anggap anda terer masak, walhal anda tahu buat satu benda tu je.

2. Anda kena belajar buat simple trick, magic macam tu lah. Yang mudah mudah, belajar je kat youtube. Berlatih 2-3 trick kemudian masa kat rumah mertua panggil anak anak sedara yang kecik kecik bgtau anda nak ajar buat magic. Budak budak beb, anda ajar dia buat magic, dia ingat jasa anda sampai ke tua.

3. Teka teki. Study beberapa teka teki. Campur kan teka teki yang senang, sederhana, susah dan kompleks. Sama juga method dia, panggil anak anak sedara bagikan teka teki tu suruh jawab. Lepas tu bagi lah hadiah apa apa kalau budak budak dapat jawab. Ingat, teka teki ni akan buat anak anak orang pun bergantung kat anda macam anda lah bapak dia, sebab dia suka anda.

4. Observe pak mertua anda hisap rokok apa (kalau dia hisap rokok lah). Masa balik bawak sekali sekatun rokok Dunhill/etc hadiah kan ke pak mertua. Nak tekel orang tua, paling senang bagi benda yang paling dekat di hati dia.

5. Buah tangan - yang ni boleh fikir sendiri. Paling kurang belikan kain batik untuk mak mertua, kain pelikat untuk pak mertua. Kalau bajet ketat nak beli baju mahal mahal, bawak balik 2 pakaian asas orang melayu tu. Tak ada siapa boleh argue anda punya 'wise'.

6. Jom naik dengan saya - ni ayat anda kena biasakan pakai bila dengar sedara, pak mertua, mak mertua nak bejalan rumah siapa siapa masa hari raya. Bila sampai kampung, cari jalan parking kereta paling belakang. Lepas pelawa "jom naik dengan saya", sambung lagi "kereta saya paling senang keluar tu haa". Jadi tak ada alasan orang menolak.

7. Sediakan 'car jumper' dan advance toolbox dalam boot kereta anda siap siap. Bila ada apa apa hal kereta sedara mara problem, offer lah perkakas yang anda ada tu, sebab normally perkakas toolbox asas je tak cukup.

8. Bila bersembang, banyakkan mendengar. Seeloknya jangan lead sesi borak tu. Biarkan flow dia orang lain kontrol. Identify point point bantuan yang muncul dalam borak tu. Anda boleh relate dengan list kawan kawan yang mungkin boleh tolong ikut portfolio masalah yang muncul. Contoh, borak tu cerita pasal nak cari apa apa supply/barang, kalau match dengan contact, baru anda bersuara;
"Saya ada kawan biasa buat benda ni, dia boleh tolong ni.." - dalam masa sekejap anda jadi orang penting. Pastikan anda deliver, jangan sembang kosong.

9. Keperluan persiapan tak cukup - anda kena cakap kat isteri anda (dan pastikan sedara mara ipar duai dengar apa anda cakap)
"Awak tanyakan mak tu kot ada apa apa barang masak tak cukup? Abang nak keluar kejap ni alang alang boleh beli sekali".

10. Masa nak keluar tu, bawak anak anak sedara sekali, belikan gula gula atau air kotak. Benda simple.

11. In case anda tahu ada sedara mara nak keluar beli barang, dalam hal ni kau terlambat sebab deal dah orang lain tak charge, anda bertenang. Apa anda kena buat? Anda offer kunci kereta. "Pakai kereta saya je senang bang, keluar terus je tu haa".

12. Tak payah nak menyibuk sangat kat dapur kalau tak ada keperluan. Banyakkan masa kat ruang tamu dan interact dengan orang.

13. Ni last, in case tak ada benda sangat dah anda nak buat, baru lah snap gambar gambar apa patut dan upload fesbuk, tag saudara ipar duai yang ada dalam friendlist, letak caption;
"Seronok betul sambut raya kat sini. Meriah, semua saudara best dan sempoi"

Hangpa yang muda muda ni kena belajar.

Benda kat atas ni tak perlu tunggu anda kaya raya baru boleh buat, biasa biasa pun dah lebih dari cukup.

Ingat, biar lah anda cuma pakai kereta Myvi tapi budi pekerti anda mesti menten macam Ferrari.

Sumber:- Facebook
Tkde mentua bng maklum lah sape je nk saya nie
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Ok, akan cuba buat pada keluarga 'bakal²' mertua 😁
Tq uncle atas tips yang berguna.
wahh mantap....kena kawin dulu ni HAHAHA
Thank You share benda" bermanfaat 🔥👍🏻
yang mana baca ni..confirm ada sesetengah yg akn excited😂😂btw,thread ni sngat brguna😂👍👍
Waalaikumusalam, Terima kasih sharing, boleh guna ni time ada balik umah mertua nnti. (Dlm mimpi) no 2 (magic) tu selalu buat kt budak2 ada ke patut budak2 tu ckp kita amalkn ilmu ayahpin. Pening arh
Tkde mentua bng maklum lah sape je nk saya nie
mantap la uncle..boleh cuba ni..hahahaha
Tahun ni kita tidak payah susah-susah kerana mertua raya rumah kita.. huhu.. Kita layannnn¬ huhu..
Terima kasih semua atas ucapan kalian ...yg baik jadikan tauladan 😉