Information Tips jadi Content Creator 2021 di Malaysia

Show informational about something

Alep Whitehat

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
187
3,404
FBI HQ
DragonCoin
4,067,870.00
Dota 2
Ancient Dragon
Assalammualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua ahli DragonForce Malaysia Forum. okay sebenarnya hari ini aku takde nak buat thread pasal apa apa yang pelik. Tapi aku nak share sedikit dan sebanyaklah macam mana nak jadi seorang Content Creator atau retis recik hawau atau influencer di Malaysia ini. Macam yang korang semua sedia maklum, content creator ni merupakan seorang yang akan membuat content content yang menarik dan akan memberi pengaruh yang besar kepada orang ramai. Selain itu, untuk menjadi content creator ni, korang semua kena pilih platform untuk kembangkan bakat korang.

Disini aku akan listkan afew tips lah, aku tak rasa aku someone yang betul untuk sampaikan benda ni, tapi lebih baik aku kongsikan daripada aku biar je benda benda ni terperap dalam kepala otak aku kan.

Disclaimer :- benda ni based on my experience yang tak seberapa ni.

1. Content

Aku ada pegang satu konsep ni, Content is King. first of all korang perlu pilih, genre atau niche apa yang sesuai dengan diri korang. Content ni merupakan benda yang paling penting dalam dunia media sosial. Sebagai contoh aku, Alep Whitehat. Aku memilih content HACKER untuk dipersembahkan kepada orang ramai. Kenapa aku pilih genre atau niche ni? Bukan sebab aku ni pandai dalam bab bab hacking or cybersecurity, tapi lebih kepada aku tengok yang kat malaysia ni takde lagi youtube channel atau content creator yang buat pasal isu ini.

Selain itu, kalau korang nak survive dalam dunia sosial media, korang kena pilih content yang orang lain tak pernah buat lagi. Aku boleh listkan afew contentlah yang mungkin takde lagi orang buat. Korang boleh tengok dekat youtube, content apa yang tak pernah lagi orang buat? macam makan makan dah ramai, short filem dah ada, movie review dah bersepah. Sebagai contoh aku berikan, dalam content korang tu, korang boleh cerita pasal tayar. nampak macam bangang kan? tapi bayangkan kalau ramai nak cari pasal tayar, tapi youtube kau je buat? kan nice tu.

2. Platform

Okay, ini ramai orang confuse sebenarnya. untuk menjadi seorang content creator yang agak berjaya, korang kena pandai pilih platform. Banyak dah platform yang wujud kat media sosial. Contohnya Youtube, Tiktok, Instagram, Twitter dan sewaktu dengannya. Aku kalau nak cerita pasal aku, kenapa at the first place aku pilih youtube, sebenarnya benda ni random je. Aku buat just suka2 and tak expect boleh jadi macam sekrang.

Untuk youtube, from nobody to somebody tu memang susah, unless korang memang ada aura yang kuat untuk terus. Bagi aku, youtube ni akan mengangkat golongan yang ada nama and kalau macam kita yang dari 0, kita kena struggle sikit. Aku boleh suggest korang untuk pakai platform ni kalau korang betul2 kental.

Untuk Instagram pulak, bagi aku instagram akan mengangkat golongan celebrity. Kalau korang perasan kan, mostly artist and celebrity je ada follower berjuta juta. Instafamous pon ratus ribu je follower diorang boleh pergi itu pon lepas buat content gelek gelek. Aku tak syorkan untuk instagram kalau nak mulakan career as content creator sebab algorithm instagram explorer tu agak susah untuk diagak.

Youtube susah, instagram pulak kaki pilih rupa. so platform apa yang senang? of course tiktok. Bagi akulah kan, tiktok ni dia layan semua sama je. Aku baru buat tiktok 3 minggu and sekarang dah ada lebih kurang 50k follower. bagi aku from aku yang bukan siapa siapa, to ada 50k tu quite interesting jugak. Tiktok memang satu platform kalau korang nak kembangkan bakat, boleh pergi situ. Tapi ingat satu benda ni, Tiktok ni manja. dia ibarat budak sekolah yang rambut dia kene gunting dengan cikgu, balik rumah, mak report polis. Itulah tiktok.

3. Equipment

Seterusnya equipment untuk korang record video. Masa aku mulakan hidup as orang yang buat content, aku hanya record video aku pakai phone aku, takde mic, lighting lampu bilik, and edit pakai imovie. Bagi aku equipment ni menang penting. kalau korang tengok youtube channel aku, tengok first 10 videos. mostly korang takkan dengar betul tak? sebab masa tu aku tak kesah langsung pasal sound system. mic takde, bende ni jadikan salah satu punca youtube aku membosankan sikit.

Tapi sampai sekarang, aku memang tak beli any equipment for my youtube. ramai jugak member2 recommend suruh beli sony tu semua, mic yang mahal mahal, tapi bagi aku, selagi boleh pakai , kita pakai. Tapi korang jangan jadi macam aku pulak. Kalau boleh belilah like a proper equipment. At least ada mic beli rm20 kat kedai pon ok dah. Biar kualiti video sampah, tapi sound system orang boleh dengar. lainlah kau buat content gelek gelek, itu takpe kot.

4. Kreatif

Ini paling aku takde sekrang ni. lepas korang dah pilih content apa yang korang nak buat. takkan korang nak bercakap je depan kamera betul tak? kenalah kreatif sikit. Aku memang someone yang tak kreatif. Dalam video video aku, aku hanya pacak kamera dan membebel depan kamera sampai kau takde idea. Kalau boleh dalam content korang buatlah macam intro ( aku dah 70+ video still takde intro ). sebab apa kena ada intro? sebab bila orang bukak video tu, orang akan tau oh ni trademark dia ni. so ada macam satu identitylah.

Kalau nak sembang pasal identity, mungkin ramai tak perasan, tapi mostly dalam video aku kalau korang tengok sampai habis, aku akan buat macam tangan kat kepada "chaww luhh" , "jumpa lagi, byeee" . haa macam tu. tapi benda tu kat outro lah.

5. Konsisten

Katakanlah kau berjaya berkecipung dalam dunia content creator and ada subscribers/followers lebih 10k. whats next? of course korang kena konsisten. benda ni yang aku tengok ramai giveup. Aku pernah down sebab video aku awal2 ada 10 views je. tapi sebab aku konsisten, seminggu 2,3 video. alhamdulillah ada nampak hasil. allah bayar balik semua effort yang aku buat. sampai sekrang aku cuba maintain 2 video seminggu even aku hampir kekeringan idea memikirkan content2 ni.

Kata akhir dari aku, semoga berjaya. #Roadto100k Youtube and Twitter. salam jumpa lagi dalan thread akan datang.
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Assalammualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua ahli DragonForce Malaysia Forum. okay sebenarnya hari ini aku takde nak buat thread pasal apa apa yang pelik. Tapi aku nak share sedikit dan sebanyaklah macam mana nak jadi seorang Content Creator atau retis recik hawau atau influencer di Malaysia ini. Macam yang korang semua sedia maklum, content creator ni merupakan seorang yang akan membuat content content yang menarik dan akan memberi pengaruh yang besar kepada orang ramai. Selain itu, untuk menjadi content creator ni, korang semua kena pilih platform untuk kembangkan bakat korang.

Disini aku akan listkan afew tips lah, aku tak rasa aku someone yang betul untuk sampaikan benda ni, tapi lebih baik aku kongsikan daripada aku biar je benda benda ni terperap dalam kepala otak aku kan.

Disclaimer :- benda ni based on my experience yang tak seberapa ni.

1. Content

Aku ada pegang satu konsep ni, Content is King. first of all korang perlu pilih, genre atau niche apa yang sesuai dengan diri korang. Content ni merupakan benda yang paling penting dalam dunia media sosial. Sebagai contoh aku, Alep Whitehat. Aku memilih content HACKER untuk dipersembahkan kepada orang ramai. Kenapa aku pilih genre atau niche ni? Bukan sebab aku ni pandai dalam bab bab hacking or cybersecurity, tapi lebih kepada aku tengok yang kat malaysia ni takde lagi youtube channel atau content creator yang buat pasal isu ini.

Selain itu, kalau korang nak survive dalam dunia sosial media, korang kena pilih content yang orang lain tak pernah buat lagi. Aku boleh listkan afew contentlah yang mungkin takde lagi orang buat. Korang boleh tengok dekat youtube, content apa yang tak pernah lagi orang buat? macam makan makan dah ramai, short filem dah ada, movie review dah bersepah. Sebagai contoh aku berikan, dalam content korang tu, korang boleh cerita pasal tayar. nampak macam bangang kan? tapi bayangkan kalau ramai nak cari pasal tayar, tapi youtube kau je buat? kan nice tu.

2. Platform

Okay, ini ramai orang confuse sebenarnya. untuk menjadi seorang content creator yang agak berjaya, korang kena pandai pilih platform. Banyak dah platform yang wujud kat media sosial. Contohnya Youtube, Tiktok, Instagram, Twitter dan sewaktu dengannya. Aku kalau nak cerita pasal aku, kenapa at the first place aku pilih youtube, sebenarnya benda ni random je. Aku buat just suka2 and tak expect boleh jadi macam sekrang.

Untuk youtube, from nobody to somebody tu memang susah, unless korang memang ada aura yang kuat untuk terus. Bagi aku, youtube ni akan mengangkat golongan yang ada nama and kalau macam kita yang dari 0, kita kena struggle sikit. Aku boleh suggest korang untuk pakai platform ni kalau korang betul2 kental.

Untuk Instagram pulak, bagi aku instagram akan mengangkat golongan celebrity. Kalau korang perasan kan, mostly artist and celebrity je ada follower berjuta juta. Instafamous pon ratus ribu je follower diorang boleh pergi itu pon lepas buat content gelek gelek. Aku tak syorkan untuk instagram kalau nak mulakan career as content creator sebab algorithm instagram explorer tu agak susah untuk diagak.

Youtube susah, instagram pulak kaki pilih rupa. so platform apa yang senang? of course tiktok. Bagi akulah kan, tiktok ni dia layan semua sama je. Aku baru buat tiktok 3 minggu and sekarang dah ada lebih kurang 50k follower. bagi aku from aku yang bukan siapa siapa, to ada 50k tu quite interesting jugak. Tiktok memang satu platform kalau korang nak kembangkan bakat, boleh pergi situ. Tapi ingat satu benda ni, Tiktok ni manja. dia ibarat budak sekolah yang rambut dia kene gunting dengan cikgu, balik rumah, mak report polis. Itulah tiktok.

3. Equipment

Seterusnya equipment untuk korang record video. Masa aku mulakan hidup as orang yang buat content, aku hanya record video aku pakai phone aku, takde mic, lighting lampu bilik, and edit pakai imovie. Bagi aku equipment ni menang penting. kalau korang tengok youtube channel aku, tengok first 10 videos. mostly korang takkan dengar betul tak? sebab masa tu aku tak kesah langsung pasal sound system. mic takde, bende ni jadikan salah satu punca youtube aku membosankan sikit.

Tapi sampai sekarang, aku memang tak beli any equipment for my youtube. ramai jugak member2 recommend suruh beli sony tu semua, mic yang mahal mahal, tapi bagi aku, selagi boleh pakai , kita pakai. Tapi korang jangan jadi macam aku pulak. Kalau boleh belilah like a proper equipment. At least ada mic beli rm20 kat kedai pon ok dah. Biar kualiti video sampah, tapi sound system orang boleh dengar. lainlah kau buat content gelek gelek, itu takpe kot.

4. Kreatif

Ini paling aku takde sekrang ni. lepas korang dah pilih content apa yang korang nak buat. takkan korang nak bercakap je depan kamera betul tak? kenalah kreatif sikit. Aku memang someone yang tak kreatif. Dalam video video aku, aku hanya pacak kamera dan membebel depan kamera sampai kau takde idea. Kalau boleh dalam content korang buatlah macam intro ( aku dah 70+ video still takde intro ). sebab apa kena ada intro? sebab bila orang bukak video tu, orang akan tau oh ni trademark dia ni. so ada macam satu identitylah.

Kalau nak sembang pasal identity, mungkin ramai tak perasan, tapi mostly dalam video aku kalau korang tengok sampai habis, aku akan buat macam tangan kat kepada "chaww luhh" , "jumpa lagi, byeee" . haa macam tu. tapi benda tu kat outro lah.

5. Konsisten

Katakanlah kau berjaya berkecipung dalam dunia content creator and ada subscribers/followers lebih 10k. whats next? of course korang kena konsisten. benda ni yang aku tengok ramai giveup. Aku pernah down sebab video aku awal2 ada 10 views je. tapi sebab aku konsisten, seminggu 2,3 video. alhamdulillah ada nampak hasil. allah bayar balik semua effort yang aku buat. sampai sekrang aku cuba maintain 2 video seminggu even aku hampir kekeringan idea memikirkan content2 ni.

Kata akhir dari aku, semoga berjaya. #Roadto100k Youtube and Twitter. salam jumpa lagi dalan thread akan datang.
Walaikumussalam wbt @Alep Whitehat

Mantap share ilmu.. Semoga berjaya dimasa akan datang..
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Assalammualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua ahli DragonForce Malaysia Forum. okay sebenarnya hari ini aku takde nak buat thread pasal apa apa yang pelik. Tapi aku nak share sedikit dan sebanyaklah macam mana nak jadi seorang Content Creator atau retis recik hawau atau influencer di Malaysia ini. Macam yang korang semua sedia maklum, content creator ni merupakan seorang yang akan membuat content content yang menarik dan akan memberi pengaruh yang besar kepada orang ramai. Selain itu, untuk menjadi content creator ni, korang semua kena pilih platform untuk kembangkan bakat korang.

Disini aku akan listkan afew tips lah, aku tak rasa aku someone yang betul untuk sampaikan benda ni, tapi lebih baik aku kongsikan daripada aku biar je benda benda ni terperap dalam kepala otak aku kan.

Disclaimer :- benda ni based on my experience yang tak seberapa ni.

1. Content

Aku ada pegang satu konsep ni, Content is King. first of all korang perlu pilih, genre atau niche apa yang sesuai dengan diri korang. Content ni merupakan benda yang paling penting dalam dunia media sosial. Sebagai contoh aku, Alep Whitehat. Aku memilih content HACKER untuk dipersembahkan kepada orang ramai. Kenapa aku pilih genre atau niche ni? Bukan sebab aku ni pandai dalam bab bab hacking or cybersecurity, tapi lebih kepada aku tengok yang kat malaysia ni takde lagi youtube channel atau content creator yang buat pasal isu ini.

Selain itu, kalau korang nak survive dalam dunia sosial media, korang kena pilih content yang orang lain tak pernah buat lagi. Aku boleh listkan afew contentlah yang mungkin takde lagi orang buat. Korang boleh tengok dekat youtube, content apa yang tak pernah lagi orang buat? macam makan makan dah ramai, short filem dah ada, movie review dah bersepah. Sebagai contoh aku berikan, dalam content korang tu, korang boleh cerita pasal tayar. nampak macam bangang kan? tapi bayangkan kalau ramai nak cari pasal tayar, tapi youtube kau je buat? kan nice tu.

2. Platform

Okay, ini ramai orang confuse sebenarnya. untuk menjadi seorang content creator yang agak berjaya, korang kena pandai pilih platform. Banyak dah platform yang wujud kat media sosial. Contohnya Youtube, Tiktok, Instagram, Twitter dan sewaktu dengannya. Aku kalau nak cerita pasal aku, kenapa at the first place aku pilih youtube, sebenarnya benda ni random je. Aku buat just suka2 and tak expect boleh jadi macam sekrang.

Untuk youtube, from nobody to somebody tu memang susah, unless korang memang ada aura yang kuat untuk terus. Bagi aku, youtube ni akan mengangkat golongan yang ada nama and kalau macam kita yang dari 0, kita kena struggle sikit. Aku boleh suggest korang untuk pakai platform ni kalau korang betul2 kental.

Untuk Instagram pulak, bagi aku instagram akan mengangkat golongan celebrity. Kalau korang perasan kan, mostly artist and celebrity je ada follower berjuta juta. Instafamous pon ratus ribu je follower diorang boleh pergi itu pon lepas buat content gelek gelek. Aku tak syorkan untuk instagram kalau nak mulakan career as content creator sebab algorithm instagram explorer tu agak susah untuk diagak.

Youtube susah, instagram pulak kaki pilih rupa. so platform apa yang senang? of course tiktok. Bagi akulah kan, tiktok ni dia layan semua sama je. Aku baru buat tiktok 3 minggu and sekarang dah ada lebih kurang 50k follower. bagi aku from aku yang bukan siapa siapa, to ada 50k tu quite interesting jugak. Tiktok memang satu platform kalau korang nak kembangkan bakat, boleh pergi situ. Tapi ingat satu benda ni, Tiktok ni manja. dia ibarat budak sekolah yang rambut dia kene gunting dengan cikgu, balik rumah, mak report polis. Itulah tiktok.

3. Equipment

Seterusnya equipment untuk korang record video. Masa aku mulakan hidup as orang yang buat content, aku hanya record video aku pakai phone aku, takde mic, lighting lampu bilik, and edit pakai imovie. Bagi aku equipment ni menang penting. kalau korang tengok youtube channel aku, tengok first 10 videos. mostly korang takkan dengar betul tak? sebab masa tu aku tak kesah langsung pasal sound system. mic takde, bende ni jadikan salah satu punca youtube aku membosankan sikit.

Tapi sampai sekarang, aku memang tak beli any equipment for my youtube. ramai jugak member2 recommend suruh beli sony tu semua, mic yang mahal mahal, tapi bagi aku, selagi boleh pakai , kita pakai. Tapi korang jangan jadi macam aku pulak. Kalau boleh belilah like a proper equipment. At least ada mic beli rm20 kat kedai pon ok dah. Biar kualiti video sampah, tapi sound system orang boleh dengar. lainlah kau buat content gelek gelek, itu takpe kot.

4. Kreatif

Ini paling aku takde sekrang ni. lepas korang dah pilih content apa yang korang nak buat. takkan korang nak bercakap je depan kamera betul tak? kenalah kreatif sikit. Aku memang someone yang tak kreatif. Dalam video video aku, aku hanya pacak kamera dan membebel depan kamera sampai kau takde idea. Kalau boleh dalam content korang buatlah macam intro ( aku dah 70+ video still takde intro ). sebab apa kena ada intro? sebab bila orang bukak video tu, orang akan tau oh ni trademark dia ni. so ada macam satu identitylah.

Kalau nak sembang pasal identity, mungkin ramai tak perasan, tapi mostly dalam video aku kalau korang tengok sampai habis, aku akan buat macam tangan kat kepada "chaww luhh" , "jumpa lagi, byeee" . haa macam tu. tapi benda tu kat outro lah.

5. Konsisten

Katakanlah kau berjaya berkecipung dalam dunia content creator and ada subscribers/followers lebih 10k. whats next? of course korang kena konsisten. benda ni yang aku tengok ramai giveup. Aku pernah down sebab video aku awal2 ada 10 views je. tapi sebab aku konsisten, seminggu 2,3 video. alhamdulillah ada nampak hasil. allah bayar balik semua effort yang aku buat. sampai sekrang aku cuba maintain 2 video seminggu even aku hampir kekeringan idea memikirkan content2 ni.

Kata akhir dari aku, semoga berjaya. #Roadto100k Youtube and Twitter. salam jumpa lagi dalan thread akan datang.
Jap nk share
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalammualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua ahli DragonForce Malaysia Forum. okay sebenarnya hari ini aku takde nak buat thread pasal apa apa yang pelik. Tapi aku nak share sedikit dan sebanyaklah macam mana nak jadi seorang Content Creator atau retis recik hawau atau influencer di Malaysia ini. Macam yang korang semua sedia maklum, content creator ni merupakan seorang yang akan membuat content content yang menarik dan akan memberi pengaruh yang besar kepada orang ramai. Selain itu, untuk menjadi content creator ni, korang semua kena pilih platform untuk kembangkan bakat korang.

Disini aku akan listkan afew tips lah, aku tak rasa aku someone yang betul untuk sampaikan benda ni, tapi lebih baik aku kongsikan daripada aku biar je benda benda ni terperap dalam kepala otak aku kan.

Disclaimer :- benda ni based on my experience yang tak seberapa ni.

1. Content

Aku ada pegang satu konsep ni, Content is King. first of all korang perlu pilih, genre atau niche apa yang sesuai dengan diri korang. Content ni merupakan benda yang paling penting dalam dunia media sosial. Sebagai contoh aku, Alep Whitehat. Aku memilih content HACKER untuk dipersembahkan kepada orang ramai. Kenapa aku pilih genre atau niche ni? Bukan sebab aku ni pandai dalam bab bab hacking or cybersecurity, tapi lebih kepada aku tengok yang kat malaysia ni takde lagi youtube channel atau content creator yang buat pasal isu ini.

Selain itu, kalau korang nak survive dalam dunia sosial media, korang kena pilih content yang orang lain tak pernah buat lagi. Aku boleh listkan afew contentlah yang mungkin takde lagi orang buat. Korang boleh tengok dekat youtube, content apa yang tak pernah lagi orang buat? macam makan makan dah ramai, short filem dah ada, movie review dah bersepah. Sebagai contoh aku berikan, dalam content korang tu, korang boleh cerita pasal tayar. nampak macam bangang kan? tapi bayangkan kalau ramai nak cari pasal tayar, tapi youtube kau je buat? kan nice tu.

2. Platform

Okay, ini ramai orang confuse sebenarnya. untuk menjadi seorang content creator yang agak berjaya, korang kena pandai pilih platform. Banyak dah platform yang wujud kat media sosial. Contohnya Youtube, Tiktok, Instagram, Twitter dan sewaktu dengannya. Aku kalau nak cerita pasal aku, kenapa at the first place aku pilih youtube, sebenarnya benda ni random je. Aku buat just suka2 and tak expect boleh jadi macam sekrang.

Untuk youtube, from nobody to somebody tu memang susah, unless korang memang ada aura yang kuat untuk terus. Bagi aku, youtube ni akan mengangkat golongan yang ada nama and kalau macam kita yang dari 0, kita kena struggle sikit. Aku boleh suggest korang untuk pakai platform ni kalau korang betul2 kental.

Untuk Instagram pulak, bagi aku instagram akan mengangkat golongan celebrity. Kalau korang perasan kan, mostly artist and celebrity je ada follower berjuta juta. Instafamous pon ratus ribu je follower diorang boleh pergi itu pon lepas buat content gelek gelek. Aku tak syorkan untuk instagram kalau nak mulakan career as content creator sebab algorithm instagram explorer tu agak susah untuk diagak.

Youtube susah, instagram pulak kaki pilih rupa. so platform apa yang senang? of course tiktok. Bagi akulah kan, tiktok ni dia layan semua sama je. Aku baru buat tiktok 3 minggu and sekarang dah ada lebih kurang 50k follower. bagi aku from aku yang bukan siapa siapa, to ada 50k tu quite interesting jugak. Tiktok memang satu platform kalau korang nak kembangkan bakat, boleh pergi situ. Tapi ingat satu benda ni, Tiktok ni manja. dia ibarat budak sekolah yang rambut dia kene gunting dengan cikgu, balik rumah, mak report polis. Itulah tiktok.

3. Equipment

Seterusnya equipment untuk korang record video. Masa aku mulakan hidup as orang yang buat content, aku hanya record video aku pakai phone aku, takde mic, lighting lampu bilik, and edit pakai imovie. Bagi aku equipment ni menang penting. kalau korang tengok youtube channel aku, tengok first 10 videos. mostly korang takkan dengar betul tak? sebab masa tu aku tak kesah langsung pasal sound system. mic takde, bende ni jadikan salah satu punca youtube aku membosankan sikit.

Tapi sampai sekarang, aku memang tak beli any equipment for my youtube. ramai jugak member2 recommend suruh beli sony tu semua, mic yang mahal mahal, tapi bagi aku, selagi boleh pakai , kita pakai. Tapi korang jangan jadi macam aku pulak. Kalau boleh belilah like a proper equipment. At least ada mic beli rm20 kat kedai pon ok dah. Biar kualiti video sampah, tapi sound system orang boleh dengar. lainlah kau buat content gelek gelek, itu takpe kot.

4. Kreatif

Ini paling aku takde sekrang ni. lepas korang dah pilih content apa yang korang nak buat. takkan korang nak bercakap je depan kamera betul tak? kenalah kreatif sikit. Aku memang someone yang tak kreatif. Dalam video video aku, aku hanya pacak kamera dan membebel depan kamera sampai kau takde idea. Kalau boleh dalam content korang buatlah macam intro ( aku dah 70+ video still takde intro ). sebab apa kena ada intro? sebab bila orang bukak video tu, orang akan tau oh ni trademark dia ni. so ada macam satu identitylah.

Kalau nak sembang pasal identity, mungkin ramai tak perasan, tapi mostly dalam video aku kalau korang tengok sampai habis, aku akan buat macam tangan kat kepada "chaww luhh" , "jumpa lagi, byeee" . haa macam tu. tapi benda tu kat outro lah.

5. Konsisten

Katakanlah kau berjaya berkecipung dalam dunia content creator and ada subscribers/followers lebih 10k. whats next? of course korang kena konsisten. benda ni yang aku tengok ramai giveup. Aku pernah down sebab video aku awal2 ada 10 views je. tapi sebab aku konsisten, seminggu 2,3 video. alhamdulillah ada nampak hasil. allah bayar balik semua effort yang aku buat. sampai sekrang aku cuba maintain 2 video seminggu even aku hampir kekeringan idea memikirkan content2 ni.

Kata akhir dari aku, semoga berjaya. #Roadto100k Youtube and Twitter. salam jumpa lagi dalan thread akan datang.
Mantap perkongsian...😉 Rambut panjang x pe ke?personaliti memain peranan ke?
 

White OWLHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
203
264
DragonCoin
5,774.00
Assalammualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua ahli DragonForce Malaysia Forum. okay sebenarnya hari ini aku takde nak buat thread pasal apa apa yang pelik. Tapi aku nak share sedikit dan sebanyaklah macam mana nak jadi seorang Content Creator atau retis recik hawau atau influencer di Malaysia ini. Macam yang korang semua sedia maklum, content creator ni merupakan seorang yang akan membuat content content yang menarik dan akan memberi pengaruh yang besar kepada orang ramai. Selain itu, untuk menjadi content creator ni, korang semua kena pilih platform untuk kembangkan bakat korang.

Disini aku akan listkan afew tips lah, aku tak rasa aku someone yang betul untuk sampaikan benda ni, tapi lebih baik aku kongsikan daripada aku biar je benda benda ni terperap dalam kepala otak aku kan.

Disclaimer :- benda ni based on my experience yang tak seberapa ni.

1. Content

Aku ada pegang satu konsep ni, Content is King. first of all korang perlu pilih, genre atau niche apa yang sesuai dengan diri korang. Content ni merupakan benda yang paling penting dalam dunia media sosial. Sebagai contoh aku, Alep Whitehat. Aku memilih content HACKER untuk dipersembahkan kepada orang ramai. Kenapa aku pilih genre atau niche ni? Bukan sebab aku ni pandai dalam bab bab hacking or cybersecurity, tapi lebih kepada aku tengok yang kat malaysia ni takde lagi youtube channel atau content creator yang buat pasal isu ini.

Selain itu, kalau korang nak survive dalam dunia sosial media, korang kena pilih content yang orang lain tak pernah buat lagi. Aku boleh listkan afew contentlah yang mungkin takde lagi orang buat. Korang boleh tengok dekat youtube, content apa yang tak pernah lagi orang buat? macam makan makan dah ramai, short filem dah ada, movie review dah bersepah. Sebagai contoh aku berikan, dalam content korang tu, korang boleh cerita pasal tayar. nampak macam bangang kan? tapi bayangkan kalau ramai nak cari pasal tayar, tapi youtube kau je buat? kan nice tu.

2. Platform

Okay, ini ramai orang confuse sebenarnya. untuk menjadi seorang content creator yang agak berjaya, korang kena pandai pilih platform. Banyak dah platform yang wujud kat media sosial. Contohnya Youtube, Tiktok, Instagram, Twitter dan sewaktu dengannya. Aku kalau nak cerita pasal aku, kenapa at the first place aku pilih youtube, sebenarnya benda ni random je. Aku buat just suka2 and tak expect boleh jadi macam sekrang.

Untuk youtube, from nobody to somebody tu memang susah, unless korang memang ada aura yang kuat untuk terus. Bagi aku, youtube ni akan mengangkat golongan yang ada nama and kalau macam kita yang dari 0, kita kena struggle sikit. Aku boleh suggest korang untuk pakai platform ni kalau korang betul2 kental.

Untuk Instagram pulak, bagi aku instagram akan mengangkat golongan celebrity. Kalau korang perasan kan, mostly artist and celebrity je ada follower berjuta juta. Instafamous pon ratus ribu je follower diorang boleh pergi itu pon lepas buat content gelek gelek. Aku tak syorkan untuk instagram kalau nak mulakan career as content creator sebab algorithm instagram explorer tu agak susah untuk diagak.

Youtube susah, instagram pulak kaki pilih rupa. so platform apa yang senang? of course tiktok. Bagi akulah kan, tiktok ni dia layan semua sama je. Aku baru buat tiktok 3 minggu and sekarang dah ada lebih kurang 50k follower. bagi aku from aku yang bukan siapa siapa, to ada 50k tu quite interesting jugak. Tiktok memang satu platform kalau korang nak kembangkan bakat, boleh pergi situ. Tapi ingat satu benda ni, Tiktok ni manja. dia ibarat budak sekolah yang rambut dia kene gunting dengan cikgu, balik rumah, mak report polis. Itulah tiktok.

3. Equipment

Seterusnya equipment untuk korang record video. Masa aku mulakan hidup as orang yang buat content, aku hanya record video aku pakai phone aku, takde mic, lighting lampu bilik, and edit pakai imovie. Bagi aku equipment ni menang penting. kalau korang tengok youtube channel aku, tengok first 10 videos. mostly korang takkan dengar betul tak? sebab masa tu aku tak kesah langsung pasal sound system. mic takde, bende ni jadikan salah satu punca youtube aku membosankan sikit.

Tapi sampai sekarang, aku memang tak beli any equipment for my youtube. ramai jugak member2 recommend suruh beli sony tu semua, mic yang mahal mahal, tapi bagi aku, selagi boleh pakai , kita pakai. Tapi korang jangan jadi macam aku pulak. Kalau boleh belilah like a proper equipment. At least ada mic beli rm20 kat kedai pon ok dah. Biar kualiti video sampah, tapi sound system orang boleh dengar. lainlah kau buat content gelek gelek, itu takpe kot.

4. Kreatif

Ini paling aku takde sekrang ni. lepas korang dah pilih content apa yang korang nak buat. takkan korang nak bercakap je depan kamera betul tak? kenalah kreatif sikit. Aku memang someone yang tak kreatif. Dalam video video aku, aku hanya pacak kamera dan membebel depan kamera sampai kau takde idea. Kalau boleh dalam content korang buatlah macam intro ( aku dah 70+ video still takde intro ). sebab apa kena ada intro? sebab bila orang bukak video tu, orang akan tau oh ni trademark dia ni. so ada macam satu identitylah.

Kalau nak sembang pasal identity, mungkin ramai tak perasan, tapi mostly dalam video aku kalau korang tengok sampai habis, aku akan buat macam tangan kat kepada "chaww luhh" , "jumpa lagi, byeee" . haa macam tu. tapi benda tu kat outro lah.

5. Konsisten

Katakanlah kau berjaya berkecipung dalam dunia content creator and ada subscribers/followers lebih 10k. whats next? of course korang kena konsisten. benda ni yang aku tengok ramai giveup. Aku pernah down sebab video aku awal2 ada 10 views je. tapi sebab aku konsisten, seminggu 2,3 video. alhamdulillah ada nampak hasil. allah bayar balik semua effort yang aku buat. sampai sekrang aku cuba maintain 2 video seminggu even aku hampir kekeringan idea memikirkan content2 ni.

Kata akhir dari aku, semoga berjaya. #Roadto100k Youtube and Twitter. salam jumpa lagi dalan thread akan datang.
Nice 👍