Information Waktu Imsak dan Berbuka Puasa

Show informational about something

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.


Kalau hangpa perasan, tiap-tiap tahun mesti ada kes camni..

Sekarang ni dah tahun 2023 kot.. 3 tahun dah berlalu sejak Wawasan 2020 yang kita dok tunggu bertahun-tahun dulu tu. Dan aku yakin, majoriti dah ada smartphone sorang satu, so gunakan la peranti pintar tu dengan sebaiknya.


Time Setting / Tetapan Jam

Pastikan jam dekat phone tu di-set-kan secara automatik. Tak payah gatal-gatal set sendiri, konon-konon nak ikut bagi sama dengan jam IKEA kat dinding rumah tu..
KGkTIrA.png

Aplikasi Waktu Solat

if2n337.png
bcMcfMG.png

Jangan main download je mana-mana apps waktu solat, sebab ada sesetengah tu tak ikut JAKIM punya takwim.

Portal/Website Waktu Solat

Dan kalau taknak install apps, bookmark je kat phone tu portal e-Solat dari JAKIM, senang nak rujuk:

E-Solat


8hvbMvF.png

Jadual Imsak/Berbuka


Ovmg5oF.png


Sudah-sudah la dengan budaya dok "terjengoi-jengoi" kat kedai makan sebab nak tengok orang lain dah start berbuka atau belum. Kalau dia terawal, dah tak pasal dengan hangpa sekali batal puasa. Naya Pak Karim! (tiada kena mengena dengan insan bernama Karim)​

ps - Apps tu jangan plak pi buang lepas habis Ramadhan.. 😏



Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum.
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
352
5,963
DragonCoin
734,361.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum.


Kalau hangpa perasan, tiap-tiap tahun mesti ada kes camni..

Sekarang ni dah tahun 2023 kot.. 3 tahun dah berlalu sejak Wawasan 2020 yang kita dok tunggu bertahun-tahun dulu tu. Dan aku yakin, majoriti dah ada smartphone sorang satu, so gunakan la peranti pintar tu dengan sebaiknya.


Time Setting / Tetapan Jam

Pastikan jam dekat phone tu di-set-kan secara automatik. Tak payah gatal-gatal set sendiri, konon-konon nak ikut bagi sama dengan jam IKEA kat dinding rumah tu..
KGkTIrA.png

Aplikasi Waktu Solat

if2n337.png
bcMcfMG.png

Jangan main download je mana-mana apps waktu solat, sebab ada sesetengah tu tak ikut JAKIM punya takwim.

Portal/Website Waktu Solat

Dan kalau taknak install apps, bookmark je kat phone tu portal e-Solat dari JAKIM, senang nak rujuk:

E-Solat


8hvbMvF.png

Jadual Imsak/Berbuka


Ovmg5oF.png


Sudah-sudah la dengan budaya dok "terjengoi-jengoi" kat kedai makan sebab nak tengok orang lain dah start berbuka atau belum. Kalau dia terawal, dah tak pasal dengan hangpa sekali batal puasa. Naya Pak Karim! (tiada kena mengena dengan insan bernama Karim)​

ps - Apps tu jangan plak pi buang lepas habis Ramadhan.. 😏



Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum.
Wa'alaikumsalam wbt guru @hotfloppy
terima kasih dengan perkongsian
🤩🤩🤩

sebenarnya..ada jer yang menganggap remeh tentang masa berbuka mahupun bersahur..(termasuk la dgn yg tngah Komen ni🤭)..

langit kek luar dah golap..hujan lak tu..
torkobil2 mato pas bangun tido..
tak kan dah nak Maghrib?..
bolum sompat nengok jam..
azan dah berkomandang..
tpi pasal kek dapur sonyap sunyi?..
xado tanda2 kewujudan oghang even seekor kucing..

"..ahh..ni baghu nak asar"..sore opah pocah kek tolingo..
"erkkk.."

Pengajaran..tengok ea jam tu botul2..jangan nak ngikut yoo lapar porut tu..🤭
Selamat Berpuasa and Selamat berhujung Minggu..
 

kwafeLt

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Aug 2022
116
2,997
Lodging Mahfuzah
DragonCoin
102,137.00
Fire Red Dragon
Frost Dragon
terima kaseh, informasi yg menarik~
..
dulu pernah terlintas di hati untuk buat mini widget atau web-apps waktu solat, tetapi saya masih tercari-cari dan belum-jumpa link realtime API (database-waktu-solat) dalam bentuk JSON.. 🧐
 
  • Love
Reactions: Kisuke_Baji

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,555
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Assalamualaikum.


Kalau hangpa perasan, tiap-tiap tahun mesti ada kes camni..

Sekarang ni dah tahun 2023 kot.. 3 tahun dah berlalu sejak Wawasan 2020 yang kita dok tunggu bertahun-tahun dulu tu. Dan aku yakin, majoriti dah ada smartphone sorang satu, so gunakan la peranti pintar tu dengan sebaiknya.


Time Setting / Tetapan Jam

Pastikan jam dekat phone tu di-set-kan secara automatik. Tak payah gatal-gatal set sendiri, konon-konon nak ikut bagi sama dengan jam IKEA kat dinding rumah tu..
KGkTIrA.png

Aplikasi Waktu Solat

if2n337.png
bcMcfMG.png

Jangan main download je mana-mana apps waktu solat, sebab ada sesetengah tu tak ikut JAKIM punya takwim.

Portal/Website Waktu Solat

Dan kalau taknak install apps, bookmark je kat phone tu portal e-Solat dari JAKIM, senang nak rujuk:

E-Solat


8hvbMvF.png

Jadual Imsak/Berbuka


Ovmg5oF.png


Sudah-sudah la dengan budaya dok "terjengoi-jengoi" kat kedai makan sebab nak tengok orang lain dah start berbuka atau belum. Kalau dia terawal, dah tak pasal dengan hangpa sekali batal puasa. Naya Pak Karim! (tiada kena mengena dengan insan bernama Karim)​

ps - Apps tu jangan plak pi buang lepas habis Ramadhan.. 😏



Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum.
baik bang, ingat ada makan2 tadi. baru nak suruh @Fatallerror89 azan kan..