Information πŸŒŸ #2 [ILMUWAN ISLAM IDOLA SAYA] - Ibnu Sina (Avicenna)

Show informational about something

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,473
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Skulls_of_Avicenna.jpg


Salam Jumaat
Assalamualaikum kepada pembaca forum DragonForce Malaysia yang hebat-hebat belaka


Ini ialah thread kesinambungan siri thread ILMUWAN ISLAM IDOLA SAYA. Lama juga selang masa daripada thread pertama (26 Ogos 2021) πŸ˜…. Bagi siapa yang belum membaca thread pertama, bolehlah berbuat demikian:


Sebelum tu nak bagi cadangan sikitlah untuk buka muzik ni, bagi semangat sikit baca πŸ’ͺ:


Tanpa berbasa-basi lagi, saya perkenalkan ilmuwan yang kedua:

#2 Ibnu Sina (Avicenna)​

1950_%22Avicenna%22_stamp_of_Iran.jpg


❓Ibnu Sina (980M - 1037M) juga dikenali dengan nama Abu Ali Sina, Pour Sina (Farsi), dan lebih dikenali di Barat sebagai Avicenna (nama yang di'Latin'kan). Sina sebenarnya bukan nama ayah kepada beliau tetapi keturunan jauh di atasnya. Nama sebenar beliau ialah:

Abu Ali al-Husayn bin Abdullah ibn al-Hasan bin Ali bin Sīnā al-Balkhi al-Bukhari

πŸ₯‡Ibnu Sina hidup pada zaman kegemilangan Islam (Islamic Golden Age), di mana penyelidikan daripada penterjemahan teks-teks ilmu daripada wilayah Byzantin Yunani-Rumi, Farsi dan India diadakan secara besar-besaran. Beliau ada akses ke perpustakaan agung di Balkh, Khwarezm, Gorgan, Rey, Isfahan dan Hamadan.

1280px-Transoxiana_8th_century.svg.png


Ayah Ibnu Sina, Abdullah ni seorang gabenor, orang kerajaan. Keluarga beliau berpindah ke Bukhara sewaktu Ibnu Sina kecil. Bukhara ni pula tempat orang bijak pandai datang bertandang. πŸ’¬ Memang pusat ilmulah.

Apa yang menariknya, ayah dan abang/adik Ibnu Sina beralih arah ke kepercayaan Ismailiyyah tetapi Ibnu Sina tidak. Dia tetap mengikut sunni bermazhab Hanafi.

640px-Persian_Scholar_pavilion_in_Viena_UN_(Avicenna).jpg

Perkembangan ilmu beliau secara kronologi:​

1. 10 tahun, beliau telah menjadi hafiz al-Quran. πŸ“–

2. Dihantar kepada seorang pekedai runcit India untuk belajar aritmetik. βž•βž–

3. Diajar undang-undang oleh seorang juri* Hanafi, Ismail al-Zahid. πŸ‘¨β€βš–οΈβš–οΈ

4. Ayah beliau mengundang doktor dan ahli falsafah Abu Abdallah al-Natili ke rumah mereka untuk mengajar Ibnu Sina. πŸ‘¨β€βš•οΈπŸ’‰

Mereka berdua mengkaji:
i. Isagoge oleh Porphyry
ii. Categories oleh Aristotle

5. Selepas Ibnu Sina habis baca:
i. Almagest oleh Ptolemy
ii. Elements oleh Euclid,

al-Natili menyuruh Ibnu Sina meneruskan pengkajian beliau secara bebas.

6. 18 tahun, beliau telah arif dalam sains Yunani. 🌟

* Juri di sini bermaksud orang yang pakar dalam undang-undang, jurist, jurisprudence

R2l9C.jpg

Teologi:​

Ibnu Sina merupakan seorang Muslim yang taat dan mencari cara untuk berjumpa titik temu antara falsafah yang rasional dan teologi Islam. Tujuan beliau adalah untuk membuktikan kewujudan Tuhan dan penciptaan-Nya secara saintifik dan melalui hujah dan logik. πŸͺŸ

Pandangan Ibnu Sina dalam teologi dan falsafah Islam sangat terkenal sehingga menjadi asas silibus pembelajaran di sekolah-sekolah agama sehingga abad ke-19.​

1024px-Canons_of_medicine.JPG

Qanun fit-Tibb:​

Bagi yang pernah mendengar Ibnu Sina dan membaca sedikit tentang beliau pasti pernah mendengar karya beliau yang paling terkenal ini, Qanun fit-Tibb (Kanun Perubatan). Di sini, kita juga dapat melihat perkataan Inggeris yang digunakan, canon, yang diambil daripada perkataan Arab, qanun, bererti ensiklopedia. πŸ“š

Melayu juga ada menggunakan perkataan ini. ❔Contohnya, Hukum Kanun Melaka, Hukum Kanun Pahang, Hukum Kanun Brunei dan sebagainya.

Ibnu Sina mengarang lima jilid daripada kanun tersebut. Kanun itu digunakan sebagai buku teks standard dalam sains perubatan di dunia Islam dan Eropah sehingga abad ke-18.

Beliau juga ada mengarang sebuah lagi kitab bertajuk 'as-Syifa' (Penyembuhan/Penawar) yang mengandungi pelbagai ilmu daripada segenap bidang:

1. Sains bumi (geologi)
2. Falsafah sains
3. Logik
4. Fizik
5. Psikologi

Bidang-bidang lain yang juga diterokai oleh beliau:

1. Astronomi dan penolakan astrologi
2. Kimia
3. Puisi

TajikistanP17-20Somoni-1999(2000)-donatedsb_f.jpg

Ibnu Sina, tokoh utama yang dilambangkan dalam mata wang somoni Tajikistan

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca rajutan ini. Jadi, dengan ini, saya akhiri thread ini.

avicenna.png


Assalamualaikum


 

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Skulls_of_Avicenna.jpg


Salam Jumaat
Assalamualaikum kepada pembaca forum DragonForce Malaysia yang hebat-hebat belaka


Ini ialah thread kesinambungan siri thread ILMUWAN ISLAM IDOLA SAYA. Lama juga selang masa daripada thread pertama (26 Ogos 2021) πŸ˜…. Bagi siapa yang belum membaca thread pertama, bolehlah berbuat demikian:


Sebelum tu nak bagi cadangan sikitlah untuk buka muzik ni, bagi semangat sikit baca πŸ’ͺ:


Tanpa berbasa-basi lagi, saya perkenalkan ilmuwan yang kedua:

#2 Ibnu Sina (Avicenna)​

1950_%22Avicenna%22_stamp_of_Iran.jpg


❓Ibnu Sina (980M - 1037M) juga dikenali dengan nama Abu Ali Sina, Pour Sina (Farsi), dan lebih dikenali di Barat sebagai Avicenna (nama yang di'Latin'kan). Sina sebenarnya bukan nama ayah kepada beliau tetapi keturunan jauh di atasnya. Nama sebenar beliau ialah:

Abu Ali al-Husayn bin Abdullah ibn al-Hasan bin Ali bin Sīnā al-Balkhi al-Bukhari

πŸ₯‡Ibnu Sina hidup pada zaman kegemilangan Islam (Islamic Golden Age), di mana penyelidikan daripada penterjemahan teks-teks ilmu daripada wilayah Byzantin Yunani-Rumi, Farsi dan India diadakan secara besar-besaran. Beliau ada akses ke perpustakaan agung di Balkh, Khwarezm, Gorgan, Rey, Isfahan dan Hamadan.

1280px-Transoxiana_8th_century.svg.png


Ayah Ibnu Sina, Abdullah ni seorang gabenor, orang kerajaan. Keluarga beliau berpindah ke Bukhara sewaktu Ibnu Sina kecil. Bukhara ni pula tempat orang bijak pandai datang bertandang. πŸ’¬ Memang pusat ilmulah.

Apa yang menariknya, ayah dan abang/adik Ibnu Sina beralih arah ke kepercayaan Ismailiyyah tetapi Ibnu Sina tidak. Dia tetap mengikut sunni bermazhab Hanafi.

640px-Persian_Scholar_pavilion_in_Viena_UN_(Avicenna).jpg

Perkembangan ilmu beliau secara kronologi:​

1. 10 tahun, beliau telah menjadi hafiz al-Quran. πŸ“–

2. Dihantar kepada seorang pekedai runcit India untuk belajar aritmetik. βž•βž–

3. Diajar undang-undang oleh seorang juri* Hanafi, Ismail al-Zahid. πŸ‘¨β€βš–οΈβš–οΈ

4. Ayah beliau mengundang doktor dan ahli falsafah Abu Abdallah al-Natili ke rumah mereka untuk mengajar Ibnu Sina. πŸ‘¨β€βš•οΈπŸ’‰

Mereka berdua mengkaji:
i. Isagoge oleh Porphyry
ii. Categories oleh Aristotle

5. Selepas Ibnu Sina habis baca:
i. Almagest oleh Ptolemy
ii. Elements oleh Euclid,

al-Natili menyuruh Ibnu Sina meneruskan pengkajian beliau secara bebas.

6. 18 tahun, beliau telah arif dalam sains Yunani. 🌟

* Juri di sini bermaksud orang yang pakar dalam undang-undang, jurist, jurisprudence

R2l9C.jpg

Teologi:​

Ibnu Sina merupakan seorang Muslim yang taat dan mencari cara untuk berjumpa titik temu antara falsafah yang rasional dan teologi Islam. Tujuan beliau adalah untuk membuktikan kewujudan Tuhan dan penciptaan-Nya secara saintifik dan melalui hujah dan logik. πŸͺŸ

Pandangan Ibnu Sina dalam teologi dan falsafah Islam sangat terkenal sehingga menjadi asas silibus pembelajaran di sekolah-sekolah agama sehingga abad ke-19.​

1024px-Canons_of_medicine.JPG

Qanun fit-Tibb:​

Bagi yang pernah mendengar Ibnu Sina dan membaca sedikit tentang beliau pasti pernah mendengar karya beliau yang paling terkenal ini, Qanun fit-Tibb (Kanun Perubatan). Di sini, kita juga dapat melihat perkataan Inggeris yang digunakan, canon, yang diambil daripada perkataan Arab, qanun, bererti ensiklopedia. πŸ“š

Melayu juga ada menggunakan perkataan ini. ❔Contohnya, Hukum Kanun Melaka, Hukum Kanun Pahang, Hukum Kanun Brunei dan sebagainya.

Ibnu Sina mengarang lima jilid daripada kanun tersebut. Kanun itu digunakan sebagai buku teks standard dalam sains perubatan di dunia Islam dan Eropah sehingga abad ke-18.

Beliau juga ada mengarang sebuah lagi kitab bertajuk 'as-Syifa' (Penyembuhan/Penawar) yang mengandungi pelbagai ilmu daripada segenap bidang:

1. Sains bumi (geologi)
2. Falsafah sains
3. Logik
4. Fizik
5. Psikologi

Bidang-bidang lain yang juga diterokai oleh beliau:

1. Astronomi dan penolakan astrologi
2. Kimia
3. Puisi

TajikistanP17-20Somoni-1999(2000)-donatedsb_f.jpg

Ibnu Sina, tokoh utama yang dilambangkan dalam mata wang somoni Tajikistan

Jadi, dengan ini, saya akhiri thread ini.​


Assalamualaikum


Waalaikumsalam , terima kasih ya Sub Mod Shah untuk perkongsian ilmu berkenaan tokoh ilmuwan Islam kita , iaitu Ibnu Sina ✨✨
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,474
36,642
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,898.00
Skulls_of_Avicenna.jpg


Salam Jumaat
Assalamualaikum kepada pembaca forum DragonForce Malaysia yang hebat-hebat belaka


Ini ialah thread kesinambungan siri thread ILMUWAN ISLAM IDOLA SAYA. Lama juga selang masa daripada thread pertama (26 Ogos 2021) πŸ˜…. Bagi siapa yang belum membaca thread pertama, bolehlah berbuat demikian:


Sebelum tu nak bagi cadangan sikitlah untuk buka muzik ni, bagi semangat sikit baca πŸ’ͺ:


Tanpa berbasa-basi lagi, saya perkenalkan ilmuwan yang kedua:

#2 Ibnu Sina (Avicenna)​

1950_%22Avicenna%22_stamp_of_Iran.jpg


❓Ibnu Sina (980M - 1037M) juga dikenali dengan nama Abu Ali Sina, Pour Sina (Farsi), dan lebih dikenali di Barat sebagai Avicenna (nama yang di'Latin'kan). Sina sebenarnya bukan nama ayah kepada beliau tetapi keturunan jauh di atasnya. Nama sebenar beliau ialah:

Abu Ali al-Husayn bin Abdullah ibn al-Hasan bin Ali bin Sīnā al-Balkhi al-Bukhari

πŸ₯‡Ibnu Sina hidup pada zaman kegemilangan Islam (Islamic Golden Age), di mana penyelidikan daripada penterjemahan teks-teks ilmu daripada wilayah Byzantin Yunani-Rumi, Farsi dan India diadakan secara besar-besaran. Beliau ada akses ke perpustakaan agung di Balkh, Khwarezm, Gorgan, Rey, Isfahan dan Hamadan.

1280px-Transoxiana_8th_century.svg.png


Ayah Ibnu Sina, Abdullah ni seorang gabenor, orang kerajaan. Keluarga beliau berpindah ke Bukhara sewaktu Ibnu Sina kecil. Bukhara ni pula tempat orang bijak pandai datang bertandang. πŸ’¬ Memang pusat ilmulah.

Apa yang menariknya, ayah dan abang/adik Ibnu Sina beralih arah ke kepercayaan Ismailiyyah tetapi Ibnu Sina tidak. Dia tetap mengikut sunni bermazhab Hanafi.

640px-Persian_Scholar_pavilion_in_Viena_UN_(Avicenna).jpg

Perkembangan ilmu beliau secara kronologi:​

1. 10 tahun, beliau telah menjadi hafiz al-Quran. πŸ“–

2. Dihantar kepada seorang pekedai runcit India untuk belajar aritmetik. βž•βž–

3. Diajar undang-undang oleh seorang juri* Hanafi, Ismail al-Zahid. πŸ‘¨β€βš–οΈβš–οΈ

4. Ayah beliau mengundang doktor dan ahli falsafah Abu Abdallah al-Natili ke rumah mereka untuk mengajar Ibnu Sina. πŸ‘¨β€βš•οΈπŸ’‰

Mereka berdua mengkaji:
i. Isagoge oleh Porphyry
ii. Categories oleh Aristotle

5. Selepas Ibnu Sina habis baca:
i. Almagest oleh Ptolemy
ii. Elements oleh Euclid,

al-Natili menyuruh Ibnu Sina meneruskan pengkajian beliau secara bebas.

6. 18 tahun, beliau telah arif dalam sains Yunani. 🌟

* Juri di sini bermaksud orang yang pakar dalam undang-undang, jurist, jurisprudence

R2l9C.jpg

Teologi:​

Ibnu Sina merupakan seorang Muslim yang taat dan mencari cara untuk berjumpa titik temu antara falsafah yang rasional dan teologi Islam. Tujuan beliau adalah untuk membuktikan kewujudan Tuhan dan penciptaan-Nya secara saintifik dan melalui hujah dan logik. πŸͺŸ

Pandangan Ibnu Sina dalam teologi dan falsafah Islam sangat terkenal sehingga menjadi asas silibus pembelajaran di sekolah-sekolah agama sehingga abad ke-19.​

1024px-Canons_of_medicine.JPG

Qanun fit-Tibb:​

Bagi yang pernah mendengar Ibnu Sina dan membaca sedikit tentang beliau pasti pernah mendengar karya beliau yang paling terkenal ini, Qanun fit-Tibb (Kanun Perubatan). Di sini, kita juga dapat melihat perkataan Inggeris yang digunakan, canon, yang diambil daripada perkataan Arab, qanun, bererti ensiklopedia. πŸ“š

Melayu juga ada menggunakan perkataan ini. ❔Contohnya, Hukum Kanun Melaka, Hukum Kanun Pahang, Hukum Kanun Brunei dan sebagainya.

Ibnu Sina mengarang lima jilid daripada kanun tersebut. Kanun itu digunakan sebagai buku teks standard dalam sains perubatan di dunia Islam dan Eropah sehingga abad ke-18.

Beliau juga ada mengarang sebuah lagi kitab bertajuk 'as-Syifa' (Penyembuhan/Penawar) yang mengandungi pelbagai ilmu daripada segenap bidang:

1. Sains bumi (geologi)
2. Falsafah sains
3. Logik
4. Fizik
5. Psikologi

Bidang-bidang lain yang juga diterokai oleh beliau:

1. Astronomi dan penolakan astrologi
2. Kimia
3. Puisi

TajikistanP17-20Somoni-1999(2000)-donatedsb_f.jpg

Ibnu Sina, tokoh utama yang dilambangkan dalam mata wang somoni Tajikistan

Jadi, dengan ini, saya akhiri thread ini.​


Assalamualaikum


Waalaikumussalam wbt tq ..ilmu yg baik utk kami semua
 

Makmoor

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Aug 2021
120
5,133
DragonCoin
214,982.00
Tart Nenas
Alhamdulillah 🀩
Baguslah thread ii di forum ni.
Niat, dapat. Niat, dapat.
Fikirlah tajuk apa pun,
Mesti dapat. :LOL:
Jzk khair for this thread.
Baarakallahufiikum. (y)
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,285
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Waalaikumussalam.

Padat dengan maklumat dan ilmu. Cari dalam google pun tak sepadat macam ni. Ini mesti daripada pembacaan buku kan? Sepatutnya saya ambil maklumat dari sini saja waktu buat poster tokoh Islam haritu hmm. Next thread, tokoh wanita; Maeriam Al-Astrulabi please.

Terima kasih atas ilmu dan perkongsiannya. Baarakallahufeek.
 
Last edited:

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,473
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Waalaikumsalam , terima kasih ya Sub Mod Shah untuk perkongsian ilmu berkenaan tokoh ilmuwan Islam kita , iaitu Ibnu Sina ✨✨
Waalaikumussalam wbt tq ..ilmu yg baik utk kami semua
Terima kasih ats perkongsian yang sangat menarik ✨
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca πŸ˜„
Alhamdulillah 🀩
Baguslah thread ii di forum ni.
Niat, dapat. Niat, dapat.
Fikirlah tajuk apa pun,
Mesti dapat. :LOL:
Jzk khair for this thread.
Baarakallahufiikum. (y)
Macam syurga pulak niat dapat :LOL:
Waalaikumussalam.

Padat dengan maklumat dan ilmu. Cari dalam google pun tak sepadat macam ni. Ini mesti daripada pembacaan buku kan? Sepatutnya saya ambil maklumat dari sini saja waktu buat poster tokoh Islam haritu hmm. Next thread, tokoh wanita; Maeriam Al-Astrulabi please.

Terima kasih atas ilmu dan perkongsiannya. Baarakallahufeek.
Terima kasih atas cadangan. Insya-Allah. Menarik tu sebab ada ciptaan daripada beliau πŸ˜ƒ